Pakej fotografi perkahwinan murah 2015 dan tips memilih photoghrapher

by - January 19, 2015

NEW FAVOURITE SPA: SILA BACA SINI


*Untuk mendapatkan pakej murah untuk pembaca blog mek onie ni silalah gunakan code : mek onie semasa membuat tempahan :D

*PAKEJ BOLEH REFER DIBAWAH


Pakej fotografi perkahwinan murah ada di Puncak Alam | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Heiiii,sebut pasal fotografi ni.. semakin lama semakin geram tengok gambar-gambar yang cun. Lagi-lagi gambar kahwin. Macam korang bakal pengantin, kriteria photoghrapher macamana yang korang nak? adakah sebab gambarnya sahaja yang cantik atau adakah sebab cara mereka consult korang dannnn adakah sebab harga yang mereka tawarkan jauh lebih berbaloi dari photog-photog yang lain? adakah salah satu sebab ini korang memilih photog untuk melakarkan hari bahagia atau detik-detik indah korang?



Kalau aku, aku akan memilih ketiga-tiga sebab tu,gambar cun, cara photog consult kita dan harga berbaloi ! Memang banyak photoghrapher sekarang.. cuma aku lebih suka pilih photog yang dekat-dekat dengan kita. Contoh kau tinggal Puncak Alam dan photog tinggal di Sarawak, heiiii..adalah susah juga bagi diri kita untuk berurusan dikemudian hari. Tapi it's up to u la kan. Rasa selesa,percaya why not pilih photog yang jauh nun di sarawak kan? haaaaa..Itu hanyalah contoh sahaja.



Tahun lepas, hampir setahun jugaklah aku kenal dengan photog ni. Seriously dulu aku ingat susah nak dapat photog area Puncak Alam. Maklumlah, boleh stand by terus untuk majlis aku kemudian hari,muahahaha.. Aku kenal dengan photog ni dari group puncak alam jugaklah. Mula tu dia promote fotografi dia untuk shoot sesuka dekat studio. Weh,harga murah! masa tu dia bagi rm55 untuk 45 minit,tapi disebabkan terlajakkkkk masa dan teroverrrr shoot masa tu..maka,abang tu bagi murah-murah je. See! Abang tu namanya abang halim ;)







Start dari situ aku tahu abang halim ni jenis macamana orangnya, tak berkira! Good... Macam ni lah jaga hati customer,hik.. Lepas aku suka dengan cara abang halim ni, aku recommend abang halim kat hannah (my bff) ,kebetulan jugak tahun lepas hannah nak nikah dan kawen. Maka dengan bersungguh-sungguh aku recommend abang halim ni kat hannah. Sebab aku tahu hasil kerja abang halim ni macamana,that's why aku suggest abang halim ni kat hannah.

Sebab kenapa aku suggest lensofobia?

Meh tengok testimonial gempak ni : TESTIMONIAL LENSOFOBIA


Setel aku suggest abang halim ni kat hannah. Ada lagi sorang member aku kat puncak alam nak kawen jugak,haha..ramai kau kawan aku nak kawen. Tapi masa tu schedule abang halim dah full! Oh,takde rezeki abang halim nak jumpa kawan aku tu. Tapi takpe... korang yang nak kawen tu, cepat-cepatlah book photoghrapher.. kang lambat melepas!hehe..lelagi bila dah jumpa photog yang dah puas hati !


Okay,aku rasa mukadimah aku ni memang dah meleret sangat tanpa bagitahu siapa abang halim yang sebenarnyakan?haha.. Ter-syok pulak weh cerita. Nasib baik aku bukan wedding planner berbayar. Kalau tak...lagi panjang cerita aku,kehkehkeh..


Sumber: OHBULAN!


Refer sini: Facebook OhBulan!




Sebelum aku cerita panjang pasal fotografi perkahwinan ni, gambar atas yang aku pegang tu (album) adalah salah satu hasil karya abang halim. 

Photo by : lensofobia





dan abang halim yang aku duk pung pang pung pang kat atas tu adalah dari team LENSOFOBIA . Heiiiiii... Tengok header atas ni sahaja dah buat hati aku cair dengan hasil kerja dorang.


Siapa Lensofobia ni?

