Satu dunia kenal yuna.

by - March 15, 2013


dah dengar lagu shine your way by yuna and owl city? semakin berkembang kerjayanya di luar negarakan, satu semangat yang patut kita ikut, ikut biar berlandaskan agama dan semoga tak lari dari syariat islam,apapun memang terbaiklah yuna ni..tak silap mek,lagu pertama yuna adalah Dan Sebenarnya, time ni fenomena shawl sudah bangkit, ikutkan diri mek ni, mek tak berapa follow up sangat dengan kisah dia,tapi layankan aje la ye,hik


selain itu,fashion yuna juga menjadi ikutan gadis-gadis diluar sana termasuk onie sendiri,hik.. cumanya turban dan skinny jeans tak terdaya dan tak mungkin dipakai oleh diriku yang not fashionable.. setakat shawl putar sekali dua kali mampu..


sedikit biodata tentang yuna:-

Nama sebenar: Yunalis Mat Zara'ai

Nama komersial: Yuna

Tarikh lahir: 14 November 1986

Tempat lahir: Alor Setar, Kedah

Keluarga: Anak tunggal

Pendidikan: Ijazah Sarjana Muda Undang Undang, Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Idola: Fiona Apple, The Cardigans, Datuk Siti Nurhaliza

Album: Yuna Demo (2008), Yuna EP (2008), Decorate (2010), Terukir di Bintang (2012), Yuna (2012)

Label: Yuna Room Records, Fader Label (AS)

Pencapaian:
1. Tempat kedua (Anugerah Juara Lagu (AJL) 24)
2. Artis Baru Popular, (Anugerah Bintang Popular (ABP) 2009)
3. Artis Baru Terbaik, Lagu Pop Terbaik, Lagu Inggeris Tempatan Terbaik, Lagu Terbaik (Anugerah Industri Muzik (AIM) 2009)
4. Vokal Wanita Terbaik, Anugerah Kembara (AIM 2010)
5. Breakthrough Artist, Best Popstar Award, The Ultimate Shout Awards (Shout Awards 2010)
6. Penyanyi Wanita Popular (ABP 2010, 2011)
7. Ikon Seni Malaysia (Ogos 2012)

TRIVIA
- Membesar di Subang Jaya, Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak
- Mula menulis puisi sejak berumur 14 tahun
- Menghasilkan lagu pertama ketika usia 19 tahun
- Belajar bermain gitar daripada temannya
- Mengikuti kelas piano ketika di darjah satu
- Muziknya banyak dipengaruhi artis 90-an
- Mula dikenali melalui laman sosial, MySpace
- Mempunyai band sendiri


lagu shine your way ini adalah soundtrack movie THE CROODS yang akan ditayangkan di amerika syarikat pada mac ini,wahhhh..... ! terbaik lah yuna..satu dunia dah kenal siapa yuna,ini baru artis namanya,eh....





filem animasi macam ni baru mek layan,hikkk..tahniah yuna! :D

p/s: ada sesiapa yang cari shiseido black mask?jika permintaan banyak,mek akan buka 
order,inshaAllah ...


You May Also Like

17 comments

  1. xminat sgt yuna. tp layan jelar lagu dio. best jugop. hehe

    ReplyDelete
  2. memang hebat kan Yuna.. paling bangga bile dia adalah anak Malaysia :)

    ReplyDelete
  3. tak minat yuna tai kagum dengan pencapaiannya. hehe

    ReplyDelete
  4. suka jugak dengan yuna nie. baru jer jumpa dengan ayah dia dlm 2 minggu lepas. weeee ! jumpa ayah pun jadilah -_-

    ReplyDelete
  5. emm kurg sikit ngn yuna ni. tp suara dye ok laa. sdp gk. cuma style dye tu kengkadang agak melampauu ==

    ReplyDelete
  6. makin hebat yuna skarang.moga terus maju

    ReplyDelete
  7. akak pun minat gitu-gitu jerk tapi lagunya sedapppp~

    ReplyDelete
  8. Tak minat langsung lah..haaa? hehe..tak adalah, dulu2 saya suka juga yuna ni, sekarang dah kurang. Tak tahulah kenapa.

    ReplyDelete
  9. genius kot yuna ni..degree law lagi..peh..memang boleh buat idol masyarakat

    ReplyDelete
  10. yuna mmg boleh jd idola layak kot.. :)

    ReplyDelete
  11. Adik lelaki ain suka dengar lagu Owl City and then masa hari tu dia tunjuk la Shine Your Way punya MV, dia kata ada girl from Malaysia nyanyi dalam tu...Yuna rupanya! hehe. Cool la dia! :)

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..