Mek Onie Jongang?

by - March 04, 2015

NEW FAVOURITE SPA: SILA BACA SINI


Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Please,bab gigi jangan la sentuh over sangat, perasaan aku dah la halus,cepat terasa,cepat sedih.. Walaupun jarang sekali aku menidakkan kata kau,tapi aku memang selalu terkesan sangat dengan apa yang kau kata pada aku.. Aku rasa bab gigi ni la memang aset utama aku, aku sedar.. aku tak selawa mereka, tak setampan kau, tak semanis dia.. Tapi disebabkan gigi ni dah menampakkan cacat cela aku. Akuuuuuuu...


Aku tak pernah rasa diri aku ini hina pada pandangan orang lain, apa yang aku rasa..kadang-kadang sikap segelintir manusia yang tak pernah rasa bersyukur.. yang tak pernah rasa menghargai... Yuppp, aku tak kisah semua tu..


Gigi pun adalah salah satu aset pentinggggg bagi semua orang. 

Gigi rongak, malu.
Gigi jarang, malu
Gigi bersepah,malu.
Gigi patah,malu.
Sebab? Dari gigi ni jugak orang dah start judge kita,kita ni orang yang macamana.


Kejamkan kadang-kadang? Kadang,bukan kita yang nak,tapi benda dah terjadi. 

Contohnya,refer gambar throwback aku bawah ni:







Before crowning:

Honestly, aku ni memang takut gila-gila kat doktor gigi. Apatah lagi nak pergi klinik gigi. So, lebih kurang 3 tahun setengah aku peram gigi aku sebegitu rupa, masa tu memang macam-macam tohmahan la. Mula,aku sedih.. aku sebakkkkkk sangat kenapa korang ejek aku macam tu..."tutup sikit mulut tu,nampak gigi rongak"... mula-mula,aku memang tak boleh terima...sangat tak boleh terima...


Then, paling aku sedih.. kena tindas masa interview! Aku tahu,personaliti aku masa tu sangat tak menarikkkkk,sangat menghampakan sebab gigi aku macam tu, serius aku malu gila masa tu,2 panel pulak tu,at least kalau dia jadi interviewer that time please la jadi interviewer yang bersikap rasional,aku cakap dengan dorang pun coverrrr manjang.. Kau tak rasa?Takpe,aku hargai apa yang pernah terjadi pada aku.


Boyfriend reject aku adalah perkara yang aku rasa ada benar jugaklah, aku ni hodoh dan memalukan bagi dia. Serius wei, tengah putik-putik cinta,sekali clash... kecewa jugaklah masa tu..dah la esoknya ada exam.. Memang tak fokus la aku hari exam tu dan maybe aku still single sampai sekarang sebab aku takut kecewa lagi?Maybe kot.. lebih aku percaya jodoh aku belum sampai.


Macam-macam kisah sebelum crowning ni,aku pekakkan telinga jela.. Dah pulak ada kata aku jongang. Choiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! Aku jongang ke?hmmmmmmmmmmm...So, takpelah semua tu, dalam masa 3 tahun setengah tu, aku memang jadi seorang yang sangat tabah walhal dalam hati kecil aku sangatlah sebak.



Untuk pengetahuan kalian, gigi aku patah bukan sebab makan gula-gula atau minah rempit,no! Aku pengsan masa melawat atuk aku dan aku terpandang seorang pesakit tengah koma dimana badan dia burnnnn satu badan akibat kebakaran,selepas sekilas terpandang terus aku pengsan kebetulan masa tu aku ada darah rendah... Haaa,itulah punca gigi aku rongak...huhu..aku ni orangnya lemah semangat..







Selepas crowning:

Tengok tanda 'x' .

Nampakkan perbezaan bentuk gigi tu? Actually, aku sangat tak puas hati pada mula tu,sebab kenapa tak sama bentuk dengan gigi sebelahhhhhhhhhhhhh... Aku rasa masa dah pasang gigi crowning tu lepas tengok cermin aku rasa nak nangis tengok gigi tu. Allah.. Kau bayangkan, gigi crowning aku bukan macam gigi kekal yang ada macam sekarang,no no no..dia lain sangatttttt..bila-bila masa boleh leaking atau rosak kalau tak pandai jaga. Lagi ditakuti kalau gigi crowning tercabut.Tapi aku bangga jugak dengan diri aku, sebabnya aku berani jumpa doktor dan aku berjaya atasi sikap lemah semangat aku tu..



Dah pakai gigi crowning, memang banyak kena jaga..kebersihan gigi.. makan pun bukan main boleh bedal je semua. Lelagi nak gigit makanan keras contohnya ketam.. Serius, perasaan ni tak sama macam pakai gigi kekal yang Allah bagi tu.. 




