Dilema graduan 1~

by - March 19, 2012

Assalamualaikum...ini adalah permulaan untuk kita mengorak kehadapan,samada yang sedang bekerja atau mencari pekerjaan..walaupun blog aku ni tajuk BESAQ dia theloqlaq,tak semestinya semua loqlaq, pasti ada input secara tidak sengaja.. sama-sama lah kita ye,hehe...



graduan? bergelar graduan bukannya mudah,walaupun gelarannya sedap didengar kan tapi tanggungjawab tu ...harus dirancang dengan baik,, even dah tak ada exam dan assignment untuk bersengkang mata, jadual yang padat untuk diikuti semasa bergelar pelajar dianggap seolah-olah kita sudah merdeka dari semua bebanan.

tapi, muncul pula pelbagai isu yang perlu kita hadapi iaitu pembayaran balik loan,kos sara hidup,tempat tinggal dan yang paling penting bagaimana kita nak bina kerjaya. ... di sini aku kupaskan enam isu tapi yang akan aku kupaskan hanya satu dahulu kerana ini akan ada sambungannya yang kerap bermain difikiran graduan dan diharap dapat memberi sedikit panduan dalam memulakan kehidupan baru bargelar GRADUAN....




ISU 1: Pilihan kerjaya

perancangan itu penting dan jangan terburu-buru memilih kerjaya untuk pastikan kita berada di landasan yg betul !

langkah-langkahnya:-

  • kenali diri melalui self-assessment.
  • perlu tahu apa yang kita nak lakukan dan apa yang ingin capai dalam masa 5 tahun akan datang
  • after that, lepas kita tau impian kita, rancang cara bagaimana untuk mencapainya :)

itu je dulu untuk Isu yang pertama...esok-esok-esok-esok-esok-esok ada lagi,hihi..tetiba rajin nak kongsi pasal benda gini,sebab apa yang aku kongsi aku lalui sama,tak gitu?

You May Also Like

7 comments

  1. sesaje nyibuk si nyahhh oi...hahahhahahaha...

    ReplyDelete
  2. wah!! satu kupasan yang bersahaja namun bernas....

    eh?... takde ckp jawa pulak dia hari nih...
    kehkehkehkeh

    ReplyDelete
  3. zuan: a'ah,hahaha!


    uncle jonni: measeh.. tak,malam ni otak sebu,bahasa jawa tak ingat,lalalala

    ReplyDelete
  4. Salam.

    sebanarnya sebelum pilih course nak belajar dulu dah kena tau cabang kerjaya yang boleh dipilih. Biar tak mati kutu bila dah grad. Kena ada matlamat dari awal.

    ReplyDelete
  5. kalau boleh, aku tak nak jadi graduan... kalau boleh nak jadi pelajar je...

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..