bekerja dan belajar mana lagi penting?

by - May 04, 2012

Assalamualaikum .. terasa sudah lama tidak menaip di sini, kalau ada yang sudah lupakan diri ini,okay apakan daya...saya hanya lah manusia biasa,ahaks! apa yang onie nak ceritakan ini adalah atas dasar pengalaman dari onie,sikit pon taknak guriskan hati korang.. apa yang onie akan cerita mungkin korang boleh fikir sejenak... samada yang sudah bekerja mahupun pelajar...




belajar dan bekerja sangat lain, kalau yang sudah merasa macamana belajar itu kira alhamdulillah lah kan, tapi bagi pekerja yang sudah tempuh kedua-duanya macamana? mesti ada perbezaan kan... perbezaan semasa study dan berkerja... agak-agak korang belajar ke kerja yang best?


kalau belajar mesti stress dengan assignment,test dan exam.. tapi bagi pekerja pula? mesti lebih matang kerana yang bekerja dengan kita punyai peringkat yang pelbagai.. so macam-macam karenah kita kena tempuhi, dengan majikan dengan pekerja lain.. komitmen semasa bekerja dan study pon sangat memainkan peranan...



jika ada yang merasa perubahan selepas keluar belajar dan sudah bekerja pasti akan ...

"oooooooo,kenapa aku mesti belajar benda ini sedangkan aku kerja lari bidang?"

"kenapa aku belajar sampai nak mati kalau gaji aku pun lebih kecil dari lepasan SPM?"

" kenapa biasanya kalau keluar belajar (degree holder,phd holder,master holder) dan terus bekerja gaji tak tinggi?"


banyakkan apa yang kita dapat tengok kat sini?sebenarnya banyak lagi tapi itu sahaja yang mampu saya kongsikan.. nak tahu kenapa benda semua ini berlaku tepuk dada tanya diri sendiri, di manakah aku patut berada ketika umur meningkat usia? pemikiran yang matang walaupun akademik tidak semena tidak merugikan juga...yang penting kita jangan terburu-buru make decision..


yang lelaki, anda belajar sehingga lewat usia contohnya 24 tahun baru habis study, untuk mencari pekerjaan bila pula? tidak teringinkah kalian untuk berkahwin mendirikan rumahtangga? kecuali jika ada orang dalam dan orang atasan untuk serap masuk di sesebuah syarikat, okay..just go ~


yang perempuan, setinggi mana pon kita belajar pasti akan ke dapur..okay, memang betul ! tapi disebabkan ekonomi sekarang, aku berkata pada hati aku.. yang aku akan keluar bekerja juga ...



planning untuk masa depan itu sangat berguna,memang ilmu dan kepandaian itu adalah sahabat yang setia dalam hidup sampai kepada penghabisan umur dan berfikir sejenak,merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak,insyaAllah :)


maaf jika entri ini berbaur tidak menyenangkan pembaca, tapi apa yang saya tulis apa yang saya cuba sampaikan itu adalah benda yang selalu bermain di fikiranku..jika tidak menyenangkan mohon maaf dari saya...

dan maaf jika entri ini entah apa-apa... menulis dalam keadaan tidak sihat,huhu..apa pandangan kalian semua? kongsi la bersama-sama....


keduanya(belajar dan bekerja) penting sebenarnya,cuma pandai
atau tidak untuk menguruskannya :)


p/s: nanti eden balaih semua jejak ampa naaahhh,maklum la den ni tak berapa minat main internet dah lani,ahaks!

You May Also Like

23 comments

  1. aku tak kisah kalau blaja tinggi2 g dapo jugak tapi dengan syarat laki income sila mampu tanggung aku nk beli gadget2 camera aku. kuikuikui :P

    ReplyDelete
  2. kalau ada yang terasa,that's why onie minta maaf awai-awai,huhu....takut sensitif sangat entri ni,huhu

    ReplyDelete
  3. aku sentap aku sentap..sekian..

