Kitab Terfaktab: Definisi cinta infiniti terbaik ~

by - September 22, 2013


Hai kakanda adinda, bila sebut pasal buku ni kan.. yang kaum perempuan mesti NOVELLLLLLLLLL,novel?maigadddd... aku rasa jiwa aku ni tak sebati langsung dengan novel,lelagi novel cinta,rasa macam tak ngam dengan diri sendiri,kalau baca novel cinta pun terus skip bab akhir, as usual,perasaan ingin tahu memang gelojoh yang amat sangat..aku rasa kalau drama bersiri kat tv yang baru nak ditayangkan then ada pulak episod akhir mesti dah ramai tak layan yang intro/klimaks cerita tu,kahkahkah..firasat akulah,sebab aku akan buat gitu,lol~ *langsung tak support drama melayu la mu mek -..-"


So,tutup la bab novel dan drama tu kan, seriously.. aku ni seorang yang (ada aku kisah?) kalau baca buku tu mesti aku nak ulang-ulang dan terus ulang sebab gaya bahasa penulis dalam tu, sebab tak semua mampu menulis mengikut apa yang terdetik dihati mereka,sebab buku tu sah-sah lah cool, yela.. remajakan.. bahasa mesti nak power. Biar pun menulis di blog ni pun kena guna kata hati tapi tak semua yang mampu buat begitu, kadang menulis dengan TERPAKSASAMBIL LEWA.. macam aku lah,kadang malas nak tulis dengan kata hati, apa yang terlintas kat fikiran tu terus aku tulis,rasa nak tulis aku tulis,hahahahahahahaha..



masa jadi budak sekolah pun cukuplah, time nak tulis karangan tu, engko ingat tak payah ke tulis dengan kata hati,keikhlasan semasa menulis tu? pegang pen pegang pensel sambil dipusing-pusingkan konon idea menulis sampai. and that time,i was like........ T_T ,geram tahu !



okay,tutup pulak pasal bab menulis dan idea tu,Sekarang kita terus ke tajuk utama kita tu haaaa,panjang terus intro ko mek,bhahahahaha.... mesti ada yang skip ni :P 





Pernah sekali my bapak tegur, daripadamu beli buku gini kaklong,baik mu baco buku agamo...errrrr T_T , nak menyorok bawah katil rasanya,haha.. Kadang tu kita manusia memerlukan jugak baca buku ni, kadang nasihat orang tak semestinya direct di mulut,ada juga nasihat yang disampaikan tu melalui penulisannya. Sebab tu la i memerlukan buku cenggini,haha

Macam buku ni, first time aku dengar nama buku ni,terus " eh, kitab terfaktab? buku agama apa ni? tapi kat bawah tajuk KITAB TERFAKTAB tu ada dia tulis definisi cinta infiniti,laaa ..pasal cinta ke?.. best ke buku ni? cover dia style ! aku suka..  agak-agak best ke tak eh? " lepas  pada tu,terus aku beli.. aku baca ! aku fahami ! aku remind balik kisah aku! Cerita yang sudah semestinya mengenai cinta,tapi kisah buku ini hanya untuk mereka yang pernah merasai cinta dan putus cinta. Aku rasa buku ni memang sesuai untuk mereka yang bercinta dan sudah tidak dicintai (amboi ayat kau mek,kahkahkah)  


Apa yang dia cerita dalam buku ni memang banyak iktibar,banyak nasihat yang power walaupun aku ni bukanlah seorang pencinta yang terbaik,kahkahkah... aku rasa kalau aku bercinta macam dunia ni sepi sekejap,kahkahkah..


Sedikit perkongsian yang ada dalam buku ni,aku harap kalau korang baca ayat penulis kitab terfaktab ni,mesti korang boleh expect buku ni macamana,penulis yang power hanyalah untuk pembacanya yang power,boleh gitu?hihi *aku tulis pasal ni sebab saja je,ni bukan iklan berbayar pun.


