apakah etok?

by - November 25, 2011

Assalamualaikum semua..tetiba terindu dengan satu makanan yang kat puncak alam takkan beroleh.. ya! makanan orang kelantan,yaa!aku ore kelate so ado aku kesoh aku ore kelate ko gapo..?


tajuk aku tu korang ingat mesti sebuah kereta or sebuah kondominum or seketoi stuff yang comel-comel?tapi, etok itu adalah makanan,haha!nak tau apa etok?



ok!gambar atas tula etok, kira spesis kerang tapi dia hidup di sungai yang cetek..kalau air sungai ni surut..sah-sah etok ni banyak,masa tu la para nelayan mengokok (bahasa kelantan) etok ni..macamana? dan apakah mengokok tu?ok! gali pasir ke dalam sungai dengan menggunakan raga atau jari pon boleh,then raga tu ditapis ke dalam air beberapa kali untuk mengasingkan etok dan batu-batu kecil..


rasa dia?serius bila korang makan taknak berhenti,sape yang makan tu tau la rasa dia macamana.. aku kalau balik kampung kelantan tu, atuk aku mesti belikan etok ni,makan la sampai kecut jari..kecut bibir..kadang gigi pon terasa tumpul sebab kita bukak guna gigi kalau nak makan, baru ada feel gituh,haha!


so sape yang tak penah makan tu jom pakat g ngokok belake,haha
fafai~

You May Also Like

38 comments

  1. Salam kenal...
    rasanya agak masin, dibeli ditepi pantai seri tujuh semasa bercuti sekolah pada tahun 1991, waktu tu tak teruk lagi kena hakisan masa 2003, masa beristerikan ore kelate!!

    ReplyDelete
  2. ni kalau kne bukak pki gg bukan tumpul je., patah tros

    ReplyDelete
  3. wahhh etok! dni bghehi mena ni.. ajin doh patoh gigi kes kekoh etok ehe

    ReplyDelete
  4. aku makan benda alah ni sampai sumping gigi time sekolah dulu...... patah! he he

    ReplyDelete
  5. kat sabah panggil mende ni Lokan.. He he he.. ^_^.v..

    ReplyDelete
  6. sesuai dgn gigi hg..sbb tu boleh buka siput tu..hahahaha

    ReplyDelete
  7. errr aku x mkn mknan mcm ni.. mcm x sedap je.. huhu

    ReplyDelete
  8. awat pelik nau nama nye.
    eh ni yg kecik2 tu ea?
    kat melaka penah cari sekal
    cari je berbesen2
    tapi tak makan pon. hehe
    ape tah namanya
    yg pasti tak dipanggil etok
    kehkeh

    ReplyDelete
  9. Aku tak reti makan bende yg bercengkerang..sobsss..
    Pelik bahasa klate ni.

    ReplyDelete
  10. bak etok sekilo. meawwww. hahah

    ReplyDelete
  11. musim binatang ni ke sekarang?..tadi kat blog chuu aku tengok ada gak makhluk ni..ekekeke..

    ReplyDelete
  12. rsenya klu org KEY-EL kata, "lala". tp x psti sgt la.. sye pun ske Lala ni.. hehe

    ReplyDelete
  13. ak pon suka ma etok ni..masin2 cam taik idung gtu..haha

    ReplyDelete
  14. amende tu? cam kerang je..nak jugak...=]

    ReplyDelete
  15. syieda pun xtau kat kedah diorg panggil ape benda ni. hihihi ^_^

    ReplyDelete
  16. weh..cakap elok2 skit aku perangat lauk semalam..ak masak sdnri..haha..pantang tul aku org ckp gtu.. ak etok je x pandai buat..hehe

    ReplyDelete
  17. sonoknya makan etok salai,,ish,,sedapnye,,hehe

    ReplyDelete
  18. Adoii..lama dah dok terliuq etoq nih makcik onie weii...kot belah utagha ni takdak pulak.

    ReplyDelete
  19. gua pernah jumpa benda ini yang kaler pink.