" We are LENSOFOBIA.com,a group of dedicated and energetic team that specialize in Wedding and Commercial services. We are Stroytellers,Photoghraphers,Videographers,Directors and Designer. Our approach; Contemporary whilst documentary,produced shoots that suit your whims. Be satisfied with our Portaiture & Photojournalis techniques for erverlasting pleasures in reliving candid & unscripted poses & actions of the day"


Dah baca? powerkan weh? *angkat kening banyak kali



Dari kiri sekali adalah abang halim dan team Lensofobia.

Abang halim yang sangat sempoi orangnya dan tak rasa kekok bila jumpa untuk pertama kali,serius ;)





Tempahan baju siap! Kad kawen siap! Hantaran siap! Pelamin siap! Katering siap! Doorgift siap! Jurumekap siap! Photog siap! dan kebanyakan bakal pengantin ini akan meletakkan photog di bahagian akhir sekali dalam list. Kenapa? Jadi apakata ubahhh list korang tu supaya photog berada di list atas sekali. Heiiii,kalau takde photog sape yang nak shoot lelawa hari bahagia korang weh? Nak suruh adik yang takde pengalaman shoot? hmmmm... puas hatikah anda?haaa...fikir-fikirkanlah ye ;)



Aku rasa entri aku kalini sesuai dibaca oleh sesiapa sahaja dan paling penting adalah bakal pengantin 2015 ni. Korang wajib take note sikit apa yang aku nak cakap ni..ok? Even aku ni tak kawen lagi,tapi kadang aku suka ambil berat bab ni,kihkihkih.. dan entri ni aku rasa dah lama gila nak share dengan korang oiiiii...ni baru ada masa dan semoga korang buka mata semasa memilih photog :D


Lepas korang betulkan list korang di atas tu, ada lagi benda yang korang kena buat untuk mendapatkan photog yang power,terbaik dan berbaloi !!!!!!

Antaranya:-

  • Berbaloi atau tidak hasil karya photog dengan harga yang ditawarkan?Jangan sebab murah tapi hasilnya kurang memuaskan. Jejaga uolssss
  • Taknak terlepas photog? Jadi pilihlah photog 6-7 bulan sebelum tiba majlis anda dan palinggggg lewat sebelum 3 bulan majlis korang.
  • Aku yakin setiap korang memilih photog ada sebab tertentukan? Korang jugak kena pertimbangkan juga style photog tu macamana. Nak high key ke,vibrant ke,vintage ke, warm-warm style ke... itu semua atas style photog masing-masing. Sebab tu aku kata, korang pilih photog mesti ada sebabkan?hehe.. 
  • Rasa dah okay dengan photog tu, oh..mungkin terbanyak pilihan dan aku suggest korang untuk memilih yang mana terbaikkan. Shortlistkan sikit wei,jangan malas-malas ;)
  • Dah pilih photog? Jangan lupa la hello-hello photog tu.. Bincang harga,bincang style,haaaa.... start dari discussion tu sebenarnya korang dah diberi consult... So, memang okay sangatlahkan berbanding photog yang straight yang akan buat hari korang hambar?haaa...renung-renungkan la weh.
  • Confirmkan date elok-elok dengan photog.. Jangan sekejap tukar.. kang ada yang menyesal. Keputusan ditangan anda oiiii ;)




Di bawah ini adalah hasil karya dari 

'A Picture is Worth a Thousand Words'




Apa yang aku tahu tentang LENSOFOBIA ini adalah mereka bukan sekadar mengambil gambar,tetapi mereka menangkap detik-detik yang bermakna...




Beauty Moment

Romantic Moment

Happiness Moment






Friendship Moment

The Photoghtapher's Eye




























































Puas hati dengan hasil dorang? Sekarang aku nak cerita pakej dorang...Serius berbaloi dan korang tak akan menyesal menggunakan khidmat dorang ;)


Lensofobia menyediakan :-
  • Jurufoto perkahwinan yang profesional dengan harga yang berpatutan
  • Gambar yang cantik dan 'stunning imagery moment'
  • 'A few tips,how to achieve a memorable wedding photography'.



