ikut kemampuan atau bergaya lebih?

by - January 21, 2013

Assalamualaikum kakak abang, so macamana setia hujung nyawa harini? hehe.. tak sabarnya mek nak tengok dorang bahagia balik ^_^ 


begini, mek kasi tajuk kat atas sebabnya ikut pemerhatian dan ikut peredaran masa..dari segi fashion, henfon, perkahwinan dan kereta dah banyak yang berubah,ragam manusia pun banyak juga berubah dan apa yang mek nak tekankan di sini adalah kereta. Sebelum mek cerita panjang lagi,korang rasa beli ikut kemampuan atau beli untuk bergaya? fikirlah! bagi mek,beli ikut kemampuan kita akan selamat,beli untuk bergaya padahlah jawabnya :)


Impian
setiap orang kat luar sana mek rasa mesti ada impian tersendiri, samada bmw 6series,mazda,lamborghini dan sebagainya . paling ikut kemampuan adalah harga monthly-nya bila ditolak gaji masih ada lagi,haha.. kereta impian mek? takpe,biar mek jela yang tahu, mek punya kerja tak la sehebak kawan lain,tapi mek bersyukur sebab duduk dengan family,on the same time mek dapat jimat dan tempat kerja pun tak sampai 7 minit dari rumah,bersyukur sangat :)


Pendapat
pendapat mek lah kan, kalau kita nak beli kereta at least dalam tangan/bank ada lebih 2 3 ribu lagi untuk rolling bila time maintainance ke apa ke. ada jugak duitkan?tak la terasa masa nak bayar monthly.


Mek bila kau nak keluar kereta?
hehe, mek lambat lagi kot..kerja baru setahun.. dalam simpanan pun ada samah duo jah, rasa macam tak berani lagi dengan komitmen ni..sebab mek ada perancangan sendiri untuk tahun kedua bekerja dan yang pasti bukan kawen,haha.. :)



tak sabar tunggu bulan 2 .. travel dalam malaysia akan bermula,yeahhh !

apapun yang kita nak beli,beli ikut kemampuan..bukan ikut kerakusan ! kereta mahal beratur kat smart tag tak guna jugak,tak gitu..? Apapun impian kita, cuba sedaya upaya berusaha dengan hasil sendiri jangan harapkan mak bapak :)



So, mana yang korang pilih? beli ikut kemampuan atau beli kerana ikut trend nak bangga-bangga dengan orang lain? ingat,jangan sampai dah beli kereta tengok kereta pun dah kenyang,haha! naya tu semua :)

You May Also Like

41 comments

  1. hye sis,better beli ikut kemampuan.sapa x nk bgaya dgn brgn mewah apatah lagi kereta berjenama yg kdg2 nk sebut berbelit lidah hah!

    yg penting ada kenderaan utk bergerak.bak kata kwn akak \,beli kereta mahal2 pun tp isi myk setakat rm10,beratur kt tol line tunai tanpa pakai smart tag/touch n go.baik pakai kereta murah je janji poket sentiasa tebal ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye jugak :)

      ada kereta untuk bergerak,terlindung dari kena hujan/panas ..bukan ada kereta untuk huha huha tak tentu pasal ye dak,hehe

      Delete
  2. mek bila nak kawin yer ? dah ada calon keee ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 tahun lagi kot....lepas impian mek untuk diri sendiri tercapai baru nak kawen,kecuali jodoh tu datang awal sebelum sempat mek realisasikan,hehe...calon? tak ada lagi ni?bakpo nok tulun cari ko?mujo la gitu gak,haha

      Delete
  3. mesti lh ikut kemampuan.. pedulikan lh mereka2 yg nk ikat perut sebab nk menunjuk2 tu. yg penting diri sendiri xperlu ikat perut. heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullllllllll ! onie tak suka benda yang menunjuk-nunjuk pastu yang susahkan diri sendiri,rugi yang amat :D
      yang penting kita puas dengan hasil yang kita peroleh.

      Delete
  4. takyah nk pening2 kepala. suruh bakal suami mek yg belikan :P tp betullah, beli ikut kemampuan. tp jgn beli yg murah tp tak berkualiti pulak i.e 2nd hand yg uzur =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya bakal pun tade,hahaha... taknakkkkkkkkk,nak ada kete sendiri gak,haha...kang kalau merajuk dengan suami boleh lari balik umah family sendiri,ahak....2nd hand bagi onie better tayah kot :P

      Delete
    2. LOL =.=' dh meramal masa depan ker? merajuk dgn hubby terus balik umah mak =.='

      Delete
    3. wakakakakakakakaka,gurau jela..... at least kalau emergency ke kita ada kereta untuk gerak kemana kan?senang sikit....

