asal usul perkataan elektrik..

by - February 16, 2012

Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELECTRIC daripada perkataan Inggeris yang


juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu

campur Inggeris.

Depth of Field Photography

Ceritanya,pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak

pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam

mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu

yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison

itu. Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan

lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.

"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )

Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan

oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC

mengikut ejaan orang putih. Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa

ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang



p/s: aku tak ingat,yang ni aku jumpa kat mana tatau..betoi ka wei?muahahahaha,ada eh nama

kulup kalimantang,nak p google sat ah,sesuka hati je kulup ni,haha..




p/s:sape pandai cepat teka lampu ada berapa jenis, kepala yang nak masuk kat holder tu ada

keluaran yang lagu mana?adakah seperti yus taiko?atau seperti yusmirooooo? *tetiba*

hoii,toksah duk google sangat lah,tak aci !

You May Also Like

38 comments

  1. aku tatau si kalimantang tu yang bongok ka, ko yang bongok atau aku yang gelak guling2 ni yang bongok..... ha ha........

    ReplyDelete
  2. macam kelakar je cerita ni? betoi ka??

    ReplyDelete
  3. haha . cool . and lawak lahhh . hehe . terbatuk thomas kat sane . kehkehkeh

    ReplyDelete
  4. @princess tau takpe,tak pasai2 thomas batuk,kulup punya pasai,haha

    ReplyDelete
  5. waaaaaa betol ke nih

    boleh bagitau majalah tiga :D

    ReplyDelete
  6. sejarah eletric tu tercetus tak penting..yg penting bil eltric kena bayar..jgn jd cm umah ak n de geng..x byr 3 bulan smpai surat merah dh smpai..haha

    ReplyDelete
  7. ha ah aha.. bodo.. senget tul kulup ni.. :-p

    ReplyDelete
  8. lu memey pandai reka cita kan..keh keh keh..hek ele trick je tu..=p

    ReplyDelete
  9. hahaha..kulup kalimantang..sedap kot nama tu..huhuhu

    ReplyDelete
  10. wow entry berinformasi dr meaw :D

    ReplyDelete
  11. mst org asli kn kulup nie..ahaha

    ReplyDelete
  12. mcm x sahih je.. fakta atau auta? :=.='

    ReplyDelete
  13. hahaha tulah pasal, mcm kelaakar jea. betul kea ni??

    ReplyDelete
  14. Kulup².


    Heheh.. Pernah tengok cerita TV3 buat guna trick macam ni.. ;D

    ReplyDelete
  15. *Sorry sebab terguna namamu Meaw.. ;P

    ReplyDelete
  16. curious aku nak tahu knape tibe2 ko buat entry mcm nieyh , umah ko tade api ke ? haha

    ReplyDelete
  17. betul eh cite asal-usul ni.. tapi logik jugak kan... kamu, thanx ziarah blog kite yg ntahapeape tu.. nak tanye dari sudut ape eh yg buatkan kamu leh terasa best dekat itu blog pondok usang..?

    ReplyDelete
  18. meaw...awk telah di tag!!..hohoho..jom3..:)

    http://hazanis.blogspot.com/2011/10/contest-best-photo-of-me-by-mayalisa.html

    ReplyDelete
  19. adoi la.. yea yea je... thomas sanggup datang tanah melayu lagi~

    ReplyDelete
  20. kehkehkeh bijak betul kulup kalimantang nih. lebih bijak dr Thomas Edison tue, melayu hebat!

    ReplyDelete
  21. haha betuii ka ni? haha but lawak la!

    ReplyDelete
  22. hhahahaha
    mimi selaku budak letrik pon x taw ni
    kikiki

    ReplyDelete
  23. HAHAHAH..nk google jgk!mst hensem mke si kulup.yela..da kalau mcm lampu kalimantan kn,mst kacak. ;P

    ReplyDelete
  24. @Abg Stalker ce try tgk,kot la ensem...dah tgk roger kat onie auw,haha

    ReplyDelete
  25. Aahh pening aku bca.taktau wujud ke si kulup tu.hehehehe

    ReplyDelete
  26. haha..citer betul ke ni..? kah3...ada pulak ye kulup kalimantang...haha~

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..