Tapiiii, aku bukanlah orang yang tidak bersyukur dengan apa yang aku dapat. Aku redha,aku pasrah, aku sayang dengan gigi crowning aku kerana:


  1. Azam 2013 aku tercapai
  2. Aku jadi lagi lebih berkeyakinan.
  3. Selepas aku buat treatment crowning ni,aku jadi tak takut untuk jumpa dentist
  4. Walaupun banyak pantang larang memakai crowning,aku still happy :)
  5. Kebanyakan aku terima email dari pembaca blog aku dan pertanyaan di facebook,instagram,sms, twitter tentang crowning aku,diringkaskan cerita.. aku happy share pengalaman dengan orang lain. Macam-macam soalan ada, paling top.. sakit tak masa potong gigi.. hehe.. ramai lagi yang takut jumpa dentist kan,hehe


Alhamdulillah, aku still happy dan yakin dengan apa yang aku ada sekarang. Tapi, bab jongang (gigi kedepan) tu aku macam tak boleh terima, aku jongang ke? Setahu aku,gusi aku atas bawah yang menyebabkan gigi aku kedepan. Tapi kadang aku pun dapat rasa,gigi aku ni memang nampak sebaris tapi aku pun rasa macam ada jongang sikit,wuwuwuwuwuw..kadang nak senyum still ada cover-cover lagi...







See? gigi belah atas memang ada jongang sikit,wakakakaka.. dan belah bawah yang ada beberapa gigi yang tak tersusun sebaris,dia macam terkeluar sikit,huhu...So far, aku memang ada niat nak pakai braces jugak sebenarnya, tapi aku tahu, bila pakai braces ni memang leceh gilaaaaaaaa,huwarrrr...banyak appointment... pastu kalau pakai braces nak kena jaga kebersihan dengan betul..pastu nak tutup mulut pun susah sebab ada pagar tu kan,huhuhu...
Time tu doktor ada suggest ke aku treatment invisalign..dan aku pun agak tertarik jugak sebenarnya sebab treatment invisalign ni paling senang sebab tak banyak jumpa doktor,kita boleh manage sendiri...Tapi disebabkan kos dia tu boleh cecah ke 20k ke atas,aku terus simpan jela mimpi aku tu,wuwuwuwuwuwu...
Teeth with whitening tray
Thennnnnn, bila nuffnang anjurkan contest 'Make your dream smile a reality'. Aku rasa ini adalah peluang kedua aku untuk buat treatment dan ecapi balik mimpi aku tu... aku pun tak perlu risau sebab treatment invisalign ni memang tak bagi kesan pada gigi crowning aku. So, agak secure jugak pakai invisalign ni. Rawatan invisalign ni pun sangat mudah dan yang penting tak menyakitkan. Bukan tu je..
Pakai invisalign ni memang sangat-sangat yakin sebab orang takkan perasan pun yang kita pakai invisalign which is aligners tu..Serius benda tu sangat clear dan transparent,hehe..Pun senang nak bukak sendiri bila dah sampai masanya untuk tukar aligners tu dan paling best,aligners tu tak merimaskan pun...
Kalau nak dibandingkan dengan braces,yang aku tahu sebulan sekali jugak menapak ke klinik untuk tukar itu ini dan invisalign treatment tayah sesusah untuk ke klinik selalu,boleh tukar sendiri jerrr,hehe.. Hmmmmm, honestly memang ramai yang email dan pm aku pasal crowning..dan aku memang happy sangat share experience with others people..Kalau ada peluang kali kedua, inshaAllah aku teringin sangat pakai aligners tu dan aku akan letakkan pengalaman berharga ini di sebelah menu bar atas bersebelahan crowning..btw,1.4.2015 ni cukup 2 tahun aku pakai crowning,happynya rasa Ya Allah sebab ada crowning dan inshaAllah invisalign akan menyusul  ^__^
Apapun, senyuman yang manis yang terdapat bawah hidung ni akan membuatkan seseorang dan orang lain bahagia..senyum itu sedekah :)
Salam Sayang,
Mek Onie
letopink@yahoo.com

You May Also Like

34 comments

  1. Pasal gigi memang kita pun sensitif ! Dan tu juga reason kenapa akhirnya kita pakai braces (walaupun rasanya sekarang dah balik ke asal). Sedih ! Bila baca entry ni tah kenapa rasa sebak. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. braces kadang tak ok gak after pakaikan T_T

      Delete
  2. Takdelh... mn ada jongang... biasa je akak tengok... gigi yg asal tu comel je. Knp adik tak jwb cmni... sambil gelak2. "Eh, Ini anugerah tau... bukn sng nk dpt anugerah mcmni... ko ada?"

