Makanan popular di kelantan.

by - October 26, 2014


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Allah, harini makey pagi nge nasi kabu pah makey tengahari nge laksey,sekali terindu nge semo makeney kelate hok sohor-sohor terrr..aduuu, ni pom mood nok naip kok daley baso kelate,aci dop abe kakok? lamo tok pehe ambo rusing sep awok kekoh juri mejo kusi jah,haha...


Takpo dih ambo kecek baso kelate di entri hok ni? hola,jarey-jarey ekpom nok kecek kelate dale blog, duk kecek luar jah..aduuu :p

Disebakkan tajuk entri gituh, dengey ghaso tok sobanya ambo nok ceghito sikek bab makaney hok glemo alik kelate. Kalu abe kakok ado ceghito pasal makeney di blog ,apokato maghi share di komen bowoh tu, bulih ambo credit masuk daley entry ni kalih,hihi.. 


Antaro makeney hok popular dikelate ado:-


Mee Paloh Rawa Che Harun

Mee Che Harun Paloh Rawa

credit : http://www.cutikelantan.com/



Hok ni toksoh oyak la, tiko kelik kapung meme hok ni la ambo nge mok-mok dagho oda,buke mok dagho jah...tok,pupu,adik-adik ambo semo gilo makaney mee harun..mugo kapong pon alik paloh rawo jah,lebih kure 200 meter gituh jah dari kapong ambo..dekak ceh jah,hik.. Mee celup meme femes situ, so lagi mee goreng che harun...oloh... terliur pulokkkk.. haritu,ambo dop pasti waktu bilo.. che harun nge isteri g mekoh.. so,perasaey nok makey mee harun tu meme keno buwe sebaknyo meme tutup kedaaa la time tu,uwuwuwuwuw..pakak ngidey lako...haha..po nok tiyok bilo tokley make mee harun weh..

Warung che harun kito ni berdekatey nge SK Paloh Rawo,aloh sebeloh tepi rail ketoapi jahnyo..tapi dio takdo la bubuh pape tando situ..kalu tok jupo tanyo jah ore kapong situ, nyo tau la belako tu,hihi..


Sapoyo lagi hok rajin make sini? acu akak tangey ambo nok tahu.. 
4.5 bitey hok ni ambo v..




Restoran Tepi Sungai,Tanah Merah

Restoran Selera Tepi Sungai

credit: http://www.cutikelantan.com/


Dulu tiko ngaji di koloh teknik tanoh meroh hok loni dikenali sebaga kolej vokasional tanah merah sokmo ugok ambo makey sini,lauk dio sedak..banyokkkk pilihey plop tu. Restoreng ni meme beto-beto tepi jale nok ke pusat banda tanoh meghoh. Ado papey tando.. jangey rusing deh,hehe...Loni ko besar restoreng ni,siap ado tepak air kong lagi... Maju !


Hok ni ambo v 4.5 bitey sebab sedak, pilihey banyok,tepak duduk banyok...tok kiro pagi,petey ko maley... ghama sokmo...rezeki kae terrr ;)



Selain restoran hok ambo tok sebok lagi,ado banyok lagi bena...cumo ambo nok tekekey makaney hok glemo di kelate. Antaranyo...


AKOK

akok kel 3
credit: http://koleksikelantan.com/


Akok hok sedak adalah akok hok lemok manih,huwarrrrrr...sedaknyo wei !



LOMPAT TIKAM

credit: http://ki3mia.blogspot.com/

Kena dop? Ado tigo kala... hok hija tu besonyo dio guna tepung,hok kala putih guno satey dey hok meghoh pulut yang dimakey nge air niseyyyyyy... 



BUTIR NAKO

credit: biniabe.blogspot.com


Hok ni,wak tiko poso-poso... time beso-beso ginih jarey wak..hik.. butir nako ni kadey-kadey maghi nge macey-macey kala...ikut kreativiti hok jo wak..tapi umi ambo wak sokmo kala hija jah.. toksey kala laing,takdok feel butir nako,hahaha...butir nako ni dimakey nge kuoh putih yg dibuat nge satey... Sedakkk,ambo suko...hik..

Mesti ghama mokcik-mokcik hok wak kuih ni dih?


ETOK

credit : http://letopkeypad.blogspot.com/2011/11/apakah-etok.html

Yeahhhh,loni sikik doh etok...tok supo 2 3 tahun lepah... beli 2 ghiya penuh so bukuh....tapi etok ni ambo tokley make banyok akibak dari faktor-faktor tiko nok kekoh,haha...maklum la,gigi depey paka crowning key.. nok makey pom keno bukok nge pisa doh loni :P



SOLOK LADA


credit: resepimelayukelantan.blogspot.com

Hok solok lado ni meme feberet ambo... bulih lado hok pedah meme teghiyok la sambil makey nasi,hihi... hok ni kalu ado dale nasi kabu pom sedak gop,hehe



COLEK PERUT

credit: misslovescaffeine.blogspot.com

 Keda pok cik li alik tanoh menghoh tu desss...ado rojok buoh ...sedak pom sedak situh....hok ni kalu kuoh dio sedak meme umphhh doh...






hooooooo,tu jah dulu,banyok g bena hok popular...takuk ado hok terliur bahayo...lagi-lagi ibu ngandung,haha...hok atah-atah ni meme makaney kegemarey ambo sekali termasuk budu!!!!jyeahhhhhhhhhhhhhhh..sekian timo kasih... hok mano tok pehe tu ambo mitok maah banyok la dess..


Salam Kerinduan,
Mek Onie
letopink@yahoo.com

You May Also Like

8 comments

  1. sedap nye makanan kelantan..rindu rumah..huwaaaaa

    ReplyDelete
  2. sedap sgt semua makanan tu..akk selalu pg restoran tepi sungai tu kalau pg tanah merah sbb dkt dgn umh abg giorgio..hehe

    ReplyDelete
  3. seumur idup den belum ke kelantan. mohon bawak den ke sana

    ReplyDelete
  4. butir nako tu memang favourite wehhh huwaaaa... kat sarawak ni time ramadhan je boleh dapat tu pun kadang2 buat , kadang2 xbuat ayokk, rindu.. insyaAllah sem depan kalo ade rezeki g kelantan :D

    ReplyDelete
  5. Eeeee kenapalah gambar makanan ni pagi pagi. T_T

    ReplyDelete
  6. Semua sedap..rasa nak makan lagi la...

    ReplyDelete
  7. hok aloh sedak blako ter...akok paling sedak..haha..restoren tepi sungai tuh..lamo doh tok g..ngide doh la..nih semo saloh mek onieee! aishh..hehe..

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..