luahan perasaan...

by - December 17, 2011

Assalamualaikum semua... hmmm, sampai ke hari ni onie tak sempat berkunjung ke blog korang semua,teringin juga nak tau cerita apa la korang duk gebang kan,disebabkan masa, onie terkejar-kejar untuk online, dalam satu hari tu ada 4 jam je online,tak macam biasa! kalau selalu ..okay,bulan lepas-lepasnya korang tengok aku 24:7 online,bulan ni dan seterus terus terusnya 4 jam jela aku ada untuk luangkan masa aku dengan laptop..



ini entri panjang leboooooo,sekian~

tu pon tergesa-gesa, yela .. aku kalau boleh nak abihkan masa aku dengan family aku,tak lama lagi aku dah nak ke jinjang pelamin *okay,aku tipu,haha..ada yang terkejut dak?haha* bukan apa aku rasa semakin lama aku sebumbung dengan family aku semakin aku rindu kat dorang.. maklum la dulu jarang nak sebumbung..aku duk kelantan 2 tahun(rumah nenek) pastu penang 3 tahun.. dalam masa 5 tahun aku tak duk dengan family aku, sekarang baru aku nampak.. kat mana tanggungjawab yang harus aku pikul...




okay-okay,tarik nafas dulu.. aku tak kisah kalau korang taknak baca pon,sebab blog ni tempat aku luah perasaan aku,sekarang aku paling rapat dengan blog aku,sekian~



sekarang barulah genap umur aku 21 tahun dan aku merasa tanggungjawab aku pada family makin besar, masa enjoy aku? tak seperti dulu, dulu kalau nak diikutkan pantang orang ajak semua aku follow,sekarang? 2 5 10 kali aku fikir,nak ke taknak nak ke taknak.. aku tak suka kalau aku enjoy tetiba aku teringat family aku di rumah,serius aku tak suka.. lagi-lagi kalau aku makan sedap tetiba teringat family aku, yela..aku ni kadang-kadang makan nak je sedap..tapi family aku?adik-adik aku...aishhhh! aku tak suka.. sebab tu la kalau bab makan aku tak memilih,kira nak mahal..okay,tu bukan aku..




tarik nafas lagi~



kadang-kadang jugakkan, aku teringat masa zaman aku enjoy dulu,seronoknya...nak itu beli,nak ini beli..tapi sekarang..nak itu kena fikir dulu,nak ini kena fikir juga..banyak tanggungan aku..yelaaa,aku bukan dari orang-orang yang senang,aku biasa-biasa je..kadang-kadang aku tak suka dengan manusia yang kaki memilih..boleh nak memilih,memilih la dari segi perangai,jangan lah memilih dari segi kekayaan/harta...




satu hal lagi, aku tak suka orang yang materialistik ni,aku rasa time tu jugak nak katok kepala dia guna tempurung kelapa biaq kepala dia diganti pada tempurung baru berakai...tapi tulah,manusia~



tarik nafas lagi,minum air jap,huhu...




ada ke orang yang memilih kerja sekarang ni? aishhh,aku rasa ramai je yang macam tu, tapi kadang-kadang dorang tak fikir, ada yang lagi susah lagi dari diri kita sebenarnya.. dalam hal ini, aku suka kalau kita start dari zero ..nak tunggu kejayaan?nak tunggu kaya? USAHA dulu..



cinta? dulu kalau aku imbas kembali, aku la paling gila cinta, see?betapa jiwang karat dulu aku, tapi bila aku tau rencah-rencah kehidupan orang yang bercinta ni macam-macam peel,aku semakin hari semakin fedup,bila semakin fedup semakin kurang la aku pada CINTA.. cuma kadang-kadang je perasaan jiwang aku mai..



tula aku,hmmm~



satu hal lagi, *dari tadi duk satu hal,haha* seriously,aku ni bukan la jenis yang peramah macam yang korang tengok aku di alam maya ni,aku ni la paling teruk komunikasinya dengan orang ramai, sampai ada orang kata aku lurus bendul.. start dari situ aku rasa diri aku ni macam tercabar and start from now, aku cuba dan terus cuba untuk perbaiki diri aku..





pakaian aku? kadang-kadang aku ni macam hipokrit pon ada, hipokrit sebab orang lain,kan dah salah tu kan,hmm.. yela..aku pon tengah perbetul diri aku,auratttt.. solatttt.. semua lah! kadang aku ni selamba rock je nak keluar rumah dengan seluar pendek bawah lutut tu, sampai la aku tertengok video ustaz azhar idrus tu, hmmm..selangkah kaki kita dari pintu rumah tanpa menutup aurat,jatuhlah dosa pada ayah kita,adik lelaki kita..hmmm,hinanya aku... anak solehah ke aku ni? kadang-kadang kita ni memang cepat lagha,lagha dengan duniawi yang sementara ni..




