Azam pertama tercapai ~

by - April 22, 2013

maaf,ini entri tentang gigi lagi,hehe :P


sekadar perkongsian




masih ingat tentang gambar ini? kisah Saya seorang pengguna crowning? rawatan ini tidak familiar bagi siapa yang tidak pernah dengar dan tidak pernah melakukannya, seriously rawatan ini sangat ngilu dan perlukan kesabaran apabila sampai pada procedure trim gigi..


yess! trim itu sama dengan potong gigi,
sebelum mek jumpa dentist lagi mek dah youtube tentang crowning teeth,
woahhhh;
sungguh mengerikan bila sampai tang potong gigi tu !


nvm, dengan perasaan yang kuat semangat, 18 march 2013 mek mengagahkan segala kaki serta gigi untuk berjumpa dentist, serius ! bila ada perasaan orang yang sentiasa kuat semangat ni,segala perasaan takut secara automatik akan hilang :)


18 march 2013 - temporary crowning (TC)
01 april 2013 - permanent crowning sudah siap,yeayy!

psst: biasanya permanent crowning siap dalam masa 2 minggu,so pada tempoh 2 minggu tu, kena banyak bersabar dengan temporary crowning,ok la .. syukur sangat sebab TC tak tertanggal,hehe

so,harini 2 april 2013 sekali lagi mek mengagahkan kaki untuk pergi appointment seterusnya.. temporary crowning ditanggalkan dan digantikan dengan permanent punya..so,sekali lagi berasa ngilu yang amat, kena tembak dengan angin pulak,pehhh! nak terkencing rasanya,wuuu..gigi kapakku dan gigi sebelahnya adalah dari porcelin + metal .. mungkin 2 3 hari akan ada rasa ngilu lagi..untuk proses yang ini hanya mengambil masa selama sejam sahaja ..


tapi takpe,kira hebat jugaklah mek ni (perasan,haha), langsung tak surrender, haha...rawatan berjalan dengan lancar,alhamdulillah :)


ada dua benda doc pesan,
1. jangan guna gigi depan untuk gigit makanan sangat (haha,sedih)
2. sila jaga gigi dengan sebaik mungkin (okeh,ini sudah semestinya)


tapi,
crowning yang mek pakai ni dari porcelin dan metal,so akan nampak perbezaan dari segi warna,dia nampak macam gelap sikit sebab ada metal,jika yg tiada metal,kos cecah rm1200 untuk sebatang dan mek tak mampu untuk itu,haha..cukuplah dengan porcelin+metal ini,huu..rawatan mek ni hanya rm600 utk sebatang gigi,dua batang gigi jadila rm1200,woooo..nangissss,haha


Azam pertama untuk tahun ini tercapai,alhamdulillah :)


Salam Sayang,
Mek Onie
letopink@yahoo.com

You May Also Like

58 comments

  1. wahhh ! selamat sudah gigi mek onie. comeyy arr lepas nie. kekekekeke

    ReplyDelete
  2. Kak intan baca sambil tahan ngilu ni onie..hehe

    ReplyDelete
  3. actuallykan, kenapa dengan gigi sis ye?? pecah ye??? maaflah tak tahu menahu sangat bab gigi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan pecah,sis pengsan kat hospital masa melawat atuk,hehe...muka terus jumpa lantai,huuu...2 btg gigi depan patah lak tu,huuu...time tu jugak sis ada darah rendah,so mungkin tak tahan kepanasan di hospital time tu,haha

      Delete
  4. onie cam seramm je tampal2 ni..huhuhu..shida pon akan jd cam onie gak nnt..xtau bila nk jmpa doc huhuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tampal tak seram shida,yang seramnya kena potong -..-

      Delete
  5. ngeee..fyna tgk pun dah ngilu.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. actually gigi ni lagi licin dari gigi asal tau, nak kata kilat tu tak jugak...porcelinkan..

      Delete
  7. Assalamualaikum onie. tunjuk sikit gambar real. nak tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam,maluuuuuuuu,hahaha....tgk la nanti k :D

      Delete
  8. amin... nie kalau makan pelam teloq cicah garam nie mesti ngilu yang amattttttt kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akakkkkkkk,kan dah terliur buah pelammmmmmm,haha

      Delete
  9. *Mengetap gigi*

    Oh gigi kau patah. Dah lama patah la eh?