  • 'Paling celaka bila lu putus cinta pukul 10 pagi,pukul 2 petang hari yang sama lu dah jatuh cinta pada orang lain.Ini bukan jatuh cinta,ini jatuh gila!" - Brader Leplep
  • 'Kalaupun kita separuh mati berperang dengan perasaan,kalau pun kita separuh mati melalui kekecewaan melukakan,jangan sesekali kita menyimpan perasaan dendam' - Shahirah Khairuddin

Buku ni bukan mengisahkan perjalanan cinta seseorang,tetapi buku ini mengisahkan nasihat/pendapat yang sangat releven bagi yang sedang bercinta dan putus cinta. Aku tak kata aku ni power dalam bab cinta ke apa,cuma apa pengalaman yang aku ada,aku selalu berkongsi pada sahabat bilamana mereka ditimpa musibah dalam hal cinta.


Itu orang kata, bercakap pasal cinta senang, menulis pasal cinta pun senang tapi merasa perasaan cinta itu bagi aku sangat complicated. Bukan sebab pengalaman yang lepas,tapi aku punya naluri cinta tak seiring dengan jiwa yang aku tengah lalui sekarang,apapun aku tau,cinta itukan fitrah,ada masa ianya datang,ada masa ianya berlalu  :)

Natijahnya,kitab ini ditulis oleh 15 penulis yang bukan sahaja berpengalaman dalam percintaan,malah ianya terhasil daripada perlbagai alternatif fikiran yang tak akan pernah anda sangka dan buku ini mengandungi segala definisi yang infiniti,see?


Aku tak sempat lagi nak beli kitab terfaktab: nakal tapi halal dan kitab terfaktab: sarkastik cinta tu,geram pulak kat diri sendiri ni haaaa,haha..satu lagi, 5 bulan lepas lagi aku nak cerita pasal buku ni,tapi aku tak terdaya,harini aku terdaya pulak,haha

Terima kasih kakanda adinda sudi membaca :P

You May Also Like

18 comments

  1. Iman xbpe nk suke la membaca novel bgntok hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onie pun bukan suka mana,tapi disebabkan novel ni bahasa yang digunakan sangatlah power, so tak mengantuklah,hihi

      Delete
  2. Dah baca satu kitab terfaktab. Boleh tahan mengancam. Hehe

    ReplyDelete
  3. tak pernah baca yang terfaktab ni.. best sangat ke?

    ReplyDelete
  4. Malas kalau nk bc novel nih mek..pernah sekali tuh nok tera.sebab nak mencuba macam mane rase bc novel..tp gak parok..sebab baco x sampai 2 helai..tutup pahtuh tido..krohh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!novel apa tu? onie seriously,kalau baca novel yang setebal 2 hingga 3 ratus mukasurat konfem sampai mukasurat ke-2 or ke-3,tak ngam !haha..tapi novel dari dorang ni memang best!

      Delete
  5. serius mek...bru tau sal buku ni..nice share~ huhuhu...ayah mek tu tegur2 sayang sebenarnya huhuhu~ jom menyorok bawah kursi hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihii..betul..kita faham kenapa dia tegur gitu,hihi... try la beli dan baca,hihi

      Delete
  6. :( baru je buka muka surat 1st da ada keje nk kene bt. payah la..btw,onie ada sperma cinta? dr dlu cri kt kedai tak jmp.nk p booth diorg ni takde masa lak. nafsu nk bc buku tu je ada. lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaaa,busy nau dia ye,hihi..... ada ada,nape ..tayah p booth la,mph bookstore dah ada koleksi dorang,hihi :D

      Delete
  7. mek onieeee..ayu pon suka bc buku2 camni..penah bc buku seksi ovari x?buku tu more to puisi la gituh..insyaallah nak beli kitab terfaktab lah plak =)

    ReplyDelete
  8. i just knew pasal buku ni,lambat gila update en en?? haha sekali cari kt kedai sold out dah,nak jual kt saya tak?? hehehe

    ReplyDelete
  9. salam, i just knew pasal wujudnya kitab terfaktab ni, lambat gile update en en? kat kedai buku sume dh sold out, nk jual kt saya tak?? bg pnjm pun blh hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... lama dah keluaran ni,last year punya kot,hehe.. jual eh?macam tak je,heee...sebab suka gila baca buku ni :P

      Delete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..