Pengalaman menjadi blogger

by - May 02, 2013


Aihhh aihhh aihhhh,sihatkah semua?mek di sini okay je,alhamdulillah masih diberi kekuatan kuasa kuda .. Amboi sebenarnya tak berani pun nak tulis tajuk macam tu,seram jugak kita pun,haha... Tajuk seolah-olah diri ini betul-betul otai gamaknya,walhal masih membanting tulang demi blog yang satu ini. Walaupun dah nak masuk 3 tahun dalam dunia blogging ni, diri ini masih banyak yang perlu belajar. Macam kita study jugakkan? 


tapi serius, kenapa eh kalau baca blog sendiri atau orang lain mata tetiba jadi besar macam mata burung kasuari tu haa? (tetiba rindu cerita hugo,ahak) tapiiiiii,okay ada tapi.. kalau baca buku tak sampai 10 minit kalau dihitung-hitung mata automatik jadi kecil,Ya Allah kau jauhilah aku dari hasutan syaitonirajim ya Allah...


stop! taknak cerita pasal mata T_T


Entri ni sebenarnya khas kepada newbie-newbie yang baru nak melangkah ke dunia blogging ni,alaaaa yang bukan newbie kalau sudi nak baca pun apa salahnya,hik...actually mek dulu pun pernah jadi newbie..blogger ni bermula dari kosong,serius! kosong kosong kosong,lol.. (najwa latif plak dah)


  • Pertama sekali jika nak jadi blogger dan terjebak dalam dunia blogging ni,satu je mek nak pesan.. JANGAN PERNAH GIVE UP!
  • Give Up yang mek maksudkan ini adalah,dari segi semua aspek,blogwalking,know each other especially blogger,perbaiki penulisan, susun atur widget diblog..benda basic ..jangan pernah sekali give up vokeh :)
  • Ya,mek memang pernah ketika dulu give up, give up sebab kawan-kawan yang sinis ,give up sebab umi abah 'ngepek' dengan ayat " tahu duk blog jah" ,serius give up, tapi alhamdulillah sangat..sekarang umi abah banyak support banyak sokong dengan apa yang mek buat,serius..terima kasih umi abah,nanti kaklong buatkan budu vokeh :D
  • Kalau dah ada ciri-ciri itu,teruskan blogging..terus dan terus ..pedulikan apa yang orang nak kata tentang penulisan kita, ibarat 'blog engkau blog engkau..blog aku blog aku la',haaaa gituh..tak perlu nak dengki-dengki.
  • Modal dalam blog?haaaaaa..ini yang mek nak explain sikit,dulu serius segala design segala susun atur made in 'diri sendiri' memang la tak cantikkan..tapi dah kerja ni,mek invest sikit duit gaji tu untuk blog,alahaiiiiii...tak banyak pun aihhh,bukan macam nak bayar downpayment kereta tu,tak aihhh... bajet rm30 ke atas sudaaaa.. boleh je kalau taknak keluarkan modal sendiri,boleh...cumanya kena ada ilmu design men-design lah kan :) modal yang mek keluarkan hanya untuk design blog,itu sahaja..

okay tutup pasal modal;

