Part 3: DIY Bilik Tidur

by - January 13, 2013

PART 1 : SUASANA BARU
PART 2: DIY Bilik Tidur Polka Dot
PART 3: This !


Bismillahirahmanirahim..cuak pulak bila nak cerita pasal bilik ni,yelah...kang nanti ada yang kutuk kot belakang duk kata.. " eleh mek onie ni dah pahal cerita pasal bilik,tak malu ke? " ahhhhh,lantak,yang penting mek nak share apa yang mek dapat dari hasil titik peluh godam bilik sendiri. 




part 1 dan part 2 ada sikit mek share tips kan..so kali ni mek cuba share dengan korang seberapa yang boleh... ( okeh,renggang-renggangkan jari sekejak)



polka dot ni mek guna 3 warna..oak,lavender dan white ...white tu mek nak kasi warna lain timbul..so,sila abaikan manusia yang kononnya sedang rajin membaca itu.

MASA

depend on u, nak siap lambat engkorang buat lelambat..nak siap cepat engkorang buat cepat. masa mek start mengecat adalah pagi sabtu, kira hari tu jugak la katil keluarkan,barang-barang keluarkan.almari je mek tak keluarkan sebab senang nak ngecat pada paras yang tinggi nanti, tayah nak pegang je cat tu,just letak kat atas almari... so siap cat the whole room seminggu lepas tu,kes polka dot tu la,haha!

WANG RINGGIT

semuanya mek habis dalam RM140 untuk cat sahaja..filler tak payah beli sebab kat rumah dah ada, filler tu sejenis cat ..alaaa dia macam cat kapur jugak la,guna bila ada tempat yang lelobang tu,baru kita filler dia,cewah.. filler setel ! berus memang kat rumah dah ada,pun setel ! cat under code pun setel,cuma guna kak nadia punya cat sikit untuk bahagian polka dot tu,boleh pulak cat putih untuk uder code dah habis,benci !

UPAH

no upah sebab benda yang kita boleh buat sendiri kita buat..cuma mek upah adik mek yang abang cik tu je,upah dia sebab tolong kikis cat berlebihan kat lantai,kehkehkeh...so,adik punya pasal akakmu upah rm50..haaa,tu upah kikis je..sape nak kasi rm50 tu kan?dan adik-adik yang lain jeles,haha..padan muka..akakmu suruh tolong taknak,kahkahkahkah..dari mek upah orang lain baik upah adik sendiri. setel bab upah ! 


BAHAN YANG DIPERLUKAN

cat filler/cat kapur untuk betulkan kecacatan pada dinding seperti dinding berlubang merekah. cat warna,ikut engkorang..semua yang mek guna warna putih untuk under code dinding sebelum ni, warna oak parquet (alaaa,yang warna coklat tu) , zinnia ruffles (yg warna pink) dan lavender. berus cat tu ikut keselesaan engkorang...bedal aje berus yang ada,jangan berus gigi sudaaaaa.


TAKTAHU NAK BELI BERAPA LITER CAT?

yang ni part paling masalah bagi mek pada mulanya,nasib mek ni bukan jenis tamak haloba nak beli 5 liter terus untuk 1 warna,nasib baik ! yang mek guna cat ni adalah jenis nippon satin glo.. kiranya mahal jugak la,sebab 1 liter around rm35 macam tu,pastu mek pilih jenis shining pulak,tu yang mahal tu. biasa bilik engkorang tu tak la besar macam ruang tamu ye dak nak pakai 5 liter?beli je 1 liter dulu,kalau nak buat the whole room color yang sama beli 3 liter pun dah okay..so,mek beli 2 liter warna zinnia,1 liter warna oak,1 liter warna lavender,lavender tu pun tak luak sebab mek guna untuk warna polka dot tu je. zinnia pun ada lagi.oak tinggal sikit. sekiranya,engkorang taktahu nak beli berapa liter better engkorang beli 3 liter je dulu,kalau tak tahu jugak meh tanya mek,kot mek ni boleh bantu sikit. setel bab liter !