    Automatik terus teringat pengalaman 'indah' aku pakai arch bar dulu hehe. Ngilu dia tak payah cakap, kan kan kan ;D
    Apa pun kau dah berjaya tempuh pengalaman ngilu ni, aku salute sama kau onie! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama patah,2 tahun dah kot,haha.. ko punya pengalaman lagi scary tahuuuuuuuu! ngilu tu memang pehhh,tapi tahan jela,haha....

      aku berjayaaaa,yeayyyy.. :D

      Delete
    2. hehe scary and and 'yummy' ;D

      Alhamdulillah kita masiha da gigi kan..

      Delete
  10. *Lupa nak kasitau, kita geng - tak boleh guna gigi depan untuk 'baham' makanan keras ;D

    ReplyDelete
  11. wah...tengok pic pun dah terasa ngilunya mek
    mek memang seorang yg tabah..
    aah..sy dh kawin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula sebelum nak p buat,mek memang explore tentang crowning ni,pada mulanya pehhh..takut nak buat,tapi sampai bilakan,ghasak jela,haha

      Delete
  12. Syabas betey.. I tumpang ngilu bayangkan canner trim gigi tu, dentist asah gigi polish sikit jer pun dah rasa seram.. heish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau scalling memang ngilu,tapi onie boleh tahan lagi,hikkk....tapi kalau dia dah trim memang ngilu gila ah,haha

      Delete
  13. wah besh tak pki crwoning. mhlnye, tak mampu den.. hehe. tp ni bgs tuk gigi rongak ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakakakaka,lagi best pakai gigi asal,crowning ni dia tebal sikit dari gigi asal,so bila nak ketap gigi tu jadi tak selesa ..tapi ghasak jela, taknak gigi separuhhhhhh dah :'(

      Delete
  14. jom la tkar link kat bahagian iklan free tue...hihi

    btw, gigi baru...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikkkkkk,gigi barukan :P
      alamakkk,iklan onie dah full awak :(

      Delete
  15. haha dentist? cukup la waktu sekolah dulu..hang memang berani. tabik spring la

    ReplyDelete
    Replies
    1. tabik je ke?air milo mana? #tetiba

      Delete
  16. Potong gigi? Okay, baca pun dah terasa nyilunya. Entah cmne kak Onie yang merasainya. Lepas nie kena jaga gigi dan diri baik-baik yeah! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, kak onie ni lagilah ngilu time kena potong,wuuuuu T_T

      Delete
  17. pernah dgr pasal crown gigi ni. tapi biasanya kenapa org crown gigi, ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab gigi asal onie yg gigi kapak ni patah teruk masa pengsan,sedihhhh...org lain pengsan tade la sampai patah gigi,huhu.. sebab tu la mek pakai crown tu,bukan suka-suka pakai tau, huuu...

      Delete
  18. Bagus2 sebab berani jumpa dentist :) hehehe

    ReplyDelete
  19. nilu~ tu yg org x suka pegi dental. haha !
    nak nak tgk gigi mek.. hee ~

    ReplyDelete
  20. wow.. emas 24karat ke tuu.. hehe..

    ReplyDelete
  21. xleh lah kalu men ngn gigi2 nih..ngilu dengar!huhu

    ReplyDelete
  22. good job onie! :)
    kak ya bangga dengan onie. benda onie paling takut onie dah boleh
    momantaiiiiii. :)))

    ReplyDelete
  23. Tahniah. Mieya pon sedang mencuba untuk mencapai azam Mieya.

    ReplyDelete
  24. saya baru tahu tntg crowning ni..huhuhu

    ReplyDelete
  25. ni yang gigi emas tu ek mek? ke canno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeee tak la,haha...crowning ni menyerupai gigi asal kita,cumanya dia datang dari bentuk porcelin dan metal,still putih :)

      Delete
  26. letakkan iklan anda di sini :D

    http://dakwahmahabbah.blogspot.com/2013/04/tempahan-ruang-iklan.html

    ReplyDelete
  27. eh..saya pernah buat rawatan ni jgk.tp yg crowning permanent tu x buat2 sampai skang.akibatnya dah 3 kali saya kena ulang buat yg sementara punya sbb dia x kuat kan.tu lah,gigi berubah warna.selamber je lah kan..haha.

    ReplyDelete
  28. Wahh...bunyi pun mcm sakit jerk. Apapun, tahniah sbb misi berjaya. Jaga gigi elok2 yer.

    ReplyDelete
  29. adoiii.. ngilunya baca entry ni.. itu belum rase sendiri lagi.. mau lari dibuatnya, haha~

    ReplyDelete
  30. macam scary je. alaa. nanti kene buat jugak :D

    ReplyDelete
  31. onie...akk xtau onie pki gigi ni tau..ptt la mcm sopan je bile mkn..haha! ok..maaf :p

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..