  • Rupa kejelitaan kecantikan kehenseman kemachoan? salah satu aset juga dalam dunia blogging ni, tak percaya?ce tanya blogger yang cun-cun dan hensem-hensem  yang pandai expose diri dalam blog  :) *kalau dorang jawab,kbai
  • OK dan TIDAK OK, sememangnya tentang widget,hahaha... rasanya dah banyak blogger terangkan pasal hal ini, tapi takpe..meh nak terang lagi.. Disebabkan kepala-kepala blogger ni semuanya 'berseni' mesti nak je letak benda yang comel-comel dan yang awesome,contoh LAGU, sebenarnya boleh je nak letak lagu,cuma tak perlu kot yang heavy heavy tu,kalau berzikir ke nasyid ke atau 'gwiyomi (lol) boleh la nak letak, cumanya tu lah,kalau mek..dalam pembacaan tu memang tak boleh ada suara ketiga yang masuk ke telinga ni haaa..rasa kalau baca blog yang ada lagu,terus 3 minit jadi orang PELUPA dengan apa yang kita baca,tu aku la :P
  • hmmm,panjang pulak rasanya? tapi jari dah lama tak menaip kat blog sendiri ni, ni yang rasa macam nak terjun tangki kat bilik air je kalau stop sampai sini,haha..tape,kita sambung sikit je lagi,huhu
  • Lepas dah ada semua ciri-ciri kat atas ni, korang dah boleh bertapak sikit-sikit...tu la mek kata, yang penting jangan give up,oh ya oh ya.. copy paste entri atau issue mak enon atau pak enon tu sememangnya tak eloklah sangat, (padahal penah je diri sendiri ni jadi copy paste entri orang,tapi iolllssss insap dah uolsssssss,lol)
  • Vokeh,rasanya kesemua tu dah cukup diadun dalam diri bagi newbie yang mula nak bertapak dalam dunia blogging,Final step, jadilah seorang blogger yang berwibawa dan jadilah seorang blogger yang ada angan-angan yang tinggi macam saya ni haaaaaa serta jadilah blogger yang ada target dikemudian hari,sekian wabillahi taufik walhidayah wasalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Tips ini berdasarkan pengalaman saya sendiri,inshaAllah..buat sesuatu yang kita minat akhirnya peroleh hasilnya  :)




p/s: semalam nak blogwalking,target tu 200blog la kononnya,tapi hancus...laptop hang manjang,terpaksa dipostpone lagi selebihnya,sedihnyaaaaa..dah la hari tu kata nak blogwalking tapi senyap je kan, sorry...mek busy uruskan hal rumahtangga T_T

You May Also Like

65 comments

  1. assalamualaikum yanggg, hahahah nice sharing. sheila dah banyak kali give up, pastu dtg balik mood nak blogging . hehehe mungkin pasal suka penulisan, tu yg tak give up lagi. hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam shilaaaaaaaaa....aah,tang give up tu paling sakit orang kata...

      Delete
  2. betoi2..BK ada rasa give up sbb kwn2 kat tmpat keje asyik perli2 je.down sgt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, kita pedulikan je,kita buat apa yang kita suka :D

      Delete
  3. Wahhh. Gigihhnyaaa. Huhuhu. Nina dah 4 tahun. Tp ... baru tahun ni rasa betul2 berbelog. Hahaha. Tp. Penulisan stil lagi entah hape2. Hurm. Kat mana design blog yg cun eh. Nak jugakkkk

    ReplyDelete
  4. nama adik kita sama.. adik anis pun nama aqiel.. hehehe.. anis pun busy dua tiga minggu ni, tak sempat nak jengah blog orang..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu anak umi onie jagaaaaaa,hik... sedihkan kalau busy sampai terabai blog T_T

      Delete
    2. Setuju dengan post sis onie ni. Mieya dulu pon pernah jugak give up. tapi Mieya bangkit semula. Dan alhamdulillah, sekarang dah nampak hasilnya walaupun cuma sikit..

      Delete
  5. ni mesti ramai peminat mintak tulis..hehehehe :P

    ReplyDelete
  6. nice sharing sis Onie.. :)
    yg give up mmg betul2 kena dgn kte, my parents pun mcm tu jgk dlu, kalo menghadap blog je mesti perli kte..huhu..tp alhamdulillah, kena slow2 terang n tunjukkan kesungguhan kita kan...never give-up tu yg penting kan kan kan.. ^________^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2, so.....kita yakinkan mereka dgn usaha kita :D

      Delete
  7. bagus..bagus..boleh jadikan panduan.. :p

    ReplyDelete
  8. mek... great piece of entry... akak suka taw... thumbs up!

    ReplyDelete
  9. alahai comelnya adik akil buat gwiyomi..onie bila pula..hehe

    semoga terus berjaya dlm dunia blogger..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan hareppppp onie nak buat :P

      Delete
  10. ala cumelnya budak tu buat gyomi....betul onie dalam dunia blog jangan pernah give up itu yang penting.....

