D'kayangan Steamboat Shah Alam Best!

by - January 14, 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Oh,harini rabu nak masuk khamis dah weh, sorry la uolsss,aku terlambat share satu entri ni. Sebelum tu, jangan lupa sediakan selembar kain untuk lap air liur,haha... Sejak tahun lepas lagi aku dah jadi hantu steamboat. Duk tak duk tetiba 'alaaaaaa...aku nak makan steamboat lah weh...' 'weiiiiiiiiiiiiii,jom steamboat!'


Tup tup tup, aku kenal dengan En.Ariff dan dia suggestkan aku untuk try steamboat kat D'kayangan Steamboat Shah Alam . Di mana atas tu adalah apartmen (ke kondominium?kihkih) Sri Acapella. Alahhh,kalau korang dari highway guthrie confirm nampak bangunan paling tinggi kat shah alam iaitu Sri Acapella. Haaaa...tak jauh dah la tu, sebab restorannya kat bawah bangunan tu,fuh! Untung-untung manusia yang tinggal kat sri acapella tu. Nak steamboat je turun lif,heiii...i is jeles hokayyy T_T


Dengan itu, aku pun bawak 2 family. Mak bapak adik-adik makcik pakcik dan sepupu.. Eh,happylah korang dapat bawak dorang makan...lelagi, quality time with family-which is, the most important time is family time lah kan?hehe...dannnnnnnnnnnnnn! paling best sekali, abah aku apply MC beb!.. power tak?






Aku dan adik-adik.. Heiiiiiiiiiiiiiii, heaven gila makanan dia,menangis tengok.. yang tak tahan ada makcik mana tah sound aku time nak bergambar,kahkahkah...potong stim betul ah makcik..! aku baru nak abadikan kenangan aku di d'kayangan steamboat ni,merajuk merajuk,huhu... Baju merah tu adik aku no.2, sebelah dia tu, kawan adik aku.. ala hadekk-hadekkk.. akak takmo,krik krik... tapi bestlah weh,2 orang ni paling kuat makan dan paling tak menyesal aku bawak... ada lauk ikan tu dorang suka gila dan aku tak ingat nak tanya apa nama lauk ikan tu,sebab over excited dapat steamboat weh






Sudah tiba masanya,aku perkenalkan hidangan yang disediakan di restoran ini. Untuk pengetahuan korang semua, sesapa yang alergik dengan steamboat dan fefeeling nak makan kat restoran steamboat aku sarankan korang pilih sayur!...heiii,sayur sedap jugak apa! sayur kesukaan aku ada kot,kangkung! kihkihkih... rendam cecelup angkat dan makan, sangat senang ,haha 




Makanan berat macam nasi goreng,bihun goreng, nasi lomak dan lain-lain pun hadoooooooo korang! Kalau perut tu pesen nakkkkk or mestiiiiiiiii or wajib ada nasi ..oh tayah risau sangat, kat sini pun memang ada benda tu semua... Kot la,sambil bersteamboat uolsss nak makan nasi ke...tapi aku kurang sangat makanan berat macam ni,sebabbbb aku kalau datang steamboat memang tujuan nak bersteamboatlah... terus lupa nasi dan sebagainya tu.. 




Ehemmmmm... Jangan tamak-tamak ye dik, tak habisssss kena charge RM10/100 gram tahulah! haha.. So,di sini,konsep charge for ur waste food still ada tau,so,tayah la tetamak... ambik je sesikit dulu.. tak lari aihhh makanan tu ^__^




Tudung hitam my auntie,tudung pink my umi .
Chef hari-hari aku,haha... Disebabkan my auntie berkampung seminggu di rumah aku untuk tolong my umi buat kuih,aku belanja dorang makan kat sini,haaaa...terima kasih banyak-banyak su (my auntie). 




Angle paling wajib aku tangkap! nampak ketam??????????Perghhhhhhh,terliur sehhhh! Tapi terliur-terliur pun aku still takley lupa bahawasanya aku ni pengguna gigi crowning dan aku kena redha untuk makan ketam sikit-sikit,huwarrrrrrrrrrrr...nanti aku nak bawak hammer..senang..Oh lupa nak bagitahu! Family aku pilih sup tomyam,barulah ada rasa...hehe...






Please someone tell me apa nama makanan ni? Mentarang?mengkarong? the sound like rongggg rongggg belakang tu,hahahhahaha...Berpuluh-puluh aku makan ni weh...Sedap gila, memula macam geli-geli,haha ( biasala tu kan?) Tapi bila try perghhhhhhhhhhhh... berpuluh aku ambik dan rasa dia ada macam etok (makanan kelantan) . Serius sedap wehhhhhhhh..tolonglah jangan geliiii ! Makanan ni sedap kot..dan family aku tak makan,bila aku ajar dorang makan,haaaaaaaaaa..bertambah kau





Crowded overload, memang ada rasa nak sesak nafas sikit,tapi kisah apa aku...aku datang sini nak bersteamboat dan aku tak hirau meja belakang,sebelah kanan dan sebelah kiri...makan makan makan dan makan,perghhh! Time aku datang ni kul 9 malam,sepatutnya aku booking 8.30...maklumlah weh,mesti ada je janji melayu tu,haha... datang-datang memang crowded gak la.. Dan parking kat situ kalau lambat sikit korang kena parking kat tepi jalan or jauh sikit,,kan best kalau ada parking bertingkat T_T





Suasana disebelah luar..haaaaaaa,kalau rasa malam nak fefeeling musim sejuk,bolehlah book yang kat luar ni.. aku rasa pun okay gak kalau duduk luar,sebab tak panas dan selesa...Sebab ruang dalam dia tu sempit gak la .. dannnnnnnnnnn next time,kalau nak datang sini lagi aku nak aim meja yang paling dekat dengan makanan!!! ...bestnyaaaaaaaaaaaa :D






Segalanya ada di sini.. 