    ReplyDelete
  4. sy habis study 23. mungkin smbung lg 2tahun.. so +- 25baru keje. lepak lepakkk, 30tahun baru kawen. apadahalll. hahha

    ReplyDelete
  5. nyway, benda ni atas diri masing-masing kan :)

    ReplyDelete
  6. <--- dah kerja. tapi sambung belajar balik. kiranya sekarang sedang bekerja dan part time belajar.

    fuhhhhhhh, tekanan perasaan! tekanan emosi! segala tekanan ada. tapi alhamdulillah, masih mampu meneruskan pengajian.

    ok, nak komen.zaman sekarang, semuanya bermula dari bawah.tak kisah la tinggi mana pengajian, lain bidang ke apa. sebenarnya, yang mula dari bawah lagi tinggi nilainya sebab lebih berpengalaman. jadi, kemahiran tu lebih. tak salah tukar bidang, ia akan buat kita fleksibel. bukankah tu tanda kita berkemampuan? dengan keadaan ekonomi sekarang dan mentaliti perempuan sekarang, rasanya istilah perempuan tetap ke dapur tu akan kekal cuma bersampingan dengan kerjaya. setinggi mana seorang perempuan itu dlm kerjayanya ia tetap isteri pada seorang suami bila balik ke rumah. :)

    sekian komen yang dah macam entri.kihkih

    *maaf kalau ada yang slh. pndgn ruzz je ni. :)

    ReplyDelete
  7. measeh atas komen yang panjang lebooo,macam ni la onie suka,hihi....



    actually,memang betul pon...kita kena bermula dari bawah... :)

    isteri tetap isteri bila pulang ke rumah ,yesss!betul!hihi

    ReplyDelete
  8. last2 dua2 ke dapur gak..hehe isteri, asal tunaikan tanggungjawab yg sepatutnya dah cukup :)

    ReplyDelete
  9. ahaks,tu yg pasti,tu pon kalau jenih hat minat masuk dapoq,kalau dak ... pakat masak kat kedai la depa,haha

    ReplyDelete
  10. pendapat kite, kalau dah sampai rezeki utk terima pekerjaan, buat saja...tp kalo masih belajar lebih baik habiskan masa utk belajar sungguh....perempuan ni sukar dijangka kehidupannya bila dah berkahwin kelak.

    ReplyDelete
  11. kan ezma,semua tu bergantung pada rezeki kita...ada ..ada la..kalau tade...usaha dan terus usaha..

    ReplyDelete
  12. skrg dh xleh memilih sgt keje.. peluang kena grab.. in sya Allah, masing2 ada rezeki.. cuma kena perlu usaha

    ReplyDelete
  13. skrg ni da ramai kerja sambil belajar...tapi ada yg tak mampu nak buat dua2 sekali...tapi kalau mampu nak handle dua2 apa salahnya...

    ReplyDelete
  14. Memang belajar tu penting and memang pompuan belajar setinggi mana pun akan ke dapur jugak tapi ke dapur je mana cukup nak tanggung expenses zaman skarang ni kan. So kenalah keje.

    p/s : Saya nak kawin ngn Tan Sri. Boleh tolong rekemen kan tak? Haha :)

    ReplyDelete
  15. mmg prmpuan singgah dapur jgk tp laki pon jomlah singgah dapoq jgk...weeee apekah

    ReplyDelete
  16. buat yang terbaik jika ader mampu melakukan yang lebih baik..

    coz we dunno what a kind of life we will go through after this..

    and plz don't regret coz something happened for a reason :))

    ReplyDelete
  17. pompuan zaman sekarang dah maju. keje pejabat dengan keje di dapor :D

    ReplyDelete
  18. belajar dulu.. pastu baru pikir kerja..

    ReplyDelete
  19. pandangan aku... ok je... jelas...
    Alhamdulillah... huhuhhu

    ReplyDelete
  20. cabaran hidup sekarang xmacam dulu... pasangan boleh bercerai-berai sebab kekangan kewangan so fikir-fikir lah... :)

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..