    ReplyDelete
  11. blogging nk masuk 3tahun da? tahniah le..da nk hbs diploma da tu.hahah


    ni nk bgth onie,abg da tukar url n nama blog.no more abg stalker. :) atas sbb2 tertentu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila kasi certificate diploma of blogger please :P

      Delete
  12. I just couldn't agree more :D

    Read your post, made me remember about how was I back then.

    hahaha. comel la pulak budak tu -.-

    ReplyDelete
  13. thanks.. sudi berkongsi.. saya newbie lagi hik :")

    ReplyDelete
  14. paling penting branding dan niche blog :)

    ReplyDelete
  15. aku pun newbie... huhukkk... terima kasih atas tip2...

    ReplyDelete
  16. hai,..lama tak mai cni,..ehe..akak cuba bertahan..walau makin lama makin ketandusan idea menaip..huhu

    ReplyDelete
  17. mek onie...

    jangan give up dan jadi diri sendiri...

    ramai tak ramai follow, belakang-belakang punye cerita

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah,yang penting jadi diri sendiri

      Delete
  18. comeinye adik akil
    kasila video gyomi..hikhik
    terernye mek design blog sendiri..mmg cantik..ske tengok template mek

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu duluuu,design sekarang upah orang je,tak mampu mek nak buat sendiri T_T

      Delete
  19. tu dia penerangan dari blogger femes :) mek nak citer2 pasal ilmu blogging ni ok la jugak, mmg dah berpengalaman dan femes pun, thanks for the tips, akak ni newbie jugak ni. Errr budu tolong bui sini semangkok.

    ReplyDelete
  20. Berblog bagi akak paling utama jangan cepat tacing. Kalau sensitif sangat pun tak boleh jadi blogger.. skit2 majuk nak tutup blog.. majuk je nak tutup blog even blog tak tertutup pun.. Jangan gedik & manja lebih2 yer. Sebab yang baca blog kita dari pelbagai golongan & peringkat usia.. Bila berblog jangan budget org akan memuji kita je manjang.. even yang selalu sokong kita pun tak mustahil dalam sepuluh entri kita ada 1 dia tak sependapat jadi jangan nak cepat terasa terus ignore & boikot dia. Akak pernah jugak berdepan dengan spesis blogger camni... nama kita kawan dia langsung tak boleh kritik.. kita tak setuju pun kena angguk je apa dia kata. Itu bukan akak.. Ko x nak kawan sudah, nama kau bedah! akak dah cuba tegur & berbaik tapi still org ignore.. tu kau punya pasal. Nak jadi blogger jangan letak DUIT di tempat pertama sebab hari ni ko tulis blog jangan harap hujung bulan ko mampu cashout duit dari iklan blog. Ingat senang ke dik nak dapat duit dari berblog ni. Ko kena mula dari bawah. kena mantapkan blog.. kena ada traffic tinggi & blog ko tu kena ada identiti sendiri.. akak sendiri pun tak mampu nak kaya raya lg dengan duit blog walau dah 4 tahun berblogh. sikit2 buat belanja shopping kat kenanga tu boleh la.. tu je la kot. kang jadi entri lak kat sini. kekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ampunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn! pestaim dapat komen sepanjang begini,hahaha....pehhhhh!... tula,jadi blogger kena ada identiti sendiri dan jangan nak tacing je manjangggg,akakkkkkk dulu onie selalu kata nak tutup blog nak tutup blog,bila ingat balikkkkkkkan,wakakakakakaka,macam nak tergelakkkkk,serius ! haha..macam tah pape gila kot..hujung bulan nak cashout?onie pun tak mampu,haha..