sesak nafassss~


kadang-kadang,aku ni jeles gila..okay,honestly la..aku memang jeles dengan hu ha hu ha korang, aku suka tengok kehidupan korang.. tapi aku perlu bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang, ramai jugak yang ajak aku jumpa, tapi aku terus tolak tolak dan tolak, aku nak jumpa korang pon memang satu masalah bagi aku.. masalahnya,aku ni takut nak survive sesorang, KTM? aku mana pandai naik,nak belajar,tapi aku ni TAKUT,haha...takpe la,aku taknak fikir yang tu dulu..sekarang macam bukan masa aku untuk hu ha sana sini...maaf ye kalau ada yang ajak tapi aku tolak, hmmm..





sekarang? a'ah,aku busy..lepas je tukar kerja aku terus busy,lagi-lagi training ni,memang otak solid dengan pembelajaran seharian aku..kadang tak fokus je rasa ,maybe sebab teringat kat menatang alah semua ni kot, kuat gila pengaruh benda alah semua ni, benci aku!huhu..aku kalau boleh nak fokus pada kerja dulu..aku ada lagi 7 bulan untuk belajar,sebab nanti aku kena cover semua, okay!kerja apa?biasa je.. electrical ~




aku punya impian, kalau lah aku betul-betul faham apa itu perniagaan,aku teringin nak bukak satu kedai electrical...kalau tau caranya tak salahkan,orang lain boleh kenapa aku tak boleh kan? *aku teringat pesan abah aku*




ada lagi~



macam tula, kalau abah aku cuti..abah aku selalu ambil berat pasal aku, selalu jenguk aku masa aku tengah kerja, ya Allah..terharu sungguh hati ini..


umie aku? bangun awal-awal siapkan bekal aku, aku dah pesan tak payah la susah-susah,tapi umie aku terus dan terus sediakan...


aku rasa,macam berat hati je bila nak keluar ke kerja,kalau boleh nak selalu menghadap muka mereka,hmmm...




betul! aku memang tak boleh cerita pasal cinta,aku rasa ngeri gila... pedih gila kalau hati ni terus disakiti oleh orang yang kita sayang..



persahabatan? kadang-kadang aku ni teruk jugak, better tak payah la jadi kawan aku..aku ni tak la sebaik mana pon, kadang aku ni cepat meradang..meradang benda yang tak pasti,vangang kan?huhu..



tulah luahan perasaan aku, aku tak kisah ada yang baca atau tak..kalau yang baca tu aku ucap terima kasih bebanyak la sebab masih sudi baca luahan aku ni,kadang-kadang aku ni serius,kadang boleh la nak buat gurau,kadang jugak aku ni cepat berubah angin... so, diri aku memang macam tu...apa yang aku cuba nak sampaikan sekarang ni ialah

FAMILY FIRST!
CINTA PON NAK FIRST IF ADA LAH KAN!


p/s: kalau nampak ayat aku macam keling tu ampa paham-paham la na,aku menaip dalam keadaang yang ngantuk -..-"
p/s kuasa dua: ni bukan untuk simpati apa,tapi ni luahan aku,tak suka dah,huhu
p/s kuasa tiga: entri sedih lagi,mesti readers makin muak,okay fine!

You May Also Like

41 comments

  1. terbaek la meow....
    sedih pun ada..humm teringat family kt kg..

    "aku ni kadang-kadang makan nak je sedap..tapi family aku?adik-adik aku...""..part nie memang meruntum jiwo..:(

    ReplyDelete
  2. @hazanis gitu la,kadang-kadang kita sedap-sedap je makan,family kita?hmmm

    ReplyDelete
  3. wushh~ ngepost pnjg nyaa kak onie. hmm takpa kak onie, kami faham dgn situasi kak onie. be strong ya! yg psl kahwin tu,harap2 cpt kan lah ya. hehehe

    ReplyDelete
  4. kao ni ank sulong ye onie? ada gaya mcm ank sulong yeke? aku teka je

    ReplyDelete
  5. @Nur Aischa panjang kan...hee,tape taknak baca pon,luahan akak je tu,huhu

    ReplyDelete
  6. @Chuu Muqhlis yup,anak sulung tapi tak rupa sulung -..-

    ReplyDelete
  7. Mocik Onie nie kena kuat semangat yerrr... Chaiyok!

