Kuih raya kesukaan hati~

by - May 28, 2014

*al-fatihah buat Sultan Perak. Semoga kita yang masih hidup ini terus mengingati mati,Allahurabbi. 

Assalamualaikum, bila dikira-kira,tak sampai sebulan lagikan kita nak puasa? Hai kaum perempuan,sudahkah anda habis puasa ganti?Kalau belum, cepat-cepatkanlah ye,hiks.. So! sebut pasal kuih raya ni kan, aku tatau la sempat ke tak nak hadap oven masa bulan puasa nanti, macam tahun lepas pun sempat bikin semperit dan corflakes jah! Harap-harap sempat la nak hadap oven tahun ni,tapi...alahai,bila teringat ke oven,entah bila nak beli yang baru,huhu...




Kuih raya pertama paling aku suka wajiblah tart nenas weh, kalau dapat yang besar dan bila masuk mulut dia cair terus memang sebalang la aku habiskan,kisah pulak kat rumah orang ke apakan,kakakaka... dulu aku tak suka tart nenas ni,tapi aku pelik,cousin aku ni memang gila betul dengan tart nenas,apa yang sedap time tu pun aku tatau,sebab time tu aku jual mahal gila dengan tart nenas....sekali terus berjangkit penyakit habis satu balang kuih raya kat rumah orang,haha...




*dicekau dari mek google,kah!



Haaaaaaa,aku tak rasa bukan aku je hantu tart nenas,mesti antara korang pun hantu nenaskan? Buat?entah,aku tak pernah lak terfikir nak buat tart nenas ni,no time weh,huk! cekau kat kedai 3 4 5 balang je mampu, huwarrrr.... 


Selain dari tart nenas, cornflakes madu pun aku suka gila... mesti korang-korang pun samakan?hik....haaaaa,yang cornflakes madu resepi ni aku gagah lagi nak buat,haha...simple je kan...yang macam tart atas tadi pun sebenarnya simple je,tapi tah...no time la brader (amboih,brader siap) . 


.

*dicekau kat google gak.


Letak pulak kismis dan buah ceri,makin semangat la aku hadap cornflakes madu ni,tapi tu ah...kalau lebih gula lebih madu tak sedap gak!heee... Okay,aku lapaq cornflakes madu tetiba,sigh~




*dari potretkasih.com ... 

Hai biskut suji,ni sedap dan senang buat. Senang gila buat,cuma minyak sapi dia tu mahai gila,huwarrrrrr... Kang tak letak minyak sapi bukan biskut suji la namanya. Letak pulak kekacang dalam tu,hoih...sedap! 




Tart nenas,cornflakes madu dan biskut suji adalah senarai paling teratas yang aku suka. Senarai paling teratas okay,kira top 3 la baq ang,kah! Tahun ni?entah, baking cake je kot... kuih raya? entah tengok dulu,tapi umi aku mesti nak semperit.. kan best ada machine yang boleh keluarkan semperit dalam kuantiti yang banyak,guna tangan jenuh nak menekan keluar dari acuan. Lelagi bila doh dah dalam peringkat nak keras,pishanggggg~


Okay la, jangan lupa gegirl ganti puasa,beboi pun sama,rerasa monteng puasa tanpa sebab tu bolehlah ganti ye,huhu...chau~


* sape blogger yang pergi melaka sabtu ni? angkat tiyak,jumpa sana weh~


You May Also Like

11 comments

  1. akk suka biskut suji, bolehlah belanja akk sempena ramadhan akn dtg ni...hhee

    ReplyDelete
  2. Saya hantu tart nenas.. tapi takboleh makan banyak, manis

    ReplyDelete
  3. CORNFLAKES MADU!!
    itu benda wajib :D okay kak onie. nnt titew ganti puasa ye hahahha

    ReplyDelete
  4. CORNFLAKES MADU!!
    itu benda wajib :D okay kak onie. nnt titew ganti puasa ye hahahha

    ReplyDelete
  5. tart nenas sedap..tak sabar tunggu raya..hehe..

    ReplyDelete
  6. Salam kenal dari Ros :)
    kalau Ros suka kuih almond london dengan kuih makmur :)

    ReplyDelete
  7. Salam Mek Onnie.. kita akan pergi ke Melaka sabtu ini harap boleh geng ngan mek onnie sebab mek cah tak jadi turun huhu

    ReplyDelete
  8. bisness kuih raya ke niii, tat nenas tu faveret..

    ReplyDelete
  9. kegemaran kite dari dulu sampai sekarang, cornflakes madu. hehe

    ReplyDelete
  10. Tart Nenas! and biskut sarang semut. Hehehe. tak sabar nak raya. hehe

    ReplyDelete
  11. pantang jumpa tart nenas ni kalau beraya kat rumah orang...mesti akan mengadap je...haha

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..