Loyalty dalam bercinta.

by - April 28, 2014



Assalamualaikum.,okay-okay... ambe tahu... ambe jarang sekali nak cerita bab cinta, tapi ambe terasa tiba-tiba nak cerita pasal cinta,haha... Ingat lagi cinta pertama korang? Ingat lagi saat pertemuan korang? Ingat lagi? Tipulah kalau korang tak ingat kisah manis korang tu,hehe... 


(story in my life since 4 or 3 years ago kot,not sure~)
Pernah tak rasa buta gila dengan cinta? pernah tak rasa yang busuk pun bau wangi? pernah tak korang rasa semua benda betul dengan cinta korang? pernah tak korang rasa setia hanya untuk cinta? pernah tak rasa semua tu untuk cinta? Kalau korang pernah rasa semua tu,baik korang pergi main guli. Bukan apa, cinta yang tak pasti ni kadang-kadang buat korang rasa betul-betul macam orang gila,haha.. #serioustalk



Inilah yang ambe katakan tentang loyalty dalam bercinta, semua yang ia,betul,manis,busuk,kelat,tawar semua engkau masukkan dalam hati kasi duduk betul-betul seluruh hati. Eh, kenapa kau cakap macam tu mek? Sebab ? Sebab ambe pun pernah bercinta dan ambe pun pernah letak cinta betul-betul dalam hati sampai busuk,buruk pasal cinta pun ambe butakan. Well, demi cintakan ;)


Yang pernah dalam hati kita iaitu cinta,sudah ditinggalkan.. dan begitu sebaliknya. Samada yang ditinggalkan dikenakan hukum karma atau yang meninggalkan terkena karma. Allah bayar cash, engkau buat jahat dengan cinta engkau, tahulah Allah balas. Yang pasti, kenapa engkau simpan betul-betul cinta dalam hati, kenapa bukan orang lain macam... keluarga?? betul bukan?


To fight the pain dalam percintaan,always memang susah... ambe tahu tu. Cuma bila berada dalam situasi tersebut, kadang-kadang nak terjun bangunan sangat pun tak boleh, engkau bukan orang gila nak terjun bangunan sana sini, bukan ke engkau punyai akal fikiran yang masih waras? Itulah, kalau kita letakkan kepercayaan pada orang lain terutama letak betul-betul disudut hati pasti ada yang kecewa suatu hari nanti, kenapa ambe kata begitu? Sebab hati kita, hati orang lain bukan mudah dijangka. Ada masa berubah. 


Dan bila kita betul-betul berada dalam tahap begini, aku pasti... sedikit cinta pun takkan terselit dalam hati,kecuali Allah sudah tetapkan,siapa kau untuk aku dan siapa aku untuk kau...dannnn,kalau kita fikir kita takkan ada rasa cinta,memang kau tipu... manusia mana tak pernah ada rasa cintakan????? kadang-kadang kita perlu tolak sesuatu kebahagian demi kebahagian kita dulu,kan? Peace yoooooo.... semoga, kalian dan cinta kalian kekal..kekal sehingga jannah,inshaAllah...ambe doakan kebahagian kamu semua. Ambe tak pernah marah pada sesiapa,sebab ambe tahu, mereka pernah bahagiakan ambe.Anyway,thanks sebab sudi menjaga hati ambe for sape-sapelah yang pernah jaga hati ambe~


And all girls, please and please... please take care ur heart before 'another people' .

just conclusion about love,that's all~

p/s: cerita ini hanyalah sebagai peringatan buat diri sendiri dan juga pembaca setia ambe,terima kasih korang,love u~

You May Also Like

28 comments

  1. pernah jugak kena. Rasa bodoh gila sebab cinta. semoga apa yang dia buat kat saya dulu Allah bagi dia rasa. baru dia tahu. tapi itulah yang kasi kita banyak pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang bodoh tula jadi pengajaran kita,betul tak?

      Delete
  2. ambe paham perasaan mek. hee. mek, tu mu bubuh 'mereka pernah bahagiakan ambe', rameyy ke. kikiki ><

    ReplyDelete
  3. Cinta pertama aku, aku lepaskan dengan rela hati. Supaya tak bernanah kendian hari.

    ReplyDelete
  4. sejak kahwin ni, dah lama tak bercinta...ehhh

    ReplyDelete
  5. Salam ukhwah..jalan-jalan blogwalking dari senarai peserta Segmen Nak URL Blog #3 Mialiana.com.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
  6. huhuhu ena ni kalau boleh tak mahu ingat cinta ena yang lepas2... hurmmm T_T

    ReplyDelete
  7. ecah cuba elakkan bercintaa..selagi tak pegang duit sndri. hurmm.. kalau nak bercinta pun kena well prepared mental n pyhicaly

    ReplyDelete
  8. bile mek onie bercerita tentang cinta..hehe

    ReplyDelete
  9. Ku benar-benar sayang.... (sambung lirik ni) Hahahaha

    ReplyDelete
  10. Onie, abbit singgah sini. Peh peh cite pasal love, nowadays :p

    ReplyDelete
  11. Kalau nak diikutkan, pengalaman lama banyak mengajar kita kan? :)

    ReplyDelete
  12. cinta ehhh.. ermmm... best pe becinta ni kan.

    ReplyDelete
  13. Er, bab cinta2 ni kureng sikit. huhu

    ReplyDelete
  14. Bila teringat zaman cinta monyet dulu, serius terfikir balik "aku ke macam tu?" Rasa macam annoying pula dengan diri sendiri. Tapi sekarang, biarlah masa yang menentukan segalanya. Dah tak mahu semakkan kepala fikir bab cinta.

    ReplyDelete
  15. Ermmm... Serius semacam je entry ni...

    ReplyDelete
  16. bila ingat-ingat balik, cinta yang lepas-lepas macam apa je. memang tak matang lagi.hahaha.alhamdulillah, dah lepas hal-hal dulu. Moga cinta yang baru akan lebih membuatkan kita lebih matang.hehe

    ReplyDelete
  17. Ermm. Dulu banyak kali couple tapi takde yg serius smpai nak kahwin. Last2, Alhamdullilah, jumpa someone yg memang tergerak hati nak kahwin dengan dia. hehe.

    itulah. tapi susah nak cari org yg betul2 loyal dgn kita. :)

    ReplyDelete
  18. setuju betul. jaga hati diri sendiri dulu sblm kita jaga hati org lain.. kena selfish la sikit.. heee

    ReplyDelete
  19. pernah jatuh cinta. pernah bercinta. tapi tak pernah beri seluruh cinta lagi.

    saya kedekut.

    sampai time akad nikah, baru beri la kot~

    ReplyDelete
  20. cinta.. pernah jatuh, pernah terluka.. cinta oh cinta.. yg pasti cinta Allah yg abadi. :)

    http://www.norainyusoff.com

    ReplyDelete
  21. Kadang kadang kalau asyik jaga hati orang je pun tak boleh juga. Kannn ??
    But now , please jaga hati kita. Nah jawab soalan soalan kat sini :

    http://nadiaradzif.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-mamaniza.html

    ReplyDelete
  22. http://hannahsytieh.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-from-nuriesyanadia.html

    sayang, jawab sini tau..

    ReplyDelete
  23. Ermh crita pun x detail, mcm mukadimah jaa . Apa pun sayangi diri kita lebih lebih dr menyangi org len spya kta slmt

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..