Tips Travel,Tips Pelancongan,Tempat Menarik Yang Perlu Dikunjungi Dan Banyak Lagi.

by - November 24, 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Siapa kat sini suka berjalan?suka makan?suka stay hotel?haaaaaa,sebenarnya dulu aku jarang nak suka jalan-jalan ni. Tapi bila dah jadi satu minat, aku rasa yesss i should do this. Sebab apa? Sebab benda ni semua boleh jadi satu pengalaman sementara masih bujang dan of course la minat. Kalau takde minat tu susah jugak sebab bukan pergi berjalan sahaja. Banyak benda kita boleh explore terutamanya bila kita travel. 


So far aku tak pernah lagi travel solo,tapi pernah jugaklah travel dengan orang yang tak pernah kita rapat dan lain bangsa. Mula tu memang kekwat gila, lepas tu dah faham perangai masing-masing sokay la kan,haha! Sebenarnya susah jugak aku nak berhadapan dengan orang yang kita tak pernah rapat ni. Tak tahu nak cerita apa,tak tahu nak duduk macamana,tak tahu nak berhadapan dengan macamana..haaaa,terukkan,haha...tapi selalu jadi diri sendiri, heeee....







Travel | Susah jugak nak travel. Sebabnya aku bukanlah bergaji besar pun. Takde masa satu hal. Tapi bila kita tahu tips berjimat. Memang aku follow la tips tu,yang penting rajin explore rajin google dan rajin survey tips pelancongan murah. Kalau aku travel, aku akan travel dengan cara berjimat dan berhemah. 







Tips. Info Travel | Kadang-kadang, kita nak tahu tips apa la yang patut dan yang tak patut kita buat masa travelkan. Jangan risau korang, aku belajar semua tu pun dari google dan ringankan mulut untuk bertanya.


Hotel | Part paling aku suka adalah stay hotel,haha... Orang kata, banyaknya la duit kau kan mek stay hotel sesaja,huhu.... Alhamdulillah, rezeki datang tanpa diduga,yang penting banyakkan doa supaya selalu dimurahkan rezeki. Dulu aku memang janggal gila bila stay hotel ni,huuuuuuu.... Hotel pertama yang aku stay adalah The Royale Bintang The Curve depan ikea tu je haaaaaaaaaaa,itu hotel pertama aku stay la kan. Memang agak kekwat sikit diri ini,tatau selok belok hotel...tatau fungsi-fungsi butang dalam bilik tu,tatau nak enjoy macamana dalam bilik/hotel tu,hahahaha...bila selalu dimurahkan rezeki,alhamdulillah.... dah memahami sikit-sikit selok belok hotel dan tak takut untuk explore hotel bila travel,hehe...Hotel ni memang part paling aku suka dan minat. Tak kisah hotel bajet ke 3 bintang ke 4 bintang ke 5 bintang ke. Asalkan enjoiceeeee,hik....


Destinasi | Banyak benda nak kena prepare sebelum gerak untuk travel. Tapi bila kita pandai manage time,manage duit,manage tempat-tempat yang nak dikunjungi the problem is settle and just enjoy ur travel. Manage time la yang paling penting. 


Video Travel | Sebut hal video ni,aku tak berkesempatan lagi nak rakam detik manis bila travel ni. Sebab aku more to ketip-ketip gambar dan tulis apa yang patut untuk share di blog. InshaAllah,cukup gajet nanti adalah video travel dari aku,hewhewhew...Tak cukup tangan wei kadang,hahahahaha...Kamera lagi,henpon lagi... *overrrrrr


Food | Aishhhhhhhhhh, travel tapi tak cari makanan yang sedap itu amatlah sesuatu yang rugi bagi kaki travel ni. Pengalaman jugak tu korang,huhu...Kalau aku,aku suka ketip gambar pastu share jugak dalam blog. Bukan tujuan untuk menunjuk tapi tujuan untuk berkongsi kepada mereka yang tercari-cari info berkaitan.


Haaaaaaaaaaaa, benda ni semua aku banyak belajar dari projektravel.com . Macam-macam pengalaman yang aku belajar. Memang banyak perkongsian di sana. Apapun,bukan senang untuk berkongsi info begini untuk guide pembaca. Kita kena lalui dahulu baru boleh berkongsi dengan orang ramai. Korang, tiket flight AirAsia tengah murah gila tu, korang ada booking kemana-mana ke?Shareee laaaaaaa kat komennnnnnn... Kot terserempak ke tersama date booking ke,haaaaa...boleh la meet each other,amboih....kehkehkeh!!!!! 


Apapun,jangan lupa terjah projektravel.com atau guna hashtag #projektravel tak kira destinasi menarik yang mana ampa pegi... Sebab gambar korang akan terpapar di website projek travel jugak ! Hehe...So, selamat manage time dan selamat bercuti korang!! Kalau ada sesiapa yang nak share info atau tips travel di website projek travel boleh roger aku ! Aummmmmm,thanks korang sudi baca entri tak seberapa ini <3









Salam Sayang,
Mek Onie
letopink@yahoo.com

You May Also Like

4 comments

  1. Nice..thank you mek bagi tips..Teringin jgk nak travel tapi masa pulak tak mengizinkan..T__T

    ReplyDelete
  2. Bestnyaa banyak pergi jalan2... Banyak tips ena pelajari ni.. Lepas ni boleh jadi rujukan ena sebab ena pun nak jd org kuat travel lepas bljr nanti heee

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..