Antara dua kategori yang dinamakan kawan..

by - November 13, 2011

Assalamualaikum dan selamat bagi ehhhh selamat pagi,kehkehkeh...entri yang lepas tu aku dah dapat compared yang mana aku patut buat dan tak patut..yelah,kehidupan di muka bumi ni, tiada lumrah hidup macam tak adil dan macam tak seimbang juga...



Ramai-ramai kawan ,kawan yang macamana korang pilih? apa yang aku cakap di entri semalam kawan ada dua jenis ...firstly,kawan enjoy..secondly, kawan yang terus upgrade untuk diri sendiri means hardworking..so aku nak kupas antara 2 kategori ni,ramai yang salah anggap bahawa kita tak perlu kawan untuk enjoy...


  • KAWAN ENJOY
sape kata tak boleh berkawan dengan kawan yang kaki enjoy? boleh je...yang aku nak kata tak boleh kawan yang selalu membazir dalam hal kewangan ..contoh.. " hei minah, besok aku nak tukaq sport rim warna kuning kasi merelit sikit,aku nak kalahkan rxz si jenab tu" weiii..kalau la dapat kawan macam ni..sampai bila tak tenteram hidup, kerja menghabiskan duit,menghabiskan masa lepak kat kedai yekob..


aku tau dulu masa aku memuda ada jugak melepak tak tentu pasal,macam dah tak ingat rumah je nak lepaknya,huhu..so di situ aku banyak buat kesilapan dalam aku cuba nak perbaiki diri..

bukan tak boleh nak enjoy, nak karaoke?boleh..nak shopping?boleh..nak tengok wayang?boleh...tapi berpada-pada lah..jangan sampai setiap hari nak enjoy..


  • KAWAN YANG TERUS UPGRADE DIRI SENDIRI MEANS HARDWORKING
Seriously,aku sekarang lebih suka berkawan dengan orang macam ni, bukan nak memilih tapi yelah..untuk kebaikan kita jugakkan..kalau kawan dengan orang malas,malas la diri korang tu..kawan dengan orang yang rajin,rajin la diri ampa...nampak tak? so...aku harap korang pandai memilih kawan :D


FINDING FRIENDSHIP LIKE OURS IS LIKE,NAILING JAILO TO TREE,IMPOSSIPLE! :)

Dulu aku pon berkawan dengan semua orang, ya aku tau aku ni memang pemalas orangnya, dah la masa study dulu orang lain duk siapkan assignment aku duk jadi pengguna setia laptop aku lagi,tak ke malas namanya tu? so,kalau kita da malas,ada ke yang nak kawan dengan kita?kalau ada pon mesti dalam golongan pemalas jugak....

tiada kena mengena,sekian~

walaupun dulu dah banyak kali disuruh cari kawan yang betul,baru sekarang aku nampak..pentingnya memilih kawan...tulah,kadang-kadang hidup ni kena kena dekat batang hidung sendiri baru nak sedarkan,huhu...

lumrah kehidupan~

p/s: office politic tu macamana?can u explain with me? not understand ...
p/s: bukan tak boleh berkawan dengan orang yang tak kena dengan kita tu,cuma fikirlah...kebaikan sapa jugakkan..nak kawan boleh,tapi bio ler dia nak buat apa,yg pasti kita jgn terikut dgn sikap diia sudeeeeyyyhhhhh
p/s: dulu(masa aku study) aku memang suka enjoy,sesikit karaoke,sesikit shopping,sesikit wayang,sesikit lepak..sekarang takdah (jimat duit nak kawen,lalala) *muka serius*

You May Also Like

41 comments

  1. hang kategori enjoy tak ingt dunia..sekian..hahhahahahaha..

    ReplyDelete
  2. betul2.. kawan dgn kwn yang rajen, rajenlah kita..

    ReplyDelete
  3. BETUL TU ONIE.....

    MEMANG kadang2 kita kawan ja dengan semua org..tapi yang nak rapat dengan kita kena pilih n tgk jgak cmna orgnya..

    ila ada kawan y pemalas...tapi ila buat xtau ja..mls nk amik port..ehheh

    ReplyDelete
  4. mak cik Anggur salu pesan pilih kawan elok elok jgn salah plih t makan diri senirik balik ~ ...

    ReplyDelete
  5. tu la penting berjumpa kawan2 yg betol kan..salah pilih kita terikut2 cara yg salah..semuanya tepuk dada tanya selera.hehehe

    ReplyDelete
  6. hati-hati memilih kwn.
    itu je nak pesan.
    kbai.

    ReplyDelete
  7. boleh berkawan cuma kita kena pandai membawa diri...

