Hotel Murah Di Melaka : Hotel Rama-Rama

by - October 15, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Haiiiiiiiiiiiiiiiii...bulan lepas aku pergi Melaka..ingat nak balik hari..tapi tak jadi sebab penat yang amat la kononnya... last-last stay kat Hotel Rama-Rama di Melaka. First time aku tahu kewujudan hotel ni. Actually baru lagi hotel ni dan ramai yang tak tahu tentang kewujudan hotel ini,aummmmmm.....So,izinkan aku share lokasi dan pengalaman aku menginap di hotel ini ya?hehe...


Kali kedua aku menginap di hotel Negeri Melaka... kali pertama aku tak sempat nak titipkan dalam blog lagi weh,haha... kebusyan teruk aku nak cerita pengalaman aku menginap di hotel sesatu dalam blog ni,haha..Okay, janji pasni tak busy dah,lol..


Harga hotel ini untuk satu malam bermula dari RM35/night dan sehingga RM110/night. So,wahai backpacker sekalian, sila tuju ke hotel ini. 

Hotel Rama-Rama,Melaka


Taraaaaaaaa! Inilah dia Hotel Rama-Rama yang aku cakapkan tu.. Nama dia comel sangat,secomel hotel dia,hikssssss..... Kalau korang nak tahu, owner hotel ni sendiri yang bagi nama dan deko sendiri..Adoiiii,kreatifnya owner dia! Bravo lah! Raya Aidilfitri tuari hotel ni baru buka,kira-kira nak dekat 4 bulan jugaklah hotel ni beroperasi. Nice!





So?! Masuk je hotel ni terus terpegun tengok design hotel ni. Reka bentuk hotel ini lebih kepada suasana industri di mana bermula dari batu bata merah, besi, kayu pallet dan fitting. Apa yang aku tertarik adalah fitting, tak sangka fitting yang aku tengok hari-hari kat tempat kerja pun boleh dijadikan sebagai rekaan dalaman sesuatu tempat. Menarik betul ! 


Bilik yang terdapat di Hotel Rama-Rama:-
  • 8 bilik Standard Room
  • 4 bilik Deluxe Room
  • 4 Superior Room
Kelengkapan yang disediakan seperti:-
  • Bilik Air
  • Free Wifi

Hotel ini sangat strategik kerana berdekatan :-











Kalau bosan tak tahu nak buat apa kat bilik? Korang turunlah melayan mainan yang disediakan di ruangan lobi hotel tu, chill chill dulu dengan member pastu main game sambil layan tv layan lagu. Haaa okay apa! Time ni dorang gigih main pastu gelak kemain, dia ingat tu rumah dorang la tu gelak kekuat ! Amboihhhhhhhhhhhh sangat ni,haha.... Dah la time tu nak dekat kul 2 pagi kot kalau tak silap, enjoy sangat la tu main benda atas tu (aku lupa nama game ni,lol). Kesimpulannya kalau rasa tak tahu pastu nak chill-chil sekejap bolehlah melepak di lobi hotel dulu release tension ye anak-anak,selesaaaaaaa punya :D






Yeayyyyyyyyyyyyyyy! Dan inilah bilik kami yang comel ini..... Padanlah 2 orang je menginap haritu, nak katil bebesar buat apa ye dok? yang penting ada tempat tido dan ada aircond dan ada tv dan ada bilik air dan selesa la senang cerita. Katil dan almari kat bilik ni dia guna konsep kayu macam korang tengok gambar atas ni. Walah, selesa laaaaa! Cantik pun iye...


*psssttt,baju tido i dari Raja Ema, Thanks kekma !





Okay,gambar atas ni adalah bilik air, telefon,tv dan tempat sangkut baju... actually kat tempat sangkut baju tu ada almari comel.... Korang boleh tengok gambar bawah ni...Tu kalau korang nampak ada pintu kayu tu ,haaa tu lah bilik air yang somel,hihi..... pintu bilik air pun comel sangat ni kenapa..hihi







Haaaaa,inilah almari comel tu.... Senang je dia buat almari,hehe..... Disebabkan bilik yang aku menginap ni tidak mempunyai ruang yang besar,maka penggunaan almari dibilik ini diterhadkan maka jadilah almari macam ni, nice jugak sebenarnya... 






Okayyyyyyyyyy,ni view dari pintu masuk ye korang.... Okay tak bilik ni? Walaupun ruang dia agak terhad dan agak memikir untuk ruang solat,maka kami menjaga kebersihan,hagituh! 






Dannnnn ini view dari depan bilik air tadi....Haaaaa..... Bilik aku dan yaya natsumi. Sejak aku jadi blogger ni, macam-macam roomate aku jumpa,nasib roomate yang sempoi dan baik-baik,love u ah roomate ! Okay so,untuk 1 malam je aku stay situ... tu pun dah cukup gembira la sebab dapat bilik cantik yang lain dari yang lain ni,hihi... Tapi,tak silap aku,kalau korang pegi website hotel ni, dia tak paparkan bilik ni lagi,sebab bilik ni bilik baru lagi,ekekekekekeke...soon staf dorang update di website. Tapi kalau nak reserve time walk in boleh je, yang penting tanya je ada kosong ke tak bilik macam atas ni.


Nextttttttttttttt!!!!!!!


Kalau taknak tido dalam bilik macam ni.. Nak something diff, so dorang pun ada sediakan dorm jugak tau ! Fuhhhhhh! Sebut pasal dorm serius aku rindu gila nak tido dalam dorm pastu tido ramai-ramai pastu gosip berjemaah sampai pagi pastu tido sama-sama,rindu ! So,kalau nak flashback balik, nak gathering ke nak meet up dengan bff ke nak gathering dengan family ke, aku syorkan korang stay hotel ni... Backpacker pun haaaaaa,korang wajib stay sini jugak! hehe...Worth it sehhhh! Design pulak cun! Okay jom tengok gambar dorm kat bawah ni.


