Cara Buat Passport di KDN Jalan Duta.

by - September 23, 2013




Bilamana aku buka dashboard blogspot ni,mata aku selalu tertumpu kat button new post tu haaaaaaaa! So,kali ni aku nak berkongsi 'Cara Buat Passport di KDN Jalan Duta' . Okay,aku harap sangat pada yang baru nak buat passport ni korang baca entri ni, inshaAllah dapat membantu korang serba sedikit. 

So,diringkaskan cerita. Tuari aku ada event di publika sana. Alang-alang aku pun decide la nak buat passport kat KDN Jalan Duta tu,alahai.. 3 minit je dari tempat publika kalau lari pecut, dekat sangat ! hihi .

So,sampai-sampai sana tu terpinga-pinga jap,mana la pintu masuk dia ni,haha...nasib ada pakcik rela,tanya la dia...Pastu pakcik rela tu tanyala, 'adik ni nak buat passport gambar dah ada ke belum?' maka aku jawab,dah ada dah pakcik. Pastu pakcik tu pun tanya balik, 'backgroundnya warna apa?' okay,aku jawablah warna biru. Sekali dia cakap, 'okay,adik boleh pegi kedai gambar ambik gambar kat sana ye,passport sekarang nak background warna putih',hoho..Maka,terbang rm10 di situ. Mula tu aku baca kat web jabatan imigresen warna background gambar passport tu warna biru,so aku watlek jela... sekali time aku baca web tu dorang tak update lagi yang terbaru,sedih ko jap,nasib baik kat KDN tu ada tempat ambik gambar,haha.


Disebabkan masa aku baca web jabatan imigresen dorang belum update tu,aku agak terpinga-pinga la kejap ,haha..so bawah ni update yang terbaru di portal :D

Untuk apply Passport Malaysia Antarabangsa (PMA)  ni senang je kelayakan dia;-

  1. Kelayakan - Warganegara Malaysia.
  2. Tempat Memohon - Permohonan boleh dikemukan di semua Pejabat Imigresen Negeri di Malaysia dan di Pejabat Perwakilan Malaysia jika berada di luar negara.
  3. Tempoh Sah Laku - Tempoh sah laku selama 2 tahun atau 5 lima tahun dari tarikh dikeluarkan.
  4. Spesifikasi Gambar Passport Polikarbonat :-

spec


  • Kepingan gambar bersaiz 35mmx 50mm berlatar belakang PUTIH tanpa bayang.

  1. Bayaran Passport.
  • Rm100 untuk 2 tahun
  • Rm300 untuk 5 tahun
Maklumat lanjut lagi: Portal Jabatan Imigresen Malaysia Antarabangsa



So,tuari aku buat passport untuk 2 tahun je, makanya rm100 terbang lagi,haha.. tak pergi jalan lagi duit dah habis kat situ,haha.jumlah gambar dengan passport adalah RM110 .bye RM110,huhu 


Setel bab gambar, aku terus naik kat tempat nak buat passport,alaaa.. kalau tak jumpa tanya je abam-abam polis ke abam-abam rela kat sana, dorang mesti jawablah,haha..Excited punya pasal nak naik tingkat kedua tempat buat passport tu,aku terus jalan sampai tak tengok depan sampai la ada sorang abang tu tegur 'dik,naik eskalator belah sana ye' aku pun pelik,oh tempat yang aku nak langkah tu eskalator yang nak turun,jadahlah..malu la sekejap..bhahahaha...


So,dah sampai tempat aku nak buat passport tu,aku terus tanya aunty mana tah,aku tanya mana nak ambik no.giliran,haha.. malu bertanya sesat jalan woi,hihi.. So, aku tanya la.. 'hallo miss,I nak tanya haaa..tempat ambik no.giliran mana haaaa?' dia pun jawab, pegi kaunter 11 ye,KAUNTER PERTANYAAN/KAUNTER NO.GILIRAN. 'okay,gua beredar dan say thanks' 


Bab ni aku nak titik berat ke korang! Baca eh agar masa korang nak buat pembayaran or pendaftaran tak rumit :D