    ReplyDelete
  8. Ramai orang kata carilah kawan yang baik kerana, seseorang itu akan dinilai dengan melihat siapa mereka berkawan. Kerana kawan yang baik akan membawa kita kearah kebaikan :)

    ReplyDelete
  9. ieqah pun ada mcm-mcm jenis kwn..tapi mmg sgt pyhlaa nk jmpaa kwn yg baik skrg sebab tu ieqah nk diri ieqah sendiri jadi kawan yg baik pd org len :)

    ReplyDelete
  10. dulu mase study pun kite suke enjoy tapi skunk mase menganggur tak boleh nak enjoy da sbb segan nak mx duit ngan mak n abah. hehe ~

    ReplyDelete
  11. takut salah pilih kawan . nanti diri sendiri yg susah kan onie .

    ReplyDelete
  12. dua2 kena ada. pandai2 balance. hehee

    ReplyDelete
  13. mocik onie, kawan yang baik adalah kawan yang lebih memahani kita lebih dari diri kita sendiri. itu yang aku nampak kat Jue. =)

    ReplyDelete
  14. kawan ingat kita akan kematian itu dekat lu ada?

    ReplyDelete
  15. setakat ni Alhamdulillah la susah ckit nk masuk ngn kawan prngai pelik2. tapi yg dok ada skrg ni pun dah ckup syukur, selalu ingtkan bila tlupa, tgur bila ada buat salah :)

    ReplyDelete
  16. org ckp berkawan jgn nak memilih sgt., tp hakikatnye mmg penting pon untuk memilih kawan yg betul2 bole membawa kita ke arah kebaikan...

    sekian hihi~

    ReplyDelete
  17. dah aku kategori yang mna sedari?kifkikif

    ReplyDelete
  18. susah nak cari betul2 kwn sekarang ni...

    ReplyDelete
  19. atas diri sendiri nak pilih kawan, kena pandai2 la. ;p

    ReplyDelete
  20. bff.. huuh susah nak dapat sorang...

    ReplyDelete
  21. yup!penting utk cari kwn yg betul..apa2pun dlm bkawan biarlah bpada2.tp si jenab tetap kelasss dgn RXZ nya! hehehe..

    ReplyDelete
  22. mmg penting memilih kawan.... tersilap pilih, kita jugak yang merana....

    ReplyDelete
  23. atau kita yang mengajak kawan ke arah yang lebih baik pon okay kan? :D

    ReplyDelete
  24. huhu aku cari kawan yang menyenangkan aku...

    ReplyDelete
  25. @Mr. Straw ang toksah duk propa ngat la,aku libaih ang sat g kot,hahahaha

    ReplyDelete
  26. @Nicaa tau takpa, tapi kalau rajin ke lain payah gak na,hehehe

    @Useriez tq :)

    @ILA HonEyBuNNy tau takpa... tayah amik port sangat,nak kawan boleh :)

    @cik AngguR tau takpa :)

    @Cik Azizahatas bahu kita semuanya :)

    @Lea Isnawi khidmat pesanan ringkas letew?hehe

    @Daddylicious betul tu daddy :)

    @misznina betul tu kan kak :)

    @IEQAH yessss..betulkan diri kita dulu...

    @starzieti awak lain laaa....saya ni dah keje,takdan nak enjoy,huhu

    ReplyDelete
  27. @princess tulah,kawan ni kadang perosak kita jugak..that's why kena pandai...

    @Fathiah Hamim pon boleh,hehe

    @Hanie_Dew tau takpa,onie penah gak gitu,hehe..korang memang best :)

    @hiro errr,aku tak paham,haha

    @LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ hehe,beringat :)

    @fathiahRAIHANA onie pon alhamdulillah gak... :)

    @Chuu Muqhlis tipu sape cakap kawan tak memilih kan,hehe

    @bloghok tu aku dop ahu,haha

    ReplyDelete
  28. @Hizami Rahim motivate seorang kawan tade salahnya :)

    ReplyDelete
  29. Aki plak suke kawan ngan Onie sebab aki tau,kalau Onie jumpe aki je,mesti Onie blanje aki.. ha ha ha.. ^_^.v.. er,aki jenis kawan mana 1 ea?? :-p

    ReplyDelete
  30. akiii...bukan aki ke yang maok belanja kmk?haha

    ReplyDelete
  31. ak pon xtau aku kategori yg mana..ko nilai sdnri la aku cmne..hehe

    ReplyDelete
  32. politik kedai kopi,politics,coldplay..politik laa..means,politicians involved on it..

    #xketahwan hala,itulah politik

    ReplyDelete
  33. Betul2! Kena sentiasa hati-hati pilih kawan sebab kawan ni la pengaruh yang paling besar dalam hidup kan?

    ReplyDelete
  34. syirah rasid likes your entry veli veli mashh!

    hahaha

    ReplyDelete
  35. mmg penting sgt. kawan ni pengaruh kuat. carik la kawan yang boleh bawak manfaat sikit kannn. ;)

    ReplyDelete
  36. betol tu..mokcik onie =)
    bkwan dgn org rajin konfem rajin bt assignment hehe..

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..