Saya seorang pengguna crowning

by - March 18, 2013


Alhamdulillah,selesai ...tunggu yang terakhir lepas ni mek janji mek akan jaga aset yang ada ni dengan sebaik yang mungkin, mek janji jugak jadi orang tu jangan yang lemah semangat, apapun kita takut,kita harus tempuhinya walau macamana pun !

Bila teringat balik kisah silam bagaimana gigi mek patah ni,sadis pun ada kelakar pun ada,entah lah...pepelik betul kalau korang tahu, kisah ni 2 tahun yang lepas,selama 2 tahun tu juga mek ada la jugak jadi orang yang sangat tak konfiden bila bercakap dengan orang, gila kau,kalau gigi orang lain tade, mana dulu yang korang akan tumpu bila bercakap dengan seseorang itu,huhu...

alhamdulillah, semuanya setel.. mengikut pendapat dentist,mek disuruh buat crowning ...mula tu mek nak pakai je gigi palsu, memang  surrender gila la ni sampai nak pakai gigi palsu... bila perasaan takut tu hilang,syukur, harini memang sedang menggunakan crowning temporary iaitu gigi sementara sebelum gigi kekal siap ..

ini adalah procedure seperti yang dentist mek lakukan, time nak buat acuan gigi tu no problem,time nak trim gigi tu,alahai... nyilu dia sampai nak terkencing, korang boleh imagine kalau gigi kena potong macamana?gigi tu dah la sensitif gila...


dah tengok? macam tula nyilu yang mek rasa, huhu...



time duk kumur-kumur tu,sempat lagi mek kata... "doc,nanti kalau dah siap saya nak mask,saya nak pakai ... yela gigi saya kan kena potong, hmmmm..segan :( "

doc pun cakap: eh,u tak payah pakai mask,nanti u tengok la gigi u macamana lepas dah siap...

mek: *legaaaaaaaaaaaaaa



step 1,preparing tooth, nak nangis rasa time tu... tapi sabar jela,sakit time tu je,huhu....



sekarang, mek terpaksa pakai gigi sementara sebelum gigi kekal siap... mungkin sebulan tanpa ice dan air panas, mungkinla,huhu... gigi sementara ni kena pakai dalam masa 2 minggu sebelum gigi kekal siap, serius tak selesa bila pakai gigi sementara ni, nyilu semua still ada lagi, satu je nak hilangkan nyilu ni...mek kena sapu ubat gigi pada gigi sementara...


baru mek tahu sebab apa tak payah pakai mask, kerana dentist akan kasi guna gigi yang di fitting hanya sementara,mek harap la selama 2 minggu ni gigi tu tak tercabut,seriyauuuuuuu T_T


kos untuk membuat crowning mengikut klinik yang mek buat ni adalah:-
1 gigi = rm600
so,mek buat 2 gigi
total rm1200

kepada mereka yang takut nak berjumpa dentist macam mek ni,better korang pegi je,pergi klinik gigi tanpa ada perasaan tau, buang perasaan takut, jangan pendam sangat takut tu :D

semoga gigi sementara den ni tak tertanggal dengan machonya!

You May Also Like

88 comments

  1. mahal kakloh dih...takpolah..untuk kebaike kito jgk dok..

    ReplyDelete
  2. sabor lah mek. ada hikmah




    - wadi -

    *malas nak log in blog

    ReplyDelete
  3. mahalnyooooooooooooooooooooooooooooooooo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulih beli henpon dih....

      Delete
    2. Ak buat hugok mir...bru buat ..1600 dua btang
      -cho-

      Delete
    3. Ak buat hugok mir...bru buat ..1600 dua btang
      -cho-

      Delete
    4. Fuhh! Kemah mung Cho... Semak jettak la pahnih

      Delete
  4. gigi depan b'lobang belah dalam...takot jumpe dentist sbb x suka ngilu kena tampal..bayangkan gigi depan!ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. please pegi kakkkkkkkk, tampal je la tak rasa apa,onie ni lagilah,kena potong bagai,lagi gigi depannnn,sebelum mudarat baik akak piiiiiiiiiiiiiiiiiii, tape nanti onie paksa hubby kak ecah suh bawak akak,bhahahahahaha... *tu pun kalau hubby kak ecah nak dgr kata onie ni,haha

      Delete
  5. mahal gak tu..tapi tak pe,berbaloikan.

    ReplyDelete
  6. emmm,, my bf pun kena buat jugak bende nie, tapi smpai skg die still refuse. degil betul lahh..

