Tips photoshoot di white studio

by - April 24, 2014


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Best jugak kalau diri sendiri dapat photoshoot di studiokan?tapi, kalau ambe la kan, mesti stress fikir 'aishhh,aku nak kena pose macamana?mimik muka macamana aku nak buat n bla bla bla bla..." Baru nak shoot! belum record video untuk promote produk lagi! haha.. Ambe kalau nak kena buat masa tu jugak,memang masa tu jugak akan berlaku 10 kali ulangan sampai orang lain pun rasa..'woiiiii mek onie!aku rasa nak cekik je tekak ko !' sound like that la...Pernah terjadi dan ambe pedulik apa,sape suruh tak bagi tahu dulukan?



So, pada entri kali ni ambe BUKAN LA CEKANG HABAQ ANG nak ngajo orang pasal photoshoot ni haaaa,just my opinion and i think mesti ada yang same opinion with me right?just guess,haha~

Barang apa perlu bawa semasa photoshoot? Fyi, tips ini mungkin sesuai bagi mereka yang suka-suka untuk berphotoshoot atau untuk pre-wedding? Cerita pasal barang tu kan, just google. Korang nak tema macamana?Tapi kalau ambe,first sekali ambe menitik beratkan tentang pakaian. Bagi ambe,pemilihan pakaian seperti dress sangatlah sesuai,al-maklum la,kalau pakai seluar sah-sah kena fikir macamana aku nak jaga pose tang kaki pulakkan?huhu...So,dress memang yang terbaik,hik~



Tema?
Tema banyak,vintage...sweet...casual...colorful...old school..back to school...garden...building...bla bla bla... kombinasi antara warna tu pun memainkan peranan juga. So, ambe sarankan,kena banyak google... cari idea sikit...tapi kejadah pulak shoot kat studio nak angkut vespa...no no no...tak sesuai lerrr... Shoot kat studio kebiasaannya hanya memerlukan props yang simple tapi umphhhhh~ *pandai pulak aku sembang -..-"



ANTARA PROPS YANG SESUAI UNTUK PHOTOSHOOT DI STUDIO:-



1.BELON



Lawa...tapi banyak pulak rasanya belon... Tapi ok what...cumanya,dari segi ruang studio tu macamana pulakkan? Studio kalau jauh,mampus nak angkut naik kereta,haha...pastu,kalau taknakangkut dari rumah,takkan nak tiup kat studio pulakkan belon tu?Masa itu emas weh,so... kuantiti belon pun memainkan peranan yang penting. Warna! Jenis ambe,ambe suka warna begini... tapi kena tengok gak pakaian kita tu sesuai ke takkan?So, decide la bebaik ^_^


2.BARANG ANTIK



Nampak simple je kan? tapi lawa gila kot....mesin typewriter tu,vintage gila! So,tema ni sangat sesuai bagi yang nakkan ke-vintage-an..haa gitewww.. Tapi jenuh gak nak angkut bawak pegi studio,buat studio tingkat 18,mampuih kau nak turun naik angkut barang ni,haha..


3.PROPS

 

Yaaaaaaaaaaa,makin famous benda ni.. ambe banyak jumpa kat wedding-wedding orang dan sangat tak salah kalau nak gunakan props ni masa shoot kat studio. Takyah sesusah beli. DIY sendiri. Dapatlah cut cost korang nanti,simple je buatnya..tapi pahal ambe buat ritu macam erghhhhhh...susah gila nak buat.



4.WOODEN LETTER


sumber: sini

Paling ambe suka! Wooden letter ! Sweet gila kalau guna props gini. hehe...Nak buat macam errrrr... Nak beli pun macam errrrr..haha.. Mahal jugak wooden letter ni,tapi untuk kepuasan bergambar ambe suggest benda ni ! Serius puas hati baq ang... 


5.BLACKBOARD + WORDING


Ada dua benda ni pun dah enough ambe rasa. Sangat cool okay! hehe... biasanya ada jugak yang pakai whiteboard tu kan..eh,why not guna yang tu je...pun boleh...hehe... dua-dua cool!


6.PAYUNG



Korang tahu tak payung pun boleh jadikan props korang jugak tau. Cuba la guna payung! Lelagi payung yang colorful.Memang meriah kau!hiks~


7.Frame




Yeayyyyy, Nampak ekslusifkan? 