Nak kawen dan tercari-cari pakeh fotografi perkahwinan? Nak pakej perkahwinan yang murah dan berkualiti tapi tak tahu macamana? Jemput baca point aku bawah ni :)

Korang tahu tak yang Industri Kreatif seperti fotografi ni makin pesat berkembang pada zaman sekarang? korang tahu tak ni? Aku yakin,setiap bakal pengantin idamkan karya agung fotografi perkahwinannya sebagai memori mereka. Tapi semasa pemilihan jurugambar wajiblah membuat penilaian dahulu. Jangan main pilih je haaaa. 

Kebiasaanya, kreativiti dan perkhidmatan yg ditawarkan jurugambar profesional boleh mencecah daripada RM2500 hingga RM10,000 untuk majlis akad nikah dan resepsi. 





NAK MURAH LAGI JANGAN LUPA TEMPAH PAKEJ GUNA CODE MEKONIE YE AWAK SEMUA. SEBAB KALAU TAK GUNA MEMANG TAK DAPATLAH HARGA MURAH MACAM NI. HEHEHEHE..... JANGAN LUPA GUNA CODE MEKONIE OKAY!!! :)


SAME DAY EVENT

PAKEJ MEKONIE 1 - RM1290
  • 1 Professional Photoghrapher
  • Unlimited Shooting
  • 8 hrs Coverage
  • 1xMock up Sticky Album 13x13 inch
  • 2x 8x12 Print + White Frame
  • All images will give in dvd
*Free Professional Consultation
*Free Outdoor Photoshoot After Event (90min)


PAKEJ MEKONIE 2 - RM1580


  • 1 Professional Photoghrapher
  • Unlimited Shooting
  • 8 hrs Coverage
  • 1x UV Custom Album 8x24 20pgs (storybook)
  • 1x Photo Frame 18x12
  • 2x 8x12 Print + White Frame
  • Professional Photo Editing
  • Images Will Give In Softcopy
*Free Professional Consultation
*Free Outdoor Photoshoot After Event (90mins)


DIFFERENT DAY EVENT

PAKEJ MEKONIE 3 - RM1390
NIKAH & SANDING (DIFFERENT DAY EVENT)
  • 1 Photographer
  • Unlimited Shooting
  • 8 hours shooting
  • 1x mock up sticky album 13x13inch
  • 2x 8x12 print + white frame
  • Images will give in DVD
*Free Professional Consultation
*Free Outdoor Photoshoot After Event (90mins)


PAKEJ MEKONIE 4 - RM1680
NIKAH & SANDING ( DIFFERENT DAY EVENT)
  • Professional photographer
  • 8 hours coverage
  • unlimited shooting
  • 1x UV custome album 8x24 20pgs (storybook)
  • 1x Photo frame 18x12
  • 2x 8x12 Print + White Frame
  • Professional Photo Editing
  • All images will give in softcopy
*Free Professional Consultation
*Free Outdoor Photoshoot After Event (90mins)


1 SESSION EVENT (SANDING/TANDANG)

PAKEJ MEKONIE 5 - RM980
SANDING/TANDANG (1 SESSION ONLY)
  • 1 Professional Photographer
  • Unlimited Shooting
  • 5 hours coverage
  • 1x Mockup sticky album 13x13 inch
  • 2x 8x12 Print + white frame
  • Images will give in DVD
*Free Professional Consultation
*Free Outdoor Photoshoot After Event (90mins)



PAKEJ MEKONIE 6 - RM1380
SANDING/TANDANG (1 SESSION ONLY)
  • Professional Pgotographer
  • 5 hours coverage
  • unlimited shooting
  • 1x UV Custom Album 8x24 20pgs (storybook)
  • 2x 8x12 Print + White frame
  • Images will give in softcopy

*Free Professional Consultation
*Free Outdoor Photoshoot After Event (90mins)





_______________________________________________________________________




KENAPA FOTOGRAFI PERKAHWINAN 'PROFESSIONAL' BOLEH MENCECAH SEHINGGA RIBUAN RINGGIT?

FAKTOR YANG MENYEBABKAN HARGA PAKEJ FOTOGRAFI PERKAHWINAN PROFESSIONAL MAHAL
*Ada beberapa perkara yang menentukan harga pakej menjadi mahal.


