Selamat datang Macbook Air!

by - April 29, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera korang! yeayyyyyy,happynya baca tajuk kalini.. Aku rasa tahun lepas lagi aku nak beli laptop,tapi tahun lepas takde spesifik laptop apalah aku nak belikan. Just cakap nak beli laptop saja. Aku beli laptop dah tentu laptop lama aku berada dalam keadaan yang sangat nazak,haha... Kau tahu, tahun lepas 8 kali aku format laptop. Tahun ni baru sempat sekali aku format laptop lama aku tu. Gila betul. Lama-lama aku fedup dan aku terus pilih Macbook Air.


First Review 13-inch Macbook Air



Mula aku nak ambik Macbook Air yang 11 inci punya tu,sekali aku fikir balik dan compare balik.. kecik jugak 11 inci tu... Macbook Air 11 inci punya tu harganya RM3394 buat masa sekarang tak termasuk cd drive. 



Last-last aku ambik Macbook Air 13 inci RM3709 termasuk GST la kan dan tak termasuk CD DRIVE. Aku ada tanya gak, harga CD Drive tu dalam RM279 gitulah...mahal gak,haha...Sabengnya,kenapalah aku tak beli laptop sebelum GST kan,hmmmmm..menyesal mak noks.. 


Pilihan aku:-

13-inch :128GB
  • 1.6Hz dual-core Intel Core i5 processor
  • Turbo Boost up to 2.7GHz
  • Intel HD Graphics 6000
  • 4GB memory
  • 128GB PCle-based flash storage
  • Price :RM3709


Laptop acer lama aku tu kan 8 tahun dah weh, pun dah boleh lipat 2 aku rasa laptop tu, memang banyak yang dah tak okay dan aku rasa memang patut sangat aku beli laptop baru,huhu... Lagipun laptop ni memang dalam wishlist aku tahun ni. Bagi aku,laptop sangat penting bagi aku sebagai seorang blogger dan walaupun aku pilih 13 inci punya, ianya tak berat dan memang boleh nak bawak kemana sahaja.



Kenapa aku pilih Macbook Air?

hahahahahaha... aku rasa masih tak hebat sebut hal ini dan aku masih newbie dalam brand Apple ni. Tapi pilihan aku memang tak salah pun. Sebab aku tahu,brand Apple ni memang paling terbaik dari brand lain ..cuma kena hulur duit lebih je,huhu...Macbook Air je mampu sebab aku tak punya kerja heavy nak ambik Macbook Pro,huhu..So,okay la Macbook Air je kan...Kau tahu,first time aku pakai macbook,terkial-kial jugak nak guna,nak menangis pun ada,huhu... Maklumlah, Apple guna OS dan sebelum ni aku dah biasa dengan window 7,jadinya memang agak terkial-kial la jugak bagi yang bukan apple user,huhu...



First komen aku pasal Macbook Air ni adalah...


  1. Sangat ringan
  2. Design memang eksklusif
  3. Touch pad sancta smooth baq hiangggg!
  4. Tak perlu pakai anti virus pun weh
  5. Turn On dan Shutdown cepat gila berbanding laptop brand lain.
  6. Paling lama aku pakai macbook ni dalam 7 jam, serius tak panas langsung! 


Selebihnya aku akan review lagi nanti. Alhamdulillah, happy sebab tercapai impian untuk memilik macbook air. Okay la aku nak packing baju,esok nak outstation,gicuuuuuuuuu... over kau!


Salam Sayang,
Mek Onie
letopink@yahoo.com

Rindu korang!!!!

You May Also Like

21 comments

  1. hamboi dik. apple terus kau rembat eh. akak nak azan kat telinga abang juga rasanya nak minta laptop walaupun bukan blogger tegar. mampu? hahaha. mau aku disuruh beranak lagi tahun ni. eh !

    ReplyDelete
  2. Welcome to the club! Best betul kan? Lagi semangat la lepas ni nak menaip untuk blog. Hehehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jyeahhhhhh! welcome welcome...best sangat!hihi

      Delete
  3. untunglah beli mac book air pastu terus g outstation T_T

    ReplyDelete
  4. Iday and Islam pakai Macbook Pro, dulu pakai sebab kerja. Hehehe tapi memang puas hati la pakai Macbook. Kalau Macbook Air lagi best, ringan. Actually memudahkan kerja sebab boleh buka banyak2 pages. hehehe

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum onie, best gila. masyukkk. semoga terus bersemangat update entri2 guna macbook air. hehehehhee

    ReplyDelete
  6. terigin nak ada laptop sendiri tapi duit jadi halangan..huwaa..:)

    ReplyDelete
  7. lepas ni lagi sempoi la blogginggg

    ReplyDelete
  8. tahniah onie! berbaloi kerja kuat dan dapat hasil yang reward diri sendiri. sekarang ni pun kita plan nak beli mac book. bila dah pakai iphone 6 semua mmg berbaloi mac product ni. tapi sayang lagi sony vaio kita. hahahha.

    kalau tau dulu terus je kumpul duit beli macbook kan :) hehehe

    tahniah ye onie ;)

    ReplyDelete
  9. mekbuk sangat tak mengecewakan... sleep 2 3 tahun belum tentu rosak.. yang penting jangan online atas katil ya mek, nanti jd macam umie, mekbuk panas hardisk dalm mekbuk rosak, kipas pun rosak hehe.

    ReplyDelete
  10. yg yumida nyer 10 inci je, mmg ringan senang nak bawak travel
    tapi blh tahan gak harga macbook tu..huhu
    laptop ni x sampai sribu pun..time beli tu sbbb laptop lama x blh on, terbang gak duit
    setia dgn acer, tp dlm hati teringin guna brand lain, belum merasa lagi

    ReplyDelete
  11. Mac OS X dgn Windows mmg sgt berbeza. Pernah gak try Mac OS X dlu. Tapi hati lebih berkenan dgn windows sbb boleh tweaking dan robek sana sini...haha...tp teringin gak nak pkai macbook ni..

    ReplyDelete
  12. Tu diaaaaa ! Dia sambar terus Macbook Air. Tak kasi chance langsung. Hahahaha. :D

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..