TELEFON KETIGA DARI GT MOBILE GT-888

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Yeay, akhirnya.... jumpa jugak telefon ketiga! Setelah sekian lama nak beralih ke telefon ketiga akhirnya tertunai jugak haaa kau! Bukan apa, banyak faktor aku fikir untuk memilih telefon ni sebenarnya. Pertama, harga. Kedua, model. Keempat, speksifikasi. Cukup keempat-empat faktor tu aku terus ambik tanpa memikir,hihi... So, telefon ketiga aku adalah dari GT Mobile iaitu model GT-888. Btw, Tahniah GT Dollar Group Malaysia kerana pengeluaran produk ini. Tak menyesal pun pakai. Sebab apa? Haaaaa, meh aku cerita kenapa tak menyesal.

GT Mobile - Mek Onie



GT Mobile - Mek Onie

Spesifikasi GT-888
  • 64 bit Quad core 1GHz
  • Metal frame
  • Front OV5648 5mp, Rear 8865 8mp
  • 2GB Ram + 16GB Rom - Boleh expand ke 64gb
  • 5.5" 2.5D Arc screen
  • Quick charge
  • Corning Gorilla Glass 3
  • Android 5.1 lolipop

Warna?
  • Silk white
  • Metal Grey

Kamera?
  • Rear camera - 8mp 4th generation camera OV8865
  • Front comera - 5mp (OV5648)
Connection?
  • Network- GSM: 850/900/1800/1900 (band8,band3,band2) , WCDMA: 850/900/1900/2100 (band5,band8,band2,band1), FDD-LTE: 800/1800/2100/2600 (band20,band3,band1,band7)
  • SIM- Dual sim standby, Micro SIM Standard SIM
  • WIFI- WiFi 802.11 a/b/g/n supports dual-band Wi-Fi (2.4GHz/5GHz)
  • Bluetooth- Bluetooth 4.0
  • Positioning- GPS,A-GPS,GLONASS, Digital Compass, Hall Effect Sensor, Gravity Sensor, Ambient Light Sensor 

Display?
  • Size- 5.5inch
  • Resolution- HD 1280*720pixels
  • Type- IPS OGS (New 2.5D Arc Screen)
  • Material- Corning Gorilla Glass 3

Model: GT-888
Color: Metal Grey/ Silk White
Dimensions: 158.9x77 x 8.6mm
Weight: 160g
Operating system: Pre-install Android 5.1 Lolipop
CPU: 64 Bit MTK MT6735P processor Quad core 1.0GHz CPU
GPU: Mali T720-Mp1 600Mhz
RAM: 2GB /1GB
ROM: 16GB
Battery: 2550mAh
Charger: Quick Charger



GT Mobile - Mek Onie

Serius bila tengok spesifikasi telefon ni sangat memuaskan hati aku kerana semua yang terbaik! Selain dari spesifikasi telefon ni. Meh sini aku nak cerita apa yang ada lagi dalam telefon ni. Mesti korang tak nampakkan kalau aku cerita pasal spesifikasi dia je kan? meh sini aku cerita lagi apa yang ada dalam telefon ni.


Apa yang ada dalam telefon GT Mobile ini?
  • Penggunaan seperti biasa macam telefon yang lain juga. 
  • Wallpaper? Yessss, pun ada juga. Cuma cara nak jadikan wallpaper tu kenalah pilih imej dulu dan terus drag ke dekstop telefon. Pastu pilih je Wallpapers dan pilih home screen atau lock screen. Pilih je gambar mana-mana yang korang nak. Kalau korang perasan, wallpaper macam gambar aku di atas tu.
  • Sorting ur contacts; Pilih contacts app, configure contacts as desired dan all contacts are sorted mengikut huruf.
  • Boleh jugak hantar MMS
  • Email configuration
  • Fungsi wifi pun turut ada dalam telefon GT-888 ni. 
  • Wireless Printing Function?what? Boleh jugak weh kalau nak print secara wifi. Just pilih je gambar yang mana korang nak pastu akses pilihan menu dan pilih print atau simpan sebagai file PDF.
  • Fungsi HotKnot ni sama je macam infrared atau bluetooth. Cuma cara dia kenalah mengikut cara yang ditetapkan.
  • Dispaly Rotation Function; Macam biasa, boleh pilih sama ada nak putarkan skrin telefon mengikut kehendak kita.
  • Browsing the web; Well, gila apa kalau tak boleh browse internet. Memang tak la jadi telefon ketiga aku,hahaha..
  • Transferring your contacts; seperti yang korang tahu, kebanyakan smartphone memang boleh transfer contact sama ada import atau export.. Pengguna iPhone pun boleh jugak. Yang penting kena download dan launch MCBackup di iPhone barulah boleh transfer contact kan. Seperti di Android juga, caranya pun mudah je dan tidak memerlukan download MCBackup tu tadi.
  • So, macamana? fungsi dia lebih kurang sama dengan telefon mudah alih yang lain. Cuma ada beberapa fungsi yang berbeza dan kita jarang jumpa. Screenshot? Boleh je weh. 


GT Mobile - Mek Onie

Earphone; dengan rekaan yang berwarna putih dan penggunaannya adalah seperti biasa dan tiada beza seperti earphone lain,hihi..

GT Mobile - Mek Onie

Fast charging? Whatttttt theeeeee tatau dah nak cakap apa. Memang spesifikasi dia betul dan cepat gilaaaaa haaaaaa. Teruja wehhhhhhhh, sebab fast charging ni la yang aku nak. Bukan jenis lambat macam keretapi tettttttt tuuuuuuuu

GT Mobile - Mek Onie

Jangan lupa korang untuk download aplikasi GT Dollar tau.....korang download-download terus dapat RM300...haaaa kau mampu....RM300 terus dapat..... kau mampuuuuuuu?

GT Mobile - Mek Onie




Pengalaman selepas menggunakan telefon GT-888?
  1. Seronok la wei ! Gila tak seronok haaaaaa...
  2. Part paling best bila charging dia cepat ya rabbi! Pastu bateri tahan lama wei ! Kau online la banyak mana pun, still tahan haaaaaaa....
  3. Kamera belakang letop gila weiiiiiiiii! 
  4. Video, perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh! Best gila... sharp yang amat...
  5. Buat masa ni tak hang lagi selama aku pakai fon ni 2 bulan.
  6. Main game pun seronok wei....
  7. Radio pun ada, nak dengar radio dikala bosan pun boleh..
  8. Totally best! Tak menyesal langsung jadi telefon ketiga! TERBAIKKKKKKKKKKKKKKKKK! Terima kasih banyak GT MOBILE!
  9. Berapa bintang mek onie kasi ni? Okay 3.8/10 bintang onie bagi untuk GT MOBILE! Muahhhhhhhhhhhhh!



Salam Sayang,
Mek Onie,
letopink@yahoo.com




2 comments:

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..

Follow @mekonie