  • Masa dah dapat no.giliran tu, korang akan diberi 2 no.giliran yang sama, so korang jangan pulak gatal tangan yang satu tu korang nak simpan dan lagi satu korang buang,buat gitu memang nak kena marah la dengan pegawai sana nanti,bhahahahahaha.
  • Bila no.giliran dipanggil, sediakan kad pengenalan dan no.giliran siap-siap okay. Satu no.giliran tu akan diambil oleh pegawai yang tempat pendaftaran iaitu masa korang berada di kaunter PMA. Okay,tinggal satu no.giliran untuk dipanggil masa nak bayar nanti, aku pesan..no tu sila jaga elok-elok. hilang no tu pepandai la nak hidup,kakakakakaka. 
  • Masa untuk tunggu pendaftaran tu makan masa selama sejam jugak time aku la,sebab masa tu orang dah ramai,padahal baru pukul 9 lebih,haha..berduyun hoiii orang p buat passport -..-"
  •  lepas setel daftar semua,malas aku tunggu kat situ..so aku pegi la makan 1 jam.. lepas je siap makan naik balik tempat tu then duduk sekejap no.giliran aku dah dipanggil kat kaunter juruwang tu,haaaa... aku ingat time daftar tu jugak bayar,rupanya asing-asing -..-"
  • Okay, bila siap bayar semua,akan dapat satu slip pembayaran,yang ni satu lagi..SILA SIMPAN ELOK-ELOK,haha.. so,aku tak sempat nak ambik passport haritu jugak sebabnya aku kena rushing ke tempat event aku tu haaaaa..
  • So,aku ambik passport hari lain,masa nak ambik passport hari lain tu korang kena ambik no.giliran lagi sekali dan boleh ambil passport di kaunter SERAHAN PMA, so haritu aku pegi seawal yang boleh,kiranya pegawai tu baru nak on pc,kakakakaka.. rushing punya pasalkan. So SIAP!haha... macam-macam dugaan nak buat passport ni haaaa :P



Settle satu hal ! 


Aku sarankan kalau nak buat passport tu,esp. yang mula-mula nak buat passport macam aku ni haaa ,bila sampai tempat buat passport tu tolonglah jadi orang yang banyak bertanya ye,bukan apa..kadang kita tak tahu sistem dorang macamanakan,so...jangan malu untuk bertanya,cewah,haha :P


Buku merah dalam gengaman,so mana nak pergi dulu ni? 


You May Also Like

20 comments

  1. Mek Onie jum g Istanbul Aku Datang hahaha

    ReplyDelete
  2. Pergi Korea ,boleh jumpa artis K-POP,heheh :D

    ReplyDelete
  3. aik? dah warna putih ek? pheww. selamat sempat warna biru. hehe

    ReplyDelete
  4. hoho bilo la kito nok ado paspok ni eh..
    tak rajim gi oberses lagi ni (gi alik sano pun tak payoh wak paspok)

    ReplyDelete
  5. Ohhh tenkiu tenkiu for the info.
    Memang mencari info nihh.
    Walaupun nak pergi dekat je, but still.
    Kena juga buaaaaat

    ReplyDelete
  6. Asal payoh no nak buat ? Ase macam senang jer. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat katne ritu?dia ada org guide takpe la,kita pestaim :(

      Delete
  7. fuyo..jauh perjalanan kaki melangkah kalau da ada pasport ni. krabi 1 kali la! tiket air asia tgh murah ni. tp bkn weekend la. :)

    p/s: nk pinjam sperma cinta bole? :D tp kalau bole la..sobss *hingus leleh

    ReplyDelete
  8. Keno wt gok nih..haha..molek benar entry nih..baru confident sikit nk g wt passport..tp terbolah jgk mek nih deh..naik eskulator hok ero guno untuk turun..haha.

    ReplyDelete
  9. makaihhh kenapa macam susah je onie?? huaaaaaa..... ena dulu rse cam senang, yela abg yg handle semuanya.. wakakakaka

    ReplyDelete
  10. ok...sekarang da background kaler putih ye...haihh...kena ambil gambar lagi sekali pulak...elok2 da background biru tukar putih pulak...

    P.S - nak pergi mana tu onie dengan buku merah? hee

    ReplyDelete
  11. akak buat passport bulan 6 haritu pun kena kasi gambar putih ni...ehem ehem...onie nak holiday mana tu? :)

    ReplyDelete
  12. huk2.. teman nak gi HK bulan doblas ni.. tapi passport x renew lagi.. kui3

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..