Cheesekut Oreo Fruit !

by - July 15, 2013


Heiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! ofkos la iolssss nak try jugak, kali ni buat je sendiri, tayah order-order..sebabnya resepi dia ikut citarasa perut memasing ! ni diusia begini ni dah patut la woiii,nak belajar masuk dapur,bakal suami dah bising,cewah..ada ke?bhahaha... 

Resepi ni bakal hangat dipasaran tak lama lagi ni, bukan bakal lah,tapi rasanya macam dah nak hangat dah ni woiiiii... Sebelum orang lain sibuk pung pang pung pang pasal cheesekut ni,baik iolssss pung pang dulu,lol..habis la habis la, musim cheesekut la pasni,bhahahahahaha...

Okeh,menu kita harini semudah abc je,tak la susah sangat nak buat cheesesekut ni,alaaa..kalau korang dah pandai buat cheese cake, sah-sah la korang lagi pro dari onie buat cheesekut ni haaaa...



Resepi yang mesti ada !

1. Biskut kering. dah nama pun nak buat cheesekut,mestilah kena ada biskut keringkan.. sebenarnya, kalau korang nak guna biskut lain pun boleh,ikut tekak memasing,tekak onie lapar cream crackers ni je,haha (padahal cari yang paling murah,lol)

2. Biskut oreo wajib ada sebagai penghias di atas cake nanti,haa gitu !

3. Fresh Milk untuk celup biskut kering tu haaa..

4. Susu sejat? sebenarnya tak kisah pun nak guna susu pekat manis ke,susu sejat ke,gula kastor pong bolehhh.. ikut citarasalah sebenarnya.

5. Paling sedap ditelan.opkos la fruit cokctail,haaaaa hilir kae terr :P

6. Bahan paling utama dalam resepi kita ada creme cheese by philadelphia 250gm. banyak jenis cheese yang boleh guna,yang onie guna ni seketul tu saja dah rm12.50,bapak mahal..bhahaha....takpe,tekak punya pasal.

7. Gula Kastor.




Sila beri perhatian, cream cheese guna yang ini tau,bukan yang keping-keping tau amirnawawi (larikkk) , ni la yang mahal,rm12.50 ...tapi sebenarnya ada lagi murah dari ni, nak sedap beli mahal,ikut memasing :P


Langkah-langkahnya:


  • Pukul cream cheese dengan mixer sehingga kembang. *blender pong boleh
  • Masukkan 80gm gula kastor bersama suku susu sejat ,susu sejat tak payah letak banyak,kang cair pulak adunan tu tak sedap pulak... *sukatan gula kastor dan susu bergantung tekak memasing.
  • Letak sikit fresh milk 2 3 sudu. 
  • Kacau sehingga kembang.
  • Sambil tu, sapukan marjerin di loyang agar cheese cake tidak melekat semasa dipotong.
  • Mulakan lapisan pertama dengan cream cheese yang siap dipukul tadi tu.
  • Pastu,ambik biskut kering tu celup dalam fresh milk yang diletak dalam mangkuk. Kemudian susun diatas lapisan cream cheese tadi. Ikut la nak susun macamana.





  • Selepas itu,masukkan fruit coktail dan ulang dengan mencelup biskut kering untuk lapisan seterusnya. Ikut kreativiti memasing.
  • dah siap semua lapisan, tutup lapisan dengan cream cheese tadi.




  • Tabur serbuk Oreo .Sebelum tabur,blend dulu biskut oreo tu,krim kat biskut tu mek buang..nak tumbuk guna lesung pun boleh,tapi mek ni nak ekspress,so guna blender je,haha.
  • Siap! sebelum makan, biarkan 5 6 7 jam di dalam peti ais. Makan sesejuk memang heaven tahu !





Acecececececeyyyyyy,Cheesekut Oreo Fruit yang selebet,hahaha...pasal resepi ni kalau mek yang karang sah-sah nak semudah abc,harap korang paham !  selebet selebet Cheesekut Oreo Fruit  ni rasanya sedap tau, haaaaaaa ... Korang,jangan lupa mencuba tau ! Raya nanti nak buat lagilah ! 

You May Also Like

20 comments

  1. nampak mcm senang jer nk buat..sedapnya..:)

    ReplyDelete
  2. dapnye ! femes menu ni skang.. nk buat x berkesempatan g..

    ReplyDelete
  3. Huntunglaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Kita biasa makan cheese keping jerrrrrr. Tapi cam sedap jer. Nak buat jugak tapi takde peti kat sini untuk sejukkan ia.. (fuh kecek luar ambo)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oloh la amir dio gakkkk,tera la buat...pinje peti di kedai berdekatan,bhahahahaha... (hom la,takyoh keceh lua la nge ambo, pecoh boto budu woooo,haha)

      Delete
    2. onie buat mesti sedap punnya.. bodek :P

      Delete
  4. Nampak cm sedap. Tapi menggemukkan ni. Aish

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,buatttttt !

      Delete
  5. Nmpk cm sedap. Tp menggemukkan ni..aishhhh

    ReplyDelete
  6. tetibe meq sorg ni rajin. boleh kawen dah ni.. hehe

    ReplyDelete
  7. hahaha. selebet tapi kalau sedap takpe..hehehe

    ReplyDelete
  8. vahhhh siap buah buah ag.advance mek ni =)

    ReplyDelete
  9. selebet pun selebetlah bulan puasa ni suma sedap.

    ReplyDelete
  10. gua nak buat gua nak buat tapi amo la letak fruit2 tu huhu

    ReplyDelete
  11. haissh terliuq tgk cheesekut pepagi buta ni..

    ReplyDelete
  12. wahhh... yang ni special sikit... ada fruit cocktail... mesti lagi best kan...

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..