Tradisi kad raya semakin lenyap namun..

by - July 17, 2014


Assalamualaikum korang, alahai..kenapa makin lama makin malas nak bercerita ni mek? emm emm... blogwalking apatah lagi, kelaut je manjang, kata nak fokus pada blog,tapi? huhu... Rindu kawan-kawan blogging,rindu nak baca cerita korang jugak,hmmm.. Aku bukan sesaja malas nak update, tapi otak ni penat kot buat masa seketika, pastu malam je mata aku sakit, tak boleh nak hadap sangat laptop ni haaaa...tu salah satu sebab aku jarang blogging. 


Satu lagi sebab, aku takde masa :(


Oi korang, tak lama dah nak raya oi.. baju segala beli dah ke uolsss? ke recycle tahun lepas punya tahun lepas ? emmmmm... baju raya pun tak seratus ke atas memang tak sah kan, geram aku... huwarrrr... kuih raya? buat je kot,tu pun kalau rajin,haha... seminggu lagi nak balik kampung oi, tatau la mood berbiskut raya tu ada ke tak,haha..jangan tak ada sudah, bahan-bahan dah beli,kang tak pasal kena tadah telinga dengan umi aku,kahkahkah...


Dah sebut pasal raya, kad raya mana kad raya oiiiiiii? aku rasa tradisi kad raya ni makin lama makin lenyap ye tak? maklumlah,semua ada teknologi serba canggih plus smartphone tu aku rasa memang paling senang dah kot. Ko kasi selamat hari raya,aku kasi selamat hari raya, jimat masa jimat duit jimat tenaga ye dok? Tapi tulah, aku rasa feel bila dapat kad raya tu lain sangat !!!!! 


Tradisi kad raya makin lenyap namun ada sebilangan sahabat yang masih ingat dengan tradisi mengirim kad raya. 
Contoh macam bawah ni:-


Ya Allah shida,terima kasih banyak...tak sangka shida ada simpan alamat rumah onie lagi.
Terharu sangat okay !!!!  Dah la kad raya pertama tahun ni sampai kat tangan ambe, manalah tak terharu weh, kak shida... lawalah business kad tu ? Sape buat? *saja tanya sini,tak kiraaaaaaaaaaaaaa! haha

Terima Kasih buat blogger Shida Radzuan atas kiriman kad hari raya yang always blue color ! hehehe... ada orang sebelah dah,auwwwww ^___^

Okay,ko nampak feel dia? aku bukak-bukak envelope terus rasa bahagia gila bila dapat kad raya ni, tapi lagi bahagia kalau diselitkan dengan duit raya,bhahahahahhaha...k gurau -..-"  gurau k kak shida,haha.. 


Seriously,aku rindu nak kirim-kirim kad raya kat kengkawan dan keluarga serta dapat kad raya dari korang, pastu boleh ah gantung kat dinding,bubuh lampu ketupat! Alahaiiii,suasana k ! hehe...


Happy dapat kad raya! boleh simpan buat koleksi pastu gantung kat dinding,hehe...
Maaf ye semua,tahun ni seorang mek onie tak sempat nak karang ayat atas kad raya, busy sangat. Nanti mek karang ayat atas draft ni je k, bye. 

Jumpa lagi di next entry, entry balik kampung?aci?haha :P
Sape balik kelantan? bak alamat rumah, nok g make tupak,hik ^_^V

You May Also Like

7 comments

  1. kito x dok ore nk v pun kad rayo T__T

    ReplyDelete
  2. jom gantung kat dinding..hii

    ReplyDelete
  3. dpt jgk! tp dari org lain..hehe..apsal mek xbg kad ni..........

    ReplyDelete
  4. Bagus kawan yang rajin pos kad raya tu.. tradisi klasik yg semakin dilupakan..hmm nak kad raya jugak

    ReplyDelete
  5. huhu den dok gantung kad raya kat opis den

    ReplyDelete
  6. dulu dulu ado gok la so duo ore v tp loni tak dok pon..huhu..nostalgia molek.

    ReplyDelete
  7. Owh ore kelate. saya orang utagha. Baju raya alhamdulillah dah siap. Yang penting untuk anak dan isteri.
    Kuih raya mcam biasa. tunjuk ja

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..