HIASAN?

tak sabar nak tunggu bulan seterusnya. boleh la borong barang hiasan kat ikea...fyi, bilik mek ni tak siap sepenuhnya lagi,that's why engkorang nampak ada tape kat bawah polka dot macam gambar kat atas tu,haha... 



cuba engkorang fikir,korang selesa ke kalau bilik macam tongkang pecah yang dindingnya terkopak sana terkopak sini,euwwww... dulu dinding bilik mek amatlah teruk,kadang tu sampai malu nak kasi tetamu masuk bilik untuk solat dibilik mek,seriyesss malu.


disebabkan mek ni perempuan,gadis yang ayu gadis yang lemah lembut (konon!) maka bilik mek pun harus berupa dan berperwatakan seorang gadis. taknak dicop ...'eh onie ! engko ni laki ke gadis?' haaaa,no no no no.. sekarang tidak lagi, harus jaga bilik kecintaan mek dengan sebaik mungkin ^_^


jika ada kesulitan pada ayat mek di atas,mohon bagi tahu mek yang mana tak paham,sekian terima kasih


p/s: tak sabar nak borong barang di ikea,yeayyyyy ^_^

p/s/s: jadinya seketul bilik yang ayu ini adalah disebabkan jiwa kesunyian,haaaa....that's why la,haha

You May Also Like

81 comments

  1. cantik! pandai onie deco bilik... :)

    ReplyDelete
  2. okay. ni yang bersemangat nak deco bilik sendiri ni. Hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesssss,mesti kena ada semangat itu :D

      Delete
    2. aku malas nak komen kat bawah. kakaka. ayu kewwwww mek niewwww. tolong updatekan bilik aku

      Delete
  3. Replies
    1. alaaaaaaaaaaaaaaaaaa,tak 1st ! next time please :P

      Delete
  4. alamak..ada approval rupanya..balik nanti baru komen..makan dulu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah abih makannnnnn ke belum tu :D

      Delete
    2. haaaa..dah habis makan..hehehe

      masalahnya kan, kalau duduk kat rumah sewa ni, boleh ke main cat2 bilik? nak buat kaler gothic la..merah+hitam..:p

      Delete
    3. kemain!lamanya makannnnnnnnnnnnnn....hahaha... umah sewa? kalau onie buat jeeee,tapi rasa macam membazir plak,sebab nanti kita dah tak duduk kat umah sewaaaaa... merah hitam?pehhhh! berpinau

      Delete
  5. Replies
    1. meaceh awop,tu pong comot lagi,lupa nak tacap lagi,haha

      Delete
  6. oooommmmggggeeeee ! sangat cantik !! bagus tips yg diberi :D

    ReplyDelete
  7. hehee betul tu tak kisah la berhabis sikit sebabnya kita sendiri yang nak tidur dalam tu kan, ekekee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, kalau tak ya rabbi tak selesa tahu...

      Delete
  8. comel giler..mai tlong cat sni sat..hehe

    ReplyDelete
  9. weeeeeeeeeeeeeeee tak sabaq aih tidoq bilik baru.. bila la nak pi rumah ang ni. hihihi

    ReplyDelete
  10. geng! bru je cat bilik tapi guna theme kotak2..

    ReplyDelete
  11. cantiknya bilik! onie meh tolong cat bilik den yo.ngaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa? ni yg takut ni nak cat bilik akak,kikikiki

      Delete
  12. onie..polkadot tu camne nk buat pakai ape..alaaa..teringin la plak nk blik cam onie...haiahhh..ala tomey tomey tomey....

    ReplyDelete
  13. salam..walaupon tak tau bab hias menghias nie tp nk bg 5 bintang kat mek...lawo sungguh bilik mu mek!! Terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pehhhhhhh,meh kita belanja ketam goreng :P

      Delete
  14. Onie, pandai onie menghias bilik..lepas n leh la wat part time ni keja ni..mana tau satu hari leh buka kompeni design2 cat cat pulak kan kan..heeheh

    ReplyDelete
  15. rajinnyaaaaa cat! amboiii! nantikan bilik kmi pulak! huhu

    ReplyDelete
  16. Onie si kreatif...idea mmg best... put your polka dot on!!!jgn lupa dtg blog sy...& jd member

    ReplyDelete
  17. nak tumpang dok bilik anak dara penjuru nie boleh tak..lawa la bilik dia...huuhu..teringin nak wat mcm ni tp malas..mai la tolong cat bilik kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. time onie cat tu pun malas jugak sebenarnya,kena jadi rajin kalau takkkkkkkkk,duduk dgn cat yg tak siap la,haha

      Delete
  18. nice r.. anak dara ok r.. za xleh r.. kn hambat dgn laki kang.. hahah.. tggu der baby gurl.. gittew..