    ReplyDelete
  8. sedihnyer luahan kamu..ca pon selalu terfikir mcm kamu fikir..perkara paling sedih yg ca pernah alami, bila mak abgi duit belanja masa nak pi keje..tapi bila ca curi2 tengok dompet diorang, xde duit dah..mak abah ca makan apa masa kat tmpt keje pon ca xtau.. :'(

    ReplyDelete
  9. memang panjang entry ini... sampai lupa nk baca content. terus komen. Eh! hahha. meaww!

    ReplyDelete
  10. Aww Ain paham sangat ni Onie! Ain pon tatau la camne nnt kalau Ain balek M'sia dulu...Ain mesti berpisah dgn parents & adik2...cam tak boleh bayangkan... Ye la, setelah sekian lama tak berenggang ngan diorang...huhu. And mcm Onie jugak la, kdg2 bila makan best sikit tanpa diorang, teringat diorang...nak aja bawak balik sikit kat diorang. Rasanya sebab kita anak sulung kot, kita mmg rasa camni...Ain pon lately ni banyak sangat memikir...sampai jerawat kat atas muka ni dah hilang kira...huhu. Apa-apa pon, Onie banyak bersabar, kalau rasa dugaan tu berat, banyak berdoa k :)

    ReplyDelete
  11. memang btl panjang..hmm meaw! be strong!!!

    mana meaw yg dulu? happy! gila2! mana mana mana?

    ReplyDelete
  12. onie... tu tandanya.. ko awak matured dek oi.. huhu slmt menempuh hidup yg lebeh mencabar! huhu

    ReplyDelete
  13. @AmirFX yaaa, onie kena kuat semangat :))

    ReplyDelete
  14. @Ca Cik Duyung macam tu la apa yang onie rasa.... kadang-kadang kita ni cepat lagha, lagha dengan duniawi :'(

    ReplyDelete
  15. @Ain SSB anak sulung memang banyak tanggungjawab... sama-sama lah kita menghargai mereka selagi mereka ada bersama kita kan :)

    ReplyDelete
  16. @Saiazuan meaw yang dulu? entah, dah dibuang jauh ... aku rindu dengan sifat aku yang dulu :'(

    ReplyDelete
  17. @Lady Shana Sweet tulah... onie rasa banyak perubahan dalam diri onie....

    ReplyDelete
  18. wahh bertuahnya kami lama tak singgah sini pastu hari ni leh bc entry pnjg, luahan hati plak tuuu. hihihi :>


    kak onie kakak sulung eh?
    kami pn rasa mcm ni jugak kdg2 :>

    ReplyDelete
  19. @fathiahRAIHANA alhamdulillah.....rindu kat adik akak sorang ni....a'ah onie anak sulung ....

    ReplyDelete
  20. betul2 panjang..smpai ila bacapun tarik nafas banyak kali..heheh

    miss u onie...;)

    ReplyDelete
  21. aku baca mula2 dgn mode yg sedih last last ko cakap ko sesak nafas terus aku tegelak hahahahahahaha

    tu la kisak hidup, macam2 perubahan yg kita kena buat tuk majukan diri.. tanggungjawab dgn famly lagi huhuhuhu

    btw, entry ko ni best dan blh buat movie..:P
    hebak.. mari kita tepuk tangan sama sama...oyeh!!

    ReplyDelete
  22. abu, ko ni bikin aku tergelak jugak,serius la aku tarik nafas tu,ahaha... hmmm..macam tu la kehidupan kan ...

    ReplyDelete
  23. jgn risau.
    keadaan kita sama.
    miss u a lot la. sob3 ~

    ReplyDelete
  24. Keluarga dah lama bersusah untuk kita,
    sekarang dah tiba masanya kita bahagiakan mereka :)

    Latest Post:
    1. Lupakan cinta lama. Kau boleh?
    2. Rasanya lebih baik kalau kau hilang tanpa aku sedar.

    ReplyDelete
  25. ade je rupa sulong, kalau tak msti aku x ley cam hehe

    ReplyDelete
  26. panjang tapi hampir terbuka semua...best..sekian.

    ReplyDelete
  27. nak tenangkan jiwa , ubatkan hati , jangan pandang org lebih dr kita , pandang lah orang yang lagi kurang dari kita ,

    kemudian

    bersyukurlah~

    ReplyDelete
  28. thank you semua sebab bagi semangat kat onie, korang la terbaik...

    ReplyDelete
  29. sabar2 le dlu lau nk naik pelamin :P stabilkn ekonomi semasa dlu ;)

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..