  1. Pengalaman Jurugambar
Pengalaman jurugambar professional yang bertahun untuk mengendalikan sesebuah majlis perkahwinan itu adalah antara faktor utama penyebab kebolehan menghasilkan gambar yang terbaik. Tidak semua jurugambar boleh kendalikan majlis perkahwinan dengan baik. Setiap situasi majlis adalah berbeza, ada yang kelam kabut, ada yang teratur dan ada yang diluar jangkaan.  Ada lokasinya  di kampung dan ada di bandar. Ada yang di bawah kanopi, ada yang di dewan bankuet. Jika seseorang jurugambar itu berpengalaman, tentunya beliau sudah pernah lalui semua itu, jadi beliau akan tahu bila sesuatu detik penting itu akan berlaku. Itu adalah antara penyebab kenapa harga pakej jurugambar professional mahal, iaitu pengalamannya yang bertahun. Ini kerana kerja jurugambar bukan setakat ambil gambar sahaja.

  1. Cara Berkomunikasi
Jurugambar yang professional akan berkomunikasi sebaiknya di sepanjang mengendalikan majlis anda. Berkomunikasi dengan baik bermaksud jurugambar mampu membantu anda di hari majlis, mampu beramah mesra dengan anda dan famili , mampu mengajak anda dan famili bergambar secara formal atau freestyle , mampu memberi arahan semasa fotografi berkumpulan, mampu berkomunikasi dengan para tetamu, mampu untuk memberi nasihat / pandangan bagi mendapatkan hasil yang terbaik dan mampu memberi arahan yang baik sewaktu sesi pengantin berposing. Jurugambar professional akan berkomunikasi sebaiknya untuk dapatkan hasil gambar yang berkualiti di samping membantu melancarkan perjalanan majlis anda

  1. Perkhidmatan / Peranan Jurugambar
Perkhidmatan Jurugambar Professional bermula sejak awal perkenalan dengan anda lagi. Jurugambar akan memberi consultation, pandangan serta berkongsi tips-tips untuk membantu bagi melancarkan perjalanan majlis anda. Sebenarnya, jurugambar professional yg anda bakal upah bukan hanya bertugas pada hari majlis sahaja. Setelah majlis perkahwinan selesai, tugas jurugambar tidak habis setakat itu sahaja. Ini termasuklah proses pemilihan gambar daripada beratus kadangkala mencecah ribuan keping, membuat suntingan, membuat penyusunan dalam album, percetakan dan sebagainya. Kerja ini perlu dilakukan dengan teliti bagi menjamin kualiti yang baik sebelum penyerahan di buat.

  1. Risiko yang tinggi
Sebagai jurugambar perkahwinan, memang tidak boleh lari daripada berhadapan dengan cabaran dan risiko yang tinggi. Sudah menjadi tanggungjawab jurugambar untuk menjaga keselamatan gambar detik bersejarah anda sebaiknya.  Risiko boleh datang dalam pelbagai masalah, antaranya ialah;

·       Risiko Gajet / Equipment
Di zaman teknologi canggih ini, semu gajet adalah digital termasuklah kamera dslr, lens, kad memori dan flash yang seringkali diguna oleh jurugambar. Kadangkala masalah teknikal boleh berlaku secara tiba-tiba. Bayangkan jika jurugambar sedang merakam detik berharga majlis anda, tiba-tiba kamera rosak atau tidak berfungsi dengan baik, agaknya apa yang jurugambar perlu lakukan? Untuk mengelakkan kejadian sedemikian berlaku, kebiasaannya jurugambar professional mempunyai kamera kedua/tambahan supaya boleh 'backup'jika berhadapan dengan situasi berikut. Jurugambar professional akan menitik beratkan langkah berjaga-jaga demi menjaga amanah yang di beri. Selain itu, fungsi kegunaan kamera kedua juga adalah untuk memudahkan jurugambar tidak perlu bertukar-tukar lens ketika menjalankan tugas. Setiap lens ada kelebihan yang tersendiri dan kegunaannya yang tersendiri bergantung pada situasi majlis tersebut.

·       Risiko Virus
Risiko virus juga merupakan ancaman yang besar kepada jurugambar ketika proses pemindahan gambar daripada kad memori ke komputer. Oleh itu, jurugambar professional akan bekerja secara sistematik di mana gambar-gambar penting anda akan di buat backup pada hardisk tambahan supaya selamat daripada masalah teknikal. 