      Delete
  5. Bagi Arol, beli ikut kemampuan. Biarlah barang tue tak mahal pun, yang penting fungsinya. Utamakan keperluan bukan kehendak. Macam kereta, nilainya semakin lama semakin susut. Better beli aset hartanah atau emas. Jangan asyik fikir nak bergaya jek, nanti hutang keliling pinggang dan hidup tak tenang pun tak guna jugak. Kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emas pun penting jugak sekarang ni,hehe...makin lama makin mahallllllllll....tanah tu kita nak suruh bakal suami jela beli,wakakakakakakakakakakaka.....arol pemikiran anda sangat matang,mek sokong :)

      Delete
  6. Kenela ikut kemampuan, tapi rasanya setahun sekali tak salah beli benda mahal-mahal untuk raikan diri kita sendiri. Contoh time birthday ke, time pass exam ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yessssssss...sangat tak sabarrrrrrr nak travel :)

      Delete
  7. Itu semua napsuuuuuuuuuuuuuuuu..... kehkehkehhhh

    ReplyDelete
  8. ikut kemampuan exactly. kalau ikut trend naya nanti. biar susah dulu sekarang senang kemudian kan

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. aah,nak bawak ang p jalan la,muahahahahhaha

      Delete
  10. beli ikut kemampuan buk ikut perasaan...:)

    ReplyDelete
  11. dlm harta benda ni sederhana sudah
    walaupun kita mampu, tapi kalo niat kita nak bergaya bukannya keperluan
    rasanya tak perlu takpe

    ps: x sabar nak beli keta! huahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. YESSSS,SEDERHANA SUDAHKAN......LEA BELIIII CEPAT LEAAA,BOLEH DATANG KL LAGI :p

      Delete
  12. ikut kemampuan sudah. kunk terlebih, takut tak mampu plak nak bawak ikut. kehkeh

    ReplyDelete
  13. bila dh keja,impian nk travel...woot,best kowt..
    ^^

    ReplyDelete
  14. betul, kita kena ikut kemampuan :)

    ReplyDelete
  15. ukurlah baju dibadan sendiri.. :)

    ReplyDelete
  16. wah3..kemain lagi cek men kita usulkan pendapatnya hehe
    ikot ja kemampuan..idup x merana =)

    ReplyDelete
  17. tak semua Beli Kereta mahal sebab nak menunjuk nunjuk.... Mereka Beli sebab mereka mampu Dan mahukan Kereta yang lebih selesa.

    ReplyDelete
  18. setuju sangat-sangat.. ikut kemampuan.. jauhi dari mengikut nafsu :)

    ReplyDelete
  19. salam onie sayang! heehehe..bekpes dah??? xper onie , simpan dulu duit..mana tau tgk2 ada kuar kete lagi smart dan mantap..hehee..yg penting ikut kemampuan

    ReplyDelete
  20. mek, bila kau nak keluar kereta?haha

    btw, geram tgok setia hujung nyawa tuh...ish2...onie meh la sini, jpm tgok same...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu bakal suami mek kasi duit berkepuk,hahahahahahahahaha....
      takpe ke onie p umah akak selaluuuuu,segannnnnnn woooo...kang tetiba husband akak balik awal tak pasal tersipu malu i,kahkahkahkah

      Delete
  21. xsalah memiliki apa yg diimpikan selagi xmemudaratkan status kewangan sndr dik..bekerja pon utk dr sndr nak dr rasa selesa..belanja lebih utk dr sndr sx skala itu kt pgl memanjakan dr setelah bsusah payah cr duit cm penghargaan utk dr..

    ReplyDelete
  22. awop, insyaallah rezeki beli keto akan ado. hehe :)

    ReplyDelete
  23. onieee, kak ya mengidammmmm. sebab tu kak ya beliiii. :p
    nanti kalau tak, menjejesss air liur kak ya :p

    ReplyDelete
  24. yes, apa-apa pun kena ikut kemampuan. berjimat-cermat itu penting. kesederhanaan tuntutan agama :)

    ReplyDelete
  25. apa lah perancangan tu yerr.. mcm kezzzutan beso je hahaha

    betul kata onie.. yg nak lebih lebih sgt.. yg penting ikut kemampuan ye dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaaa,abu tahu punya perancangan tu,kalau kawen tu jangan harepppppp,haha........

      Delete
  26. tahun lepas aku beli 2 biji kereta..nampak kaya kan? tapi sebenarnya tak..hahaha..kereta pertama tu ada banyak problem..so terpaksa beli kereta lain untuk memudahkan diri sendiri..

    beli sesuatu kena ikut keperluan..bukan sebab nak tunjuk gah..:)

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..