Mengecat memang hobiku

by - July 21, 2013


* perhatian, siapa yang join simple giveaway dariku di instagram mohon baca sampai habis ^__^

Alhamdulillah, kali ni bukan mengecat dalam bilik mek...jenuh la wei nak cat dalam bilik mek je, kali ni umi mek request ... hagituh ! umi den request,kalau umi yang request sah-sah la berdebar kau nak cat sendiri, maklum la, tak berapa nak pro lagi, request pulak stripes wall,jenuh kau ngukur dari atas ke bawah,dari tepi ke tepinya lagi,haha *menangis

Sesapa yang nakkan tips mengecat,boleh jeling kekanan sikit, di bahagian sidebar yang kat 'JUST SHARING' tu haaa,heeee..


Oak Parquet


Lavender Print


Macam biasa,bahan utama dalam kerja mengecat haruslah ada cat uolsssss,takkan nak cat guna air paip plak,hik... mek menggunakan dua warna ni haaaaaaaaa..... ofkos oak dengan lavender ! korang nak tahu,kalau korang pilih cat kan,pilih biar puas hati tau, contoh macam warna kat atas ni cairkan, bila dah di cat di dinding korang boleh nampak perbezaannya, semestinya suka gila dengan dua warna ni haaaa ! :D





Ofkos la mek pilih nippon paint jenis satin glo ! kira yang ni mahal jugak la,satu liter rm 36 lebih,menangis....haha! kelebihan satin glo ni banyak,salah satunya dia akan nampak shinning ! haaa,sukaaaa :D




So, mek pilih OAK PARQUET dan LAVENDER PRINT ! macam nak gila jugak la masa pilih cat ni,banyak sangat warna yang lawa,rasa nak pilih semua,bhahahaha


Kalau nak tengok warna bilik onie boleh terjah sini  ,kot la warna yang mek guna ni bagi inspirasi pada korangkan,mana tahu,hee :D


Okay,taknak cerita panjang,mai tengok hasil yang tak berapa siap lagi,haha



taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! opkos la ada comot-comot sikit, tak siap touch up lagi sebenarnyaaaaaaaaaaa,tapi tak sabar nak ambik gambar,ahak ! 


Okay ! tengok gambar ataskan, meh nak umumkan siapa yang bertuah dapat duit raya dari mek,hihi...first of all,terima kasih banyak bagi yang meneka warna apa mek akan gunakan tadi di instagram, korang memang power,muah !

Pemenang yang bertuah adalah.....

I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I



Tahniah buat kak ya ! jawapan sangat tepat ! hebak kak ya meneka,hehe...Pada yang tidak menang,jangan bersedih,inshaAllah next week mek buat lagi, next week angah (adikku) suruh cat bilik dia pulak, tapi ada satu sudut ni tak siap lagi, haaa... macam ada 2 soalan meneka ni,so stay tuned,muah ! kak yaa, mohon kasi acc.no :D

Next week sambung mengecat lagi, sape ingat pompuan tak reti ngecat? :P hobi iolssss kot,haaaa....luaskan kuasamu kaum wanita,hiks :P

You May Also Like

20 comments

  1. lawa habaq mai......cuba bayangkan cmne onie mengcat tu....hehee...pakai tangga ye..kami adk beradik perempuan pernah je mengecat 1 rumah...sampaikan abang ipar (masa tu tunang kakak) terkejut bila gtau kami yg mengecat umah..walhal plain je...xde la hebak mcm onie nie

    ReplyDelete
  2. dah lama dah sy x cat mengecat. hee :)

    ReplyDelete
  3. wah nice combination,lah.kak lea pun tengah pening fikir nak cat color apa ni he3..

    ReplyDelete
  4. huhuhu...

    cute... memang berseri la raya ni onie

    :)

    ReplyDelete
  5. ok, weekend ni mai cat umah den.. den nak kolor hitam

    ReplyDelete
  6. perghhhh cantiknyaaaaa mek onie!!!!! perghhhhh teruja!

    ReplyDelete
  7. cantik combination colour.. berbelang-belang bagai lagik .. haha

    ReplyDelete
  8. masa beberapa hari sebelum kawen pon kite cat uma kite sendiri.. lenguh2 tangan mengecat umah.. hahaha :D

    ReplyDelete
  9. wehhh cantiknya..ko tukar profesion la ;p

    ReplyDelete
  10. wah.. terbaiklah cat rumah sendiri.. saya ni kalau cat, habis bertompok2 dinding tu..

    ReplyDelete
  11. cntik nye.. sy pun suka cat sndri.. tp dulu la.. skg dah malas.. bukan sng nk cat ni.. penattttt sggt tw.. ihikk. good job dear mampu nk cat santek2 gitu..

    ReplyDelete
  12. serius pandai mengecat ! cantik :D

    ReplyDelete
  13. hebat la...mai cat umah sue pulak..hehee

    ReplyDelete
  14. Ewah2..raye ngan cat dinding baru onie ter

    ReplyDelete
  15. salam. nk tnya, ada tak tips berguna bila nk mengecat sendiri ni? mohon share~~ sy ni amatur yg berhajat nak cat sendiri rumah jd cantik mcm akak cat kt ats ni..hehe

    nk tnya jgk, klau cat guna nippon satin glo ni kena bancuh2 tak? atau boleh guna straight from the can terus di cat ke dinding?
    pastu, kena cat undercoat/cat putih dulu tak before cat guna nippon satin glo ni?

    mohon dpt jawab ea..terima kasih ! (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..tips2 mengecat boleh tengok di kanan blog saya ni,hehehe... cat biasanya tak boleh campur dengan air,nanti tak lawa. kalau nak campur pun tak boleh 1%,hehe... undercode ni biasanya kalau wall tu terlalu kotor atau ada cat lain tu mmg kena undercode,tapi saya mmg cat undercode sebab nak bagi warna cat lawa,hehehehe.... kalau ada apa2 lagi nak tanya boleh email : letopink@yahoo.com :)

      Delete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..