8.KIPAS


Emmmmmm...sweetnya...kipas coloful memang kena ada,penimbul warna 
yang ceria semasa bergambar..hik





9.PALLET KAYU



Entah bila la dapat shoot dengan benda ni...huwarrrrrrr....vintage ada...nice ada...semua ada... 


10.FLOWER CROWN


Mengidam jugak nak shoot guna flower crown! grrrrrr.... Serupa princess! Flower crown kalau tak silap ambe memang tengah in gila...Sampai haritu pegi setia city mall pun ada budak pakai flower crown,ala dik...tak in dengan place la dik,huwarrrrrr....Menangis kakak tengok tau...Untuk photoshoot orait la...hiks!


11. HOBI

Macam lelaki suka main gitar,Gegirl suka make up...apa salahnya bawak benda kesukaan tu sebagai props untuk photoshoot? Lawa jugak apa! hihihi....Macam gegirl suka main batu seremban dan boboi suka main main wau,haaaaaaaaaaaaaa...bawak! Ceritakan hobi korang melalui gambar! Lawa apa...





Sebanyak 11 ketul benda ambe kasi contoh untuk props di studio selebihnya boleh tanya kedai google... Actually bukan senang tahu nak cari idea untuk shoot,kena buat research gak...wuwuwuwuwu.. So,pada yang nak berphotoshoot di studio pastikan ready cara pose korang,cara senyum korang..dan aku pasti,memang penat tapi have fun korang! Tips atas yang ambe kasi tu kat outdoor/indoor pun boleh buat. Cuma,pandai-pandailah pilih tema.Semoga gambar korang menjadi satu memori yang tak akan dilupakan. Love u~




You May Also Like

26 comments

  1. menarik untuk mereka2 yang bercadang nak buat pre wed photo or post wed photo...

    ReplyDelete
  2. flower crown memang cantik je..huhu

    ReplyDelete
  3. suka bila tengok org buat photoshot tp untuk sendiri memng tak minat...hhheee...

    ReplyDelete
  4. Suka flower crown tu. baru td gigih dok youtube bagai diy.hehe

    ReplyDelete
  5. hahah time iman ada ke tak bnd2 ni

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum onie, lawanya crown tu. suka gak.. nak pakai tapi rasa cam sesuai ke T___________T"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum sheila datang blogwalking daripada blog kak mia liana http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

      Delete
  7. kalau yg pakai tudung tu memang sesuai pakai flower crown...nampak sweet je :)

    ReplyDelete
  8. cantik.. licha suka yg nampak macam garden sikit tu

    ReplyDelete
  9. best nyo shoot. hehe wat photobooth pun okay tema gini.:)

    ReplyDelete
  10. hehehe.. suka flower crown tu.. seyes nmpak lawa bila tgk orang lain pakai. bila cha try nk pakai. macam apa je -.-''

    ReplyDelete
  11. amboi...hihihi
    tak sabar nk photoshot wedding...kekekeke

    ReplyDelete
  12. ehem2.photoshoot?? bila lah agaknya dapat photoshot ea?? hihih..nice entry mek onie...

    ReplyDelete
  13. Aku paling suka konon amik gambar background putih, sbb senang nak bawak. Paling penting white studio, jgn terlalu byk object nnti semak. Biar diri sendiri yang beraksi.

    ReplyDelete
  14. photoshoot? suka sangat, tapi setiap kali depan camera, mesti macam robot! haha.. nice sharing :)

    ReplyDelete
  15. cenggini haaa entry ni (y) (y) =>

    ReplyDelete
  16. ermm. haha.. setuju comment lizzie... jgn bnyk brg sgt.. kalau photoshoot luar ok la bawak brg.

    ReplyDelete
  17. Woot..woot..tumpang singgah.. ;-)

    **misiblogwalking**

    ReplyDelete
  18. umie suke yang typewriter tu je. acano ni? pose gune mesin type. u-la-la~
    nampak semat!

    ReplyDelete
  19. Macam best je. Kebetulan nak cari juga benda benda ni. :D

    ReplyDelete
  20. Kalau cik akak lah gambil gambar pegang bunga sekuntum hahaha
    Ala2 princess lah kononnya hihi
    Canggih lah guna prob cam nie kan

    ReplyDelete
  21. mm... kalau pakai safety boots dengan safety helmet cane? ;D

    ReplyDelete
  22. terima kasih atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  23. Teringin juga nak photoshoot dekat booth, tapi the main problem is Mieya bukan lah fotogenik. Kaku je anggota badan. kahkahkah

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..