Katil yang disediakan:-
  • 7 katil - RM35/PPPN
  • 8 katil - RM35/PPPN
  • 14 katil - RM35/PPPN

So,totally setiap bilik dorm yang disediakan ini memang disediakan katil,switch socket outlet, lampu, langsir dan loker sorang satu. Tapikannnnnnnnn, contoh la kalau korang request nak tido kat dorm ni dan korang datang dalam 2 atau berseorangan,pun boleh nak tidur kat dorm ni,tapi bila orang lain pun datang request nak tido kat dorm ni pintu pada bila-bila masa akan dibuka untuk pelanggan yang ingin menginap di dorm ini. So,bercampur la...Ikut keselesaan korang semua nak bilik macamana,hihi...








Bagi yang menginap di dorm, bilik air ampa berasingan tapi tak la bercampur laki perempuan,asing-asing la kan..cuma bilik air luar dari dorm,alaaaa macam asrama sekolah jugaklah korang,nama pun dorm kan,hihi.... Bilik air dia macam gambar atas ni korang... Bersihhhhh weh... Rekaan bilik air dia pun still ada konsep kayu tu, lawa ! 






Nextttttttttttt! Fasiliti yang desediakan di Hotel Rama-Rama... Nak guna pc kat sini boleh, nak pasang laptop korang kat sini boleh, boleh belaka...wifi kat sini pun berdesup laju dia... Tak sia-sia aku bawak laptop tuari,kifkifkifkif..




Buku dan game yang disediakan kat rak tu korang boleh jugak main, tapi jangan main ganas-ganas ye. Main chill-chill je... Kang dah main silalah simpan ditempat yang korang ambik tu tau...







Superior Room : RM110/night


Okayyyyyyy! tertinggal pulak 1 bilik ni haaaaaaa..... Contoh la kalau korang taknak tidur kat dorm tapi nak tidur kat bilik ini. Bilik ini nama dia Superior Room . Haaaaa,boleh refer gambar atas ni. Memang besar dan luas jugak bilik ni, puas hati la jugak bila masuk bilik ni. Harga untuk satu malam pun berbaloi dan tak mahal sangat....Konsep dan design still batu-bata dan kayu palet,hehe...Nice kan awak?



Paling terkejut bila tengok bilik air dia,fuhhhh! besar jugaklah bilik air dia ! Terkejut aku tengok,hehehe... 





Bukti seorang mek onie dan yaya natsumi menjejaki kaki ke bilik ini. Apa yang kami nak bagitau,bilik ni memang puas hati kalau nak tidur dengan bestfriend ke,family ke...haaaa...nak celeb bufday ke,memang sesuai sangatlah...



Okayyyyyyyyy! Untuk pengetahuan korang semua, hotel ni tak provide lunch dan dinner. Sebab? Okay sebab dia senang je,hihi... Kanan kiri depan belakang ada restoran yang macam-macam restoran ada. So, korang datang Hotel Rama-Rama adalah untuk menginap sahaja... Cuma! Okay ada cuma ni... 


Cumanya, breakfast je ada disediakan di Hotel Rama-Rama . Itupun light-light jela.... boleh tengok gambar bawah ni ye korang contoh light breakfast. Kira korang la kena sediakan sendiri,hehe..tak payah pun kan?








Akhir kata saya, jomlah beramai-ramai menginap di Hotel Rama-Rama ni, harga memang harga bajet, servis terbaik, konsep dan design hotel yang sangat cantik dan kemas, staf friendly dan terima kasih memberi layanan yang terbaik kepada saya dan sahabat saya yang lain juga ye. InshaAllah ada masa saya akan terjah ke sini lagi. Teringin nak menginap di dorm dia pulak, nak kena bawak family la nanti,hehe.... Time aku p melaka ni tak banyak keluar hotel pun,melangok kat hotel sebab time tu jerebu kuat jugaklah,tak nampak stereng kereta,hahahahahaha (over)


Okay, korang kalau nak reserve hotel ni senang je...korang boleh terjah link bwah ni ye :)
Thanks korang sudi baca pengalaman aku di Hotel Rama-Rama,Melaka ini. Puas hati !


Please take note!
  • Check in: 2pm ; Check out: 12pm
  • Free wifi every room
  • More parking space available 






Alamat:
No.15, Jalan Lagenda 3,
Taman 1 Lagenda,
Melaka.


No.Tel:
06-288 0022


Email:
inquiry@ramaramahotel.com


Thanks semua !

Salam Sayang,
Mek Onie
letopink@yahoo.com

You May Also Like

13 comments

  1. Nampak pasific sangat :) , nice giler view dia

    ReplyDelete
  2. Lawaaaaa hotel ni :D Tengok ig dorang semalam.

    ReplyDelete
  3. unik & simple bilik dia, bole masuk list hotel bajet.

    ReplyDelete
  4. nampak biasa2 je hotel ni,tapi sangat menarik kan onie

    ReplyDelete
  5. Menariknya nama hotel dia :)
    design pun cantik

    ReplyDelete
  6. & harga yang sgt berpatutan hihihi

    ReplyDelete
  7. Wahhh, RM35/night tu murahnya. Kalau setakat nk tidur je, okay sgt la ambik yg RM35/night tu. Takyah nak bazir2 ambik yg mahal. Siang keluar berjalan2 area melaka tu.

    ReplyDelete
  8. Tiba-tiba rasa nak berjalan ke Melaka.. ermm

    ReplyDelete
  9. PERGHHH! uniknyaaaa! nt boleh cuba stay sini!

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..