Senang lupa..

by - February 27, 2012


Assalamualaikum, lupa... memang selalu akan datang dan bermain pada diri kita, tapi apakah jalan penyelesaiannya? seperti penghafal al-quran, mereka menghafal bukan sekadar hafal ..tetapi mereka dituntut untuk sentiasa menjaga hafalannya agar terhindar dari lupa... kenapa aku kata begini? kerana melupakan ayat-ayat al-quran dapat memberi kesan yang besar pada penghafalnya.. 



walhal,sama juga dengan kita yang lupa akan hal kerja atau sesuatu benda yang perlu diingat kembali.... rasa setiap hal yang akan diterima oleh otak kita nak je tulis pada kertas pastu rebus dan minum....



Assignment... mencari soalan pastinya senang,mencari jawapan pasti lupa setiap jalan penyelesaiannya.. 


itulah, jangan dipandang remeh akan hal yang kita lakukan supaya tidak mudah lupa...makanan pun diambil kira, mahal macamana pon tapi tidak berkhasiat pon susah juga..jadinya, hindarlah dengan setiap perkara buruk dan perkara yang membuatkan kita mudah lupa .. jaga penglihatan,jaga percakapan,jaga adab,jaga pemakanan...insyaAllah, kita akan menjadi penghafal yang terbaik...



p/s: alhamdulillah, tak salah jika kita mengubah kearah penghafal yang berjaya...mula dari pelupa dan berakhirlah dengan kejayaan sebagai penghafal

You May Also Like

20 comments

  1. mengikut saintifik sains, kalau banyak menimba ilmu, akan less up keluapaan kta.

    :D

    ReplyDelete
  2. selesai kan (x - 1x)(1y + 1x) = 3

    lu ingt x formula dia?? hik hik hik.

    ReplyDelete
  3. ade tips yg boleh dikongsikan di sini.. untuk kuatkan ingatan, especially buat student, elok makan supliment yg ade vitamin b komplek... bleh cari kat farmasi... dulu, mase kecik2 cikgu sy ade bagi makan examo.. tak tau la zaman skangni ade tak ubat tu... alhamdulillah... cemerlang atas asbab ubat tu.. ikhtiar la...

    selain tu... jgn pandang bende2 tak elok... aurat... porno... makan pun kene jaga... elok kalau banyakkan mengaji al-quran bagi yg beragama islam.. insyaallah.. kurang lupa...

    http://thetimelines2u.blogspot.com/2012/02/mimpi-basah.html

    jom singgah...

    ReplyDelete
  4. @syakey sebab akan banyak cell yang akan menerima input .... that's why la kita boleh lupa...

    ReplyDelete
  5. @Sam Banjamin dulu onie pon ada makan examo tu,sekarang tgk macam dah tade yg ambik pon suppliment tu,huhu..... thanks :))

    ReplyDelete
  6. aku lupa apa aku baca tadi dan aku tak tau kenapa aku nak komen ni... haihhh!!!

    ReplyDelete
  7. selalunya , kalo minum air tym mkn boleh wat kita jdi pelupa :) dan bila banyak ketawa ... banyak hafal ayat Quran , otak jadi kuat

    ReplyDelete
  8. sekarang bab mghafal ni sgt slow tau kak onie --"
    kalo nk compare dgn 4 5 thun lepas, skrg ni hafal pun mcm tak hafal aje. ntah amenda yg lekat amenda yg luruh pun taktau.


    myb sbb tak jaga apa yg perlu dijaga tu kan ;(

    ReplyDelete
  9. sy manusia.. normal la lupa. *alasan.. kann..

    ReplyDelete
  10. cuba untuk tidak lupa....hehe..

    apa la TK neh...sokmo lupa..kekekek

    onie...miss u too yunk..

    ReplyDelete
  11. kes lupa selalu terjadi kat aku bila besok nak final.dah hafal mcm2 harini sok lupa segalanya.hee

    ReplyDelete
  12. Ingat ingat itu remember, jangan lupa itu don't forget. Saya sayang cikgu, i love you.........................................ok lupa dah ending lagu tu

    ReplyDelete
  13. aku mesti mau ckp daya ingatan aku sgt kuat time study
    tp pas keja mcm kurang sbb aku jd pemlas nak ingat
    lama2 jd tabiat
    jd skrg aku kikis blk sifat mls tu haha
    jd kuat blk haha

    ReplyDelete
  14. Selamat menghafal Mokcik Onie... Jangan lupa tengok Hafalan Shalat Dalisa... Best...

    ReplyDelete
  15. pelik kan, orng putih boleh ingat walaupn diorng tak baca al-Quran?

    ReplyDelete
  16. kadang2 tu ade gak r alami lupa2 ni.. tapi selalu saje2 wat terlupe je.. =P

    ReplyDelete
  17. mungkin perlu bawak toyol kemana mana... sng inat haha..

    ReplyDelete
  18. kalau kawal makan tak makan pepelik dari kecik kompem aku dekan empat rata sem lepas. U_U

    ReplyDelete
  19. lagi banyak input lagi banyak kita ingat. masalah aku, aku banyak input tapi aku lupa source. hahaha.

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..