·       Risiko Samun / Pecah Rumah / Pecah Pejabat (Kecurian)
Perkara seperti ini juga boleh berlaku terhadap jurugambar. Memang risiko yang ditanggung oleh jurugambar amat besar dan sebagai jurugambar perlu memastikan gambar-gambar anda di bawa balik / di jaga dengan selamat.

  1. Kreativiti dan Style
Setiap jurugambar professional mempunyai style atau gaya hasil karya tersendiri. Itu yang membuatkan Sentuhan Fotografi itu menjadi mahal sebab skill / kemahiran yang di terapkan untuk menghasilkan karya fotonya itu yang menjadi kegemaran anda, mengambil masa yang bertahun dan pelbagai usaha memantapkan jurugambar untuk sampai ke tahap itu. Ada jurugambar sukakan style photo journalism, minimalism, natural light, traditional/klasik, conceptual, ada yang suka jenis High Key (cerah dan banyak putih), Low Key (Gelap dan cahaya kurang), ada yang gemar Vibrant Colour dan bermacam-macam style. Oleh itu, anda perlulah membuat survey mengikut style dan konsep kegemaran anda. Cuma, anda dinasihati jangan sesekali  meminta jurugambar menukar style atau meniru style jurugambar yang lain. Setiap jurugambar professional akan berpegang kepada kreativiti dan style fotografi mereka. Masing-masing ada gaya yang tersendiri dan hormatilah style mereka. Jadinya, anda buatlah keputusan yang tepat sebelum mengupah mereka.

  1. Sentuhan Suntingan (Proses Editing Gambar)
Prinsip dan gaya suntingan gambar juga merupakan sentuhan terakhir yang dilakukan oleh jurugambar proffesional. Sentuhan suntingan ini juga antara yang membuatkan sesuatu harga fotografi bernilai. Ini kerana yang anda bayar adalah sentuhan (skill editing) yang tidak akan sama dengan sentuhan jurugambar yang lain.


Oleh itu, Secara kesimpulannya, apa yang menyebabkan Pakej Fotografi Perkahwinan Professional yang di tawarkan mahal sehingga Rm3000, Rm4000, Rm5000 adalah di sebabkan pengalaman jurugambar yang bertahun dalam industri fotografi perkahwinan, kreativiti dan style gambar yang berkualiti, perkhidmatannya yang professional, Skill Komunikasi dan Consultation yang banyak membantu melancarkan majlis anda, hasil sentuhan suntingan yang hebat dan risiko-risiko luar jangkaan yang terpaksa di hadapi oleh jurugambar professional untuk memastikan keselamatan gambar dan hasil yang terbaik untuk anda.




JADI....
MACAM MANA SAYA NAK DAPATKAN PAKEJ FOTOGRAFI PERKAHWINAN PROFESSIONAL YANG MURAH DAN BERKUALITI?
JANGAN CEPAT KECEWA....
SAYA INGIN BANTU ANDA....
MEMPERKENALKAN.....
TAWARAN FOTOGRAFI PERKAHWINAN PROFESSIONAL MURAH DAN BERKUALITI DARIPADA LENSOFOBIA.tv




Yang bestnya tentang Lensofobia.tv ni, walaupun dorang Fulltime Wedding Photographer, Yep Fulltime beb, tetapi harga pakej-pakejnya tetap jauh lebih murah daripada harga professional photoghrapher yang lain.. Walau pun dengan hasil kerja Lensofobia yang superb tu sepatutnya boleh letak harga sampai RM3000, RM4000 untuk majlis Nikah dan Sanding, TAPIIII KANNN..., diorang letak harga TAK SAMPAI RM2000 pun untuk majlis Nikah dan Sanding...OHSEM BEB!!! CARA KERJA-KERJA DIORG MACAM YANG DITERANGKAN KAT ARTIKEL KAT ATAS TU.... Cuma yang bestnya diorg  bagi Harga Lagi Cun!!!
JIKA ANDA BELUM PERNAH DENGAR TENTANG LENSOFOBIA.tv,haaaaa...boleh baca bawah ni sape lensofobia ;)






Salam perkenalan daripada Lensofobia.tv Kami terdiri daripada sekumpulan jurufoto dan juruvideo Sepenuh Masa yang amat meminati seni fotografi dan videografi perkahwinan. 