    ReplyDelete
    Replies
    1. babyyyyyyyyyyyyyyyyyy,cecepat tau :P

      Delete
  19. Replies
    1. hahahahahaha..sipoot wei,lama tak nampak kau :P

      Delete
  20. amboi. mai umah sewa L plak. tolong2 hias hiaskan.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh,sekali $$$$$$$ tau,wakakakakakaka

      Delete
  21. wahh...grand betul kaler biliknya tu onie...:D

    ReplyDelete
  22. walaweh..sempoi juga konsep tu kan? hmm.. teringin jugak nak buat ni

    ReplyDelete
  23. nak try tdo semalam boleh? hahaha kidding~ pasni buat kat bilik aku pulak! nak macam dalam tb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhhhhhhhh, sekali $$$$ tau,hahahhahaha

      Delete
  24. Emmm cantik mcm studio..blh tak sya dtng buat photoshoot kat bilik kau..haha

    50 je diorng mintak..hummm kalau aku tak nak lah hahaha...

    Berhabis untk bilik yg cntik mcm ni tak pe, yg pnting puas hati..

    Serius cntik..

    Msti dh bertamba ilmu cat mencat dan warna chat dgn experiance ini kan..hebt la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 50 pun banyak wei,duit jugak tu,meh la meh la,haha....yesss,sekarang aku sangat puas hati beb :)

      Delete
  25. onieee, santekkkk sangatttttttt. yeayyyy finally, alhamdulillahhhhh! :)
    teruja kak ya tengokkkk. macam bilik candyyy kan. rasa nak makan2 je...

    ReplyDelete
  26. Ok la..not bad..Dezee prefer interior yg ada unsur japanese modern skit. xsabr nak tunggu ada rumah sendiri nnt. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. japanese moden?wahhhhhhhhhhhhhhhh

      Delete
  27. Rajinnya kak Onie! :O Siap polka dot tue, gigih nak cat seketul seketul. Tapi berbaloi sebab memang cantik! Tak sabar nak tengok bilik yang dah siap sepenuhnya. :)

    ReplyDelete
  28. awak..kita rindu la sgt kt awak..
    lama x keep in touch kn..
    aduss msg2 bz dgn kehidupan msg2 kn
    apapn thnks sgt igt kita lg..
    br sedar nk update blog lg hehe..

    ReplyDelete
  29. Fb apa yer..nk add..sng nk keep in touch

    ReplyDelete
  30. salam kenal :)
    ini bilik ke ape ? cantik woo..

    ReplyDelete
  31. wah cantik gile..ok ada idea untuk cat bilik next month..hahaha..p/s rak merah kt blkg u tu sama macam saya la.ikea mari?hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesssssss,cat awkkkk nanti nak tgk tau,hikkk...yg para dinding tu dari ikea,ahakkkkkk...sama eh?okeh,give me five finger! ^_^

      Delete
  32. Replies
    1. tu gambarnya,hahaha..tak siap fully lagilahhhhh,hehe.....wall je mek tunjuk :P

      Delete
  33. dik camna ko buat dot...dot...dot... tu....cer tunjuk...

    ReplyDelete
  34. nati turn sy plak cat bilik...tp mslhnya malas hahaha blh upah adik u cat x? ngegeee;-)

    ReplyDelete
  35. cntik edit gmbr tu.. tlisan tu cntik hehehe

    ReplyDelete
  36. rajinnye mek mengecat..tangan berseni tuuu

    hello kitty kan kucing..klo kitty tu mengiau..kasi la kat i..hohoho

    ReplyDelete
  37. kalo ko nk cari partner interior jgn lupa pm kt fb kekekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. wei kau minat mengecat gak ke wei?kalau lah ko dekat senang kita nak cari makan :D

      Delete
  38. mek onie comel, alahai comelnay bilik. thanks dear. wahh, nak cuba jugak nnti satu hari nnti. bilik kemas2 lg :)

    ReplyDelete
  39. Jeles.. Meh tlg cat bilik nak akak meh

    ReplyDelete
  40. onie..susun atur polkadot mcm xpro la..

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum onie, wahh bagus tips yang onie bagi ni. hehehe. eloklah, bilik perempuan kena comel-comel sikit. Kalau tak bakal mertua nak masuk pun takut. heeeeeeeee

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..