    Mcm2 manusia ni... suka mghina kejadian Allah. Biarkanje lah diorg dik. Happy blogging :)

    ReplyDelete
  3. Cantik tersusun gigi mek onie.. jelessss

    ReplyDelete
    Replies
    1. belah depan tu je,belakang atas bawah penuh dengan tampal,wakakaka

      Delete
  4. Assalamualaikum onie, semua orang ada kelebihan dan kekurangan masing2. ada yang nampak fizikal ok, dalaman mental. hahaha kita tak tahu. hihiii apapepun, semoga onie dipermudahkan segala urusanmu. hehehehe

    ReplyDelete
  5. sabarlah mek...skarang mek dah cantik..:)

    ReplyDelete
  6. tula dulu akak pernah gak tertanya kenapa gigi onie masa pestime kita jumpa tapi simpan diam2 je sebab bukan semua benda kita patut dan kena tanya hihihhi

    alhamdulilah kalau tak kuatkan diri jumpa dentist ritu mesti kena susah payah sorok2 senyum manis lagi kan hihihihihi. tahniah onie tahniah ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakaka... time tu onie agak segan gilaaaaaaaa nak ckp dengan orang,huwarrrrrrrr

      Delete
  7. Lawa dah gigi Onie sekarang. Onie pun makin lawa

    ReplyDelete
  8. CANTIK BETUL HASILNYA.... GUD JOB!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum mek onie,
    Fida pun dulu selalu orang kata jongang tapi Fida telan jer..Asalkan hati baik dan iklas sudah kan..yang penting senyuman tu yang penting..
    http://binimazlan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. dh cntik dh skrg ni....xde jongang pon...

    ReplyDelete
  11. kitaa pun samaa. T.T kadang kadang bila orang bercakap mesti terasa. tak banyak sikit

    ReplyDelete
  12. cntik gigi.. ala takpe.. itu semua ciptaan ALLAH.. sape kt nak mmburukkan org lain.. sbr ya.. apa pun skg dh ok..

    ReplyDelete
  13. gigi mek onie dah lawo... heheheh kita lagi sensentappp pasal gigi ni.. ang good luck mek onie.. kite pun join mane tau rezeki dpt betulkan gigiku yang fuuuhhh hehehe :)

    ReplyDelete
  14. akak pun gigi sumbing sikit kat depan. dari sejak darjah dua terlanggar pintu bilik.. kena ejak tu biasa tapi sebab dah terbiasa maka lama2 jadi takde rasa. anak akak pun nampaknya gigi tak berapa cantik kat depan.. tunggu dia besar kalau dia rasa nak buat.. buat la.. kalau dia ok, ok la. Akak masa zaman muda rumaja dulu pernah jugak kena reject dengan pakwe lepas dia jumpa kawan baik akak yg sememangnya cantik.. keluar dating senyap2.. kawan akak tu pun tak sangka pulak sanggup tipu akak.. last2 tanya senang je reason dia.. kita kan kawan biasa. Ok la.. lumrah orang tak cantik masa takde sesapa jer dia nak.. dah dpt yg better kita tak di perlukan. Tapi alhamdulillah dah kawen dpt laki lagi ensem pada pandangan mata akak dari boipren yg pernah tggalkan akak sebab kawan akak lagi cantik tu hahahaha.. apapun kita kena terima diri kita dulu...

    ReplyDelete
  15. gigi cantik! eleh kalau gigi org lain tu yang perfect kedudukannya tapi kuning macam jagung tak guna jugak kan, heuheu.
    gua pun ada masalah gigi depan ni ha sebelah terangkat sikit, ingat nak pakai braces tapi macam merapu je so abaikan.

    ReplyDelete
  16. BV pun pernah rasa kena ejek. sampai sekarang memang sensitif sangat bab gigi. dari sekolah rendah org ejek. TT^TT. sekarang maybe dah kurang sikit. sedihnya cuma kita sendiri je rasa. kurang keyakinan diri pun satu hal kan. memang pernah rasa apa yg sis onie rasa.

    sis onie cantik dah sekarang. u r beautiful in ur own way. semua manusia ALLAH cipta dengan kelebihan masing2. :)

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah
    akak suka baca entry ni
    penuh dengan konfiden
    :)

    ReplyDelete
  18. gigi kite pun tak jongang tapi saiz je masalah. besar kot. sedih gak ada kawan buat bahan kelakar tapi lantak kau lah nak kata ape. alhamdulillah kurniaan tuhan.
    ape pun, lepas onie buat crowning ni memang gigi nampak lebih cantik. abaikan anasir2 yang lain tu okay.
    btw goodluck ye =)

    ReplyDelete
  19. eh koranggggggg,thank you so much! :D

    ReplyDelete
  20. muja pun tetiba gigi depan terhakis,, tak tahu sebab apa,, then jumpa doktor,, dia ckp muja ada makn benda keras,, maybe gigi air tu yang jadi gitu,, doktor pun ckp sikit sangat yang bubuh crowning tu,, takut tercabut,, tapi pasang jela jugak sebab takut nanti merebak,, :'(

    ReplyDelete
  21. Ada buat braces invisalign ke? Agak2 berapa kos yek.

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..