Setiap penghasilan sesuatu imej, ia adalah sebuah karya dan ia juga merupakan cerita bergambar bagai ungkapan "A Picture is Worth a Thousand Words". Apa kami yang pentingkan adalah Moment yang Kreatif yang akan terhasil daripada suasana kemeriahan majlis perkahwinan anda. Apa yang kami rakamkan adalah sebuah nostalgia yang merangkumi Moment keceriaan,kegembiraan,kecantikan,kemanisan, kekeluargaan,kepercayaan, kesedihan, keyakinan, emosional, romantik dan sebuah harapan yang akan di abadikan selamanya sebagai Kenangan Terbaik buat anda.

Di dalam seni ini, apa yang kami pentingkan juga adalah aturan majlis yang kemas dan lancar. Oleh itu, kami sentiasa berkongsi tips-tips dan memberi khidmat 'consultation' secara percuma agar aturan majlis berjalan dengan lancar.Pengalaman lebih daripada 5 tahun telah membuatkan kami amat senang mengendalikannya. InsyaAllah.



NAH TENGOK VIDEO NIII... TAKYAH CAKAP BANYAK...TENGOK SENDIRI LA NOHHH!!!KEHKEHKEH


*Untuk Bakal Pengantin, Anda tentunya teringin melihat video ini... 







Selamat pengantin baru dan jangan lupa,LENSOFOBIA terbaik dan anda takkan menyesal ;)


Sebab kenapa korang perlu pilih LENSOFOBIA?
  1. Servis thorbaik!
  2. Photoghrapher sempoi dan tak straight.
  3. Korang kekok bila bergambar?Tayah risau,Lensofobia akan consult korang.
  4. Bakal pengantin, Lensofobia bukan sahaja menangkap gambar korang, dorang juga akan tanya,kat mana pelamin,bilik dan macamana keadaan rumah agar bila proses shoot dorang tahu,di mana sudut yang patut di ambil.
  5. Profesional photoghrapher dengan harga yang super kebabom puas hati!
  6. Sangatlah puas hati,sebab aku sendiri dah cuba servis dorang dan dapat tengok depan mata aku sendiri cara dorang consult bakal pengantin.  




p/s: bakal suami please take noted! Saya nak lensofobia jadi photoghraper kita eh..bolehkan?hikhik.. oh lupa,bayang pun tak nampak lagi, nak bakal suami,kbaiiiii...



Salam Sayang
Mek Onie 
letopink@yahoo.com

You May Also Like

19 comments

  1. Hahahaha ! Macam best je. Eish. Nak book untuk apa lagi Nadia ni oiii. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la!serius puas hati oiiiiiiiiiiiiiiii...

      Delete
  2. hahahaha...ini mmg terbaik! harga dia semua murah kan! tapi tapi bila nak kawen -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe! mmg terbaik sally! gambar dorang semua cun!

      Delete
  3. nanti muncul lah bayang tu mekk. hahhaa.
    cantik lahh gambar diorang ambik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantikkkkk,ehehe..inshaAllah,,awaa doakan la itew,keh!

      Delete
  4. Assalamualaikum onie, wahhh macam nak try je yang 30minit tu.. nak buat photoshoot family. ekekkeee.

    ReplyDelete
  5. nk bt utk pre wedding la try sini

    ReplyDelete
  6. Cantiknyaaaaa shot merekaa! nanti nak kahwin boleh laaa tempah kat dorang

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum.. saya jln2 kt sini dr blog namee =)
    cantiklah photo2 ni.. blh la guna kalau nk buat photoshoot utk apa2 event

    jmput dtg blog saya zinziemeewah

    ReplyDelete
  8. nice !!! :) Tapi, if area Johor, dyorg bole cover x..hehe

    ReplyDelete
  9. assalam . nak tanya kalau majlis nikah n sanding berapa ye ?
    lagi satu boleh ke kalau area pahang ?

    ReplyDelete
  10. salam... kalau saye berminat dengan pakej 4... cmne sy nk wat confirmation ye?

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..