    ReplyDelete
  20. Baru makan masa kenduri kahwin kawan cuti sem hari tu. huhu :P

    ReplyDelete
  21. x pernah makan lagi etok ni..
    rasanya ada mcm kupang ke??

    ReplyDelete
  22. etok!

    lame gile tak makan. huuu~

    kat kuala besut banyak jual. =D

    ReplyDelete
  23. tak penah try n tak penah nampak..pos mai kedah boleh?haha

    ReplyDelete
  24. erk.... ni namanya etok? baru tahu... ingatkan mentarang.. ehh kat puncak alam mmg tak de. cuba naik sikit pi jeram.. rasenye mungkin ada..

    ReplyDelete
  25. wowwww.. saya pun penggemar makan kerang nombor satu di dunia.. ehehe,.. memang sedap kunyah makanan ni.. hihihi

    Salam kunjung mengunjung ye.. ada masa jenguk2 lah blog Gen2Merah ye.. salam persahabatan.. (",)

    ReplyDelete
  26. fobia dengan makanan laut bercengkerang., maw muntah hijau bila makan..

    ReplyDelete
  27. peberet cik suha ni..huhu nak blek besut!nk make etok!(^_^)

    ReplyDelete
  28. rasanya tak pnah makan lagi.. tringin..!

    ReplyDelete
  29. @TIRHANI ada orang panggil lokan jugak,ikut negeri kot,hehehe :)

    @Fadzli Amir tak la masin sangat ,tapi sedap apa!hehe :)

    @Chuu Muqhlis ko jangan nak bohong na,takkan sampai patah aihhh,hahaha :P

    @Ardini Humaira aloh kak dio,patoh kow?haha *tumpang gelak :P*

    @si robot comelsalu disalai ja,pastu makan,hehe

    @cikpia ang tu makan sungguh!haha

    @Aki wah! yeke aki ^_^

    @Lea Isnawi tapi tak semudah kacang bila nak bukak naaaaa,haha

    @Mr. Straw tukan ang,pekena aku nomo satu,sekeh sat g kot,haha.. dengan gigi aku macam ni tade chance nak makan,aku takut makin pendek,muahaha

    @Saiazuan ang mang,makan maggi je :P


    @IZNIE memey pelik pom,kehkehkeh :P


    @cik ika gurlppp cantik eh?hehe

    @Umie Artoqiemie memey pelik pom,sapa hok baru dengar memey nok suko :P

    @kura nak ke? jom kelantan..

    @Ym.Bundle [Blog.Sampah] musim apanya woiiiiii,sekarang ni kan hujan,mana nak naik benda alah ni,kebetulan la tu ..kekeke

    @Miss Xyz lala besaq g la wei,haha

    @budak penjara macam taik hidung ang sikit dak?kekeke :P

    @ciK LyndaWawa bukan la,hehe...lokan tau?

    @iszieylyanziy isz memang kan,saja nak kasi jeles T_T

    @Niza Romli aloh la... kat kuala kedah takdak ka?

    @kim heeruul ang biaq betoi kim oiii,haha

    @EpoLღKekunangpelangi sedak nyo epol!

    @amna ada la jugak,tapi bila disalai rasa lain,hehe

    @syErAh dah tu apo laieeee,p la kole besut nuh,hehe

    @Wanie kita yang suh delivery,dia lak yang suruh.. grrr

    @syahirooAhmad ritu p jeram tengok macam takdak ja,nak makan hat siap dah,haha

    @Gen2Merah saya pon peminat nomo 1 ! sedapkan,hehe ..

    @Botak tak macho betol lah ko ni kan, haha :P

    @suha makan untuk onie sekali! hee

    @Pondok Usang mesti kena makan tau! hehe :)

    ReplyDelete
  30. oo...kompem aku suka. sbb kat kampung aku kat sabah tu tepi laut macm macm siput ada. siput kan sedap..

    jom gi umah onie. yey! banje aku makan etok.

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..