    ReplyDelete
  7. onie, kak ya dengar cite onie pon serammmmmmmmmm T_____T
    last kak ya jumpa doc gigi, ada 4 tahun lepas kottt. ke lama lagi ntah. huhuhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwarrrrrrrrrrrrrrrr,onie lagi takut kak ya,huu

      Delete
  8. Muehehehe... dulu time sekolah rendah.. kalau jumpa doc gigi.. sure kata.. "saya x mau cabutttt gigi tapi mahu palam gigi jee.." so melepas la dari kena cabut gigi.. muehehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakakaka, lagi lawak bila yang ada sanggup berlari sebab takut nak jumpa doc kan,haha

      Delete
  9. shida salah sorg yg mcm onie..takut jmpa dktor..shida sakit gg sjak2 ni tp bkn mslag gg blubang or patah..tp snsitif..rsa ngilu smpai nek kepla then pening huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunalah sensedyne shida,inshaAllah okay :)
      air sejuk kurangkan

      Delete
  10. singgah jenguk mek di pagi hari :)

    kalo bab gg mmg seyau la..takut ngalahkan nk exam.jgn kata skrg kalo dulu2 ms sek pun ada org ketuk pintu bw kad gg tu dah siap doa bagai "jgn lah panggil nm aku..jgn lah aku" hahaha poyo giler kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq,morning ye...

      tahu takpe,onie pun macam aini gak,haha...

      Delete
  11. mahalnyo weila. kito blaja lagi ni tok mampulah nak wat, nak pakai braces pun tak mampu lagi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakpo nok paka braces? g kerajaan murah sikit,tapi biasala kalau kerajaan,appointment kemain lambat,wu

      Delete
  12. tak terasa macam berangin je ke gigi nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa,sebab tu tak putus sapu ubat gigi kat gigi tu,wuu

      Delete
  13. Assalamualaikum onie. kesiannya. takpe sakit sikit, nanti gigi dah tumbuh dengan jayanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam sheila, yessss...tumbuh tak tahan,hehe

      Delete
  14. mahalnya.huhu. bab sakit tu yang takut nak ke klinik tu tapi wajib pergi demi kebersihan dan kecantikan bersama.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahallllll,beli henpon pun kenyang,eh :P

      Delete
  15. cececehhhh...nak cantik dah gigi diaaa... :)

    ReplyDelete
  16. ish seriau tgk prosesnya..xmau lah akak ..takut

    ReplyDelete
  17. mahal gilooo., meh la nk beli tepon baru kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan,beli henpon g kenyang,bhahahaha

      Delete
  18. wow!!! mahalnyaaaa... huhu takpe, demi untuk kesihatan kan??? hehehe

    ReplyDelete
  19. akak dah lama tak jumpa doktor gigi...
    baru akak taw pasal crowning ni..
    eh tak tertanggal ke kalau tengah makan..
    kang ingat kulit kerang, rupa2nya gigi..
    kess naya plak kang..
    heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. akakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk,jangan la cakap pasal tertanggal,kalau tertanggal gigi sementara ni,sehari nyilu tahuuuuuuuuuuuuuuu T_T

      makan onie takley makan keras pastu takley gigit gigi depan,seksa tahu,huk

      Delete
  20. Mak oii mahalnye. Tapi kat tempat akk ni lagi mahal. Sebatang je 750 dik. Masa buat kat kpg dulu sebatang 300 je. Dok kl ni sume mahey. Lastly akk buat gigi palsu jugak sbb hr tu dentist tu kata kena matikan akar bagai. Hu hu hu takut...kalau tau baik jumpa dr yg sorang lagi hr tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. onie sebelum pegi memang survey harga dulu,hehehe..... ada yang murah,rm150...tapi tu tampalan sementara dan banyak risiko,salah satunya cepat tercabut,haha...taknak onie

      Delete
  21. lagi cantik gigi hang dari gigi aku pasnih. hohhhhhhh

    ReplyDelete
  22. mahai nyer mek..nak nangis tengok angka tu
    tringin nak tgk pic mek ngn gigi baru..hikhik

    ReplyDelete
  23. info yg menarik juga. manatau sautu hari dapat nasib begini tapi.....
    harganya mahal juga ya mek

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan mintak,hehe..inshaAllah selamanya gigi kekal :)

      Delete
  24. memandangkan harganya yang mahal, aku berjanji akan menjaga gigi dengan baik.... hehe

    ReplyDelete
  25. kwan ayut ad yg pkai ni jgk.. :) cantik dh gigi yer...mewah jd doc gigi ni..1 patient jer dh blh beribu,,,ihiks! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe !haha..kenapa la tade yg murahkan,bhahaha

      Delete
  26. yayy bukan jer dpat gigi baru yang cantik, tapi jugak dpt atasi perasaan takut kt dentist ;) bravo mek. Gigi ni mmg kuat, ssekuat diamond. I pernah tengok depa turih kaca pakai gigi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. serious? turih kaca pakai crowning?peh,hebakkkkkk....alhamdulillah,hilang takut :)

      Delete
  27. wah.. mahal jugak ye.. saya ingat ada rezeki pula nak buat besi tu.. nak bagi rata dan cantik balik susunan gigi ni. dah mula menunjukkan simptom2 jongang dah ni

    ReplyDelete
  28. ohh mcm ni rupanya crowning...tp jap. gigi kekal tu mcm mana lak? gigi yg ditanam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. GIGI YG ADA(GIGI KEKAL) DIPOTONG, MACAM DALAM GAMBAR ATAS...POTONG SEBAB DOC NAK BUAT MOLD TU...FULLY CROWNING..KALAU TAK POTONG CANE NAK BUAT MOLD KAN,HEE...CE TGK YOUTUBE :P

      Delete
  29. buat dekat clinic mane? and ade consultation fee tak 1st time dtg tu?