      Delete
    2. komen ikhlas & telus tanda baca setiap patah perkataan dalam entri memang panjang.. kekekeke

      Delete
  21. bila berblogging ni...yg penting jadi diri sendiri...tak perlu nak tiru style blogger lain...buat branding sendiri...luaskan network...selalu join event2 dengan blogger lain...dan paling penting jangan cepat GIVE UP ! :D

    ReplyDelete
  22. lagi satu kene bg tips ignore haters huhu dulu blog i pernah jugak naik tapi ada haters stalker bagai terus private blog tuka url pastu alih2 delete huhu. skrg je baru nak naik balik :D

    ReplyDelete
  23. huhu akak jarang hupdate tu yg lma2 rs cam give up

    ReplyDelete
  24. bagus intipati ceramah onie...hehe..kak ecah skang tgh menjejak balik zaman blogging yg penuh semangat..banyak sgt komitment skang, tp syg blog!

    ReplyDelete
  25. Ena masa mula2 jadi blogger dulu memang macam2 kisah ada. Tapi mula2 dlu memang ena tak aktive pun. Jadi aktive ni pun baru 10bulan lebih.

    Apapun, thanks sharing ye mek oni, betul apa yang diperkatakan. Jangan putus asa dengan blog ni.

    ReplyDelete
  26. Blog ? macam tempat untuk jadi tak betul sikit kalau saya. sebab blog ni kita boleh jd macam2 but better jadi diri sendiri..

    pape pun terus berblog ! :)

    ReplyDelete
  27. Thanks sis for the tips..act, Teena baru satahun jagung dlm blogging nie, byk yg masih x taw and still in learning process..

    ReplyDelete
  28. tengkiu share info ni mek onie....

    salam perkenalan dari jaa from tumpat kelate...hihihi...

    www.jaakechik.com

    ReplyDelete
  29. nak jadi blogger perlu atas niat minat, klu setakat nak ikut orang mmg selalunya tak bertahan lama.

    ReplyDelete
  30. Assalammualaikum.

    Tq mek onie..betul tu, jgn give up. Dan jangan terikut2 org, pasang niat sendiri, and pelan2 cari rentak dan cara berblog yg sesuai dgn diri sndiri.

    ReplyDelete
  31. Blog mek oni di tag.... Jom jom join segmen yang senang ni

    http://www.ladyainaa.com/2013/05/10-blogger-comel-di-malaysia.html

    ReplyDelete
  32. onie sangat legend dalam dunia blogging hehe.

    hola sifu! lama x nampak. kikiki.. aku yg x muncul sebenarnya.

    ReplyDelete
  33. uish..blog legend ni.kenalah baca.muehehe

    ReplyDelete
  34. kak ya pon duluu la pernah putus asa tapi tak sangka jugak dengan blog kita boleh pegi jauh. alang2 dah boleh pegi, kita pegiiiiii :p

    ReplyDelete
  35. hai. saya blogger baru. nak curi tips boleh?? hihi

    ReplyDelete
  36. tu dia.. onie bg tip.. gempak ni..

    ReplyDelete
  37. tumpang laluuuuuuuuuuu
    comel je buat gyomi. hehe

    ReplyDelete
  38. tahniah onie dh jd sperti skg bangga tau :)
    support onie selalu :)

    tp dulu xpggil onie msa kenal onie..pgil meaww hehee :p

    ReplyDelete
  39. Betul gile! Banyak blogger alami benda yang sama kot. Bambil pulak selalu kena perli mak ayah, kalau tengok bambil bukak laptop je pastu cakap "Apa macam blogger?" . Hahaha. Pasal mak ayah perli, bambil tak kesah sangat. Tapi kalau sampai kawan2 dalam kelas perli, ok itu kisah sikit. dahhhsyattt! Haha. Tapi walauapapun yang kengkawan kata, itu bukanlah menjadi satu penghalang untuk bambil terus berblog. Entah2 dorang tu Fatin Liyana pon tak kenal. (ok terpanjang nampaknya)

    ReplyDelete
  40. nice tips mek onie! hehe..sesuai utk org yg dah lama 'bercuti' dr berblog jugak neh ;p

    ReplyDelete
  41. tips yg sgt bagus ni onie. aah..kengkdg benda kecil kita x perasan. klo dah lama bercuti selalunya mood nak mengarang ayat tu kureng. tunggu lama sikit baru enjin panas. mencurah2 idea dtg

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..