mangsa fesyen~

by - April 12, 2012

thanks for this issue ...






this is a soft reminder to all Mulim sister what's a turban means.
Hadis nabi saw :
مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
Maksudnya: barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka. – riwayat Abu Daud.




banyak lagi fashion yang pelik-pelik sekarang.... berfashion tapi lupa...lupa bahawa aurat perlu ditutup bukan dibaluti..memang kadang-kadang aku terlepas pandang dan sambil lewa sahaja bila bab aurat, tapi bila umur semakin matang semakin dapat berfikir, lakukan amalan dengan sebaiknya... biar dulu kita tidak berperilaku dan masih ada masa untuk kita memohon keampunan dari-Nya..


jangan lah jadi mangsa fashion...ingat! selangkah kita(perempuan) keluar dari rumah tanpa menutup aurat maka selangkahjuga ayahnya ke neraka. begitu juga isteri..selangkah isteri keluar dari rumah maka selangkah juga suaminya itu hampir ke neraka,renung-renungkan...



p/s: kadang-kadang aku nak tergelak tengok fesyen yang pelik ni, memang la fesyen itu sebahagian dari kehidupan,tapi salah kalau tak kena caranya....huhu

You May Also Like

33 comments

  1. yess u r right...dunia sdang dikaburi dgn fesyen...tak semua yg sedar implikasi nye..nice inf0..

    ReplyDelete
  2. huahuhaua ammmaaa.. betul3 kadang2 meluat plak tgk org fesyen tak kena cara. hahahah :P

    ReplyDelete
  3. Nasib baik karam singh walia tak pakai turban.. Kalau tak mesti banyak yang tiru.. haha..

    ReplyDelete
  4. dulu, tengok orang pakai tudung bawal je, sekarang ni, macam macam pesen ada.

    ReplyDelete
  5. Setuju :D betultu :)

    btw, gamba akak pakai side kanan ni, holding the spec, menampakkan aurat-lengan. delete ye ^^

    may Allah bless you. Assalamu'alaikum dan salam ukhuwwah ;)

    ReplyDelete
  6. waalaikumussalam...terima kasih kerna menegur... insyaAllah lepas ni perlu berhati-hati lagi... kerdilnya diri ini :(

    ReplyDelete
  7. betol :)
    saling la kite mengingatkan diri kita kan :))

    ReplyDelete
  8. kalau ikutkan sgt fesyen...mmg payah la...tutup aurat bukan balut...kena paham tu..kan..:D

    ReplyDelete
  9. Setuju dengan entry ini.. Semoga kita sama2 beramal dan menjaga aurat kita pasni dengan lebih berhati2.. :)

    ReplyDelete
  10. saje blog walking..jumpa pula blog ni..nice blog..so i follow u :)

    ReplyDelete
  11. yaa jgn kite jd hamba kpd feshen :)

    ReplyDelete
  12. byk sgt sekarang yg terlalu mgikut fesyen smpi lupa hukum Islam

    ReplyDelete
  13. xkuase mak nak buat fesyen cmni -___-

    ReplyDelete
  14. sama-sama lah kita kan....ada buruk tegur,ada baik jadikan sebagai pedoman...

    ReplyDelete
  15. nice one onie..hg pon mkin mtg dah..:)

    marilah sesame kite mmperbaiki diri..:D

    p/s:kwn aku kta hat pesen kpla besaq tu depa rasa lgu nk boh buah-buahan tmptn ataih tu..kakakaka

    ReplyDelete
  16. like juto mek entri nih.....peringatan utk kita semua sbg seorang muslimah...hummm

    ReplyDelete
  17. kan...pelik sgt da jadi mcm..
    err...entah.
    moga semua bertambah baik :)

    ReplyDelete
  18. biar btol sapa yang pakai macam ni. haha

    ReplyDelete
  19. ramai je yg jadi mangsa fesyen la ni. whoa!

    ReplyDelete
  20. setuju... nak ber-fashion tak salah. tapi jangan jadi mangsa fashion suda laa.. =)

    ReplyDelete
  21. ekekeke.....satu lg macam org kulit hitam yang kerja kat ladang....hehehe....

    ps...salam perkenalan....

    ReplyDelete
  22. kesian aku tgk mangsa2 fesyen ni, mengikut je

    ReplyDelete
  23. Saya paksa diri sendiri untuk tidak mengikuti fesyen yang semakin lama semakin banyak (especially on hijab part). Elhamdulillah, I'm doing it well...

    ReplyDelete
  24. ni dah jadi pesen sekrng ni.. vogue la hahahaha

    ReplyDelete
  25. nisa' : yesss,kita jangan jadi mangsa fesyen,huhu....

    abu: vogue gilaaaaa kan,haha

    ReplyDelete
  26. btoi2..;p

    tu fesyen turban kan?pelik2 je kan..

    heee..apa pn igt la aurat y perlu dijaga..ngeee

    blh berfesyen asalkan tak keterlaluan..

    ReplyDelete
  27. kita kena merenung dan lihat balik kepada perkara yg asal..

    kenapa kita perlu bertudung?

    untuk tutup aurat atau berfesyen..

    ReplyDelete
  28. la ni ramai bena aku nengok yg btudung sbb fesyen..kalau ada yg betul2 hati tbukak nak btudung xpa..itu seelok-eloknya

    ada gak yg dulu tudung labuh, pas jd model shooting cni sana..tudung makin singkat, baju makin ketat..urk? =P

    ReplyDelete
  29. masih boleh berfesyen dengan sopan pun. tinggal kita je la nak pilih.

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..