    ReplyDelete
  30. buat dekat mana. n ade consultation fee tak mula2 dtg tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat saujana utama,dekat dengan puncak alam...actually masa onie pegi mula tu just utk scalling,tapi dah alang-alang org kata,onie tny jela pasal crowning semua ni, heeee.....pasal consultation tu not sure

      Delete
  31. Replies
    1. hi, email onie letopink@yahoo.com please

      Delete
  32. onie...bley kasi full address clinic tu tak...kte bminat nak wat crowning ni..tp slalu jmpe yg mahal je..rm1k - 2k sebatang...huhu

    ReplyDelete
  33. nak tanya ni, i pun pakai crowning tau, but then boleh ke i pakai braces?

    ReplyDelete
  34. huuhu...seram gak ni...saya kategori penakut jumpa doc gigi...mcm doc tu nk mkn org kan...huhuh

    ReplyDelete
  35. Bapak giler siot, tannak mahal lak, aku yg sekolah menengah ni memang tak ar nk crown.. poket kosong maa -___-

    ReplyDelete
  36. Bapak giler siot.. tannak mahal lak, aku yg smk ni memang tak ar nk buat.. dh la poket selalu kering -___-

    ReplyDelete
  37. kakak buat kat klinik swsta or kerajaan?? nak buat tp takut

    ReplyDelete
  38. Replies
    1. KLINIKSAUJANA UTAMA,SG.BULOH. NEAR PUNCAK ALAM,SELANGOR

      Delete
    2. blh dptkan nama klinik tu?? hehe

      Delete
    3. No.35-1, Jalan Bitara 10 , Bandar Saujana Utama , 47000 Sungai Buloh , Selangor , Malaysia
      03 6038 1797

      NEAR PUNCAK ALAM

      Delete
  39. Salam Mek Onie, nak tanya, okay x lepas buat crowning? Ada rasa best? Menyesal? sakit gigi? ngilu? Confident x nk senyum? Saya teringin nak buat crowning gigi depan sbb tampalan gigi depan dah xcantik & doktor pun sarankan supaya buat crowning. Cuma dalam proses memikir ni, agak sayang dengan gigi original (wpun huduh)..Agak dillema sbb nak kawen & nak gigi cantik (=_=) Mohon mek oni berikan pandangan n bantuan boleh?

    ReplyDelete
  40. Nak tnya skit mek. Kalau temporary teeth tu boleh gosok gigi ke? Tak tercabut eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh yang,tapi kena carefully la ..jangan kuat-kuat sangat,makan pun kena carefully :D

      Delete
  41. hai sy rase komen sy xlepas je td ok sy hantar sekali lagi.sy nak tanya btl ke sebatang gigi kalau crowning rm600 sbb ade yg ckp rm1200 sebatang.harap bole beri pecerahan.masyeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai... aah, ada jugak sebatang nak dekat rm1k+,depend pada material yang kita nak tu..macam saya ni middle of yang ok la...

      Delete
  42. owh mcm tu ya.terima kasih ya kena kumpul duit mcm ni 😀

    ReplyDelete
  43. Assalam...nak tya pasal pemakanan...
    Semua boleh bedal guna gigi depan ka?,,,ka xboleh...
    Saya patah gigi depan 2 bijik...skrg simen tpi dah xleh guna utk menguyah...
    Kuih pun xboleh kata doktor...huhu...
    Xtahu nak crown atau buat gigi palsu...
    Kalau boleh balas ikot email hntar di mchah95@gmail.com ....
    Trima kasih

    ReplyDelete
  44. Assalam...nak tya pasal pemakanan...
    Semua boleh bedal guna gigi depan ka?,,,ka xboleh...
    Saya patah gigi depan 2 bijik...skrg simen tpi dah xleh guna utk menguyah...
    Kuih pun xboleh kata doktor...huhu...
    Xtahu nak crown atau buat gigi palsu...
    Kalau boleh balas ikot email hntar di mchah95@gmail.com ....
    Trima kasih

    ReplyDelete
  45. Hi, I dulu masa umur 13 tahun (2003) buat dalam 450 (TRG)camtu, sekarang dekat KL, dah 26YO, charge i 1800 for full porcelain crown. tp x kisah dah sbb nak cantik. hehe

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..