Part paling aku suka ! Rojak in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Sambal rojak tu sedap gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Bertambah-tambah aku,huwarrrrrrrrr...Jadi tak keuan aku nak makan mana dulu ni,haha




Mee segala jenis mee ada kat sini... Bestlah jugak,sebab dia takdelah mengenyangkan sangat berbanding nasi.. ;)




Alaaaa kek comel sebagai pemanis mulut pun ada... 




Port manusia dari kecik sampai ke tua.. memang besttttttt! 




Yuhuuuuuuuuuuuu,kambing bako woi kambing bako... makan selagi ada... ;)





Akhir sekali,lepas meja clear, barulah masing-masing sempat melayan aku,kalau tak aku ambik gambar sensorang syok sendiri,mencikkkkk..haha... Adik,abah dan umi aku dah kasi good tu.... Agaknya lepas ni abah pulak ah belanja,haha...Tak lupa juga,restoran ini pernah menjadi pilihan rancangan TV3,Jalan-Jalan Cari Makan. Fuh!






Pun ada? kfine kfine... haha... Fana sweetnya gambar kita berpegangan tangan ini,aummmmmmmmmmm....Tak sangka orang tu pun makan kat sini malam tu... aummmm





Thanks a lot to En.Ariff sebab sudi recommend restoran ni pada saya. Pulakkkkkkkkk... lupa nak bagitahu, En.Ariff yang stylo ni adalah manager restoran ini. homaiiiiiiiii,kelihatan muda ...Terima kasih banyak En.Ariff sebab recommend restoran ni pada saya. Terima kasih sebab melayan soalan-soalan yang tak susah dan aku yakin soalan bocor ,haha... Semoga business dan restoran ini maju,amin...




Alamat:
D'Kayangan Steamboat BBQ and Buffet,
Sri Acapella Service Apartment,
Jalan Lompat Tinggi 13/33M,
Seksyen 13,40100 Shah Alam,
Selangor


Waktu Operasi:
5pm-2am


Harga:
RM33 (dewasa)
RM17 (kanak-kanak atas 5 tahun)

Hubungi:
03-5523 4979

Facebook:





Pendapat aku:
  • Nak selesa datang awal
  • Parking kalau start jam 8 hingga 10 agak pack jugak.
  • Sebelum datang mohon booking dulu,kang walk in takut melopeh je kan. Apapun booking by phone jela eh? 
  • Surau dan toilet ada,no worries.
  • Ruang dalam restoran perlu diluaskan sedikit sebab agak susah jugak nak jalan kalau kena time crowded. Biasanya crowded weekend je.. kalau weekday tak seperti weekend ;)
  • Pinggan basah dan kena lap sendiri. 
  • Gelas ada satu masa tu bila aku nak ambik air,habis pulak,kekekekekeke... Aku rasa staf dorang dah bekerja selaju yang mungkin,maybe ramai sangat customer.
  • Sup tinggal sikit? cepat-cepatlah pewit staf di sana,dorang akan laju refill balik. 
  • Harga pun reasonable.
  • Makanan best semuanya! 
  • Ada limit makan. 3 jam sahaja.
  • Akhir kata saya, saya bagi 3.5/5 bintang :)



Terima kasih D'kayangan Steamboat BBQ & Steamboat atas layanan yang terbaik anda berikan, nanti nak ajak kengkawan pulak ah makan sini. 

You May Also Like

16 comments

  1. Replies
    1. besttttt! dah kena sawan steamboat je rasanya ni...

      Delete
  2. rongggg rongggg yg awak kata tu.. Siput buluh lah awaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa! rong kejadah apa lah kan..hahahaha...jauh gila...

      Delete
  3. aah betul kata mekonie, nak selesa kena dtg awal.. punya ramai org dtg kt sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time nak datang awal-awal!!! hihi

      Delete
  4. meraung tengok steamboat ni. hahahha :P dah lama kot tak lepak sini. last pegi tahun lepas. hikhikhik :D

    ReplyDelete
  5. Pergh! Dah makin sawan steamboat dah kita ni. Bahayyyyyaaaaaa! Hahaha. Okay, ita berpegangan tangan tu sebab malam-malam memang kena sweet2. Kah! Tapi apehal En. Ariff punya 'good' tu macam nak taknak je ha? Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe!ni tgh gigih lagi nak cari restoran steamboat ..eh fana...onie mmg sweet kot..haha... perasan aje fana good en.ariff....apapun bestkan fana ;)

      Delete
  6. Akk xtahu nk pg bila ni.. xsabar juga nk rasa mkn kt situ..

    ReplyDelete
  7. okay! akan cuba steamboat dkt sini pulak

    ReplyDelete
  8. penah gak pegi sini masa jamuan last school dulu..memang best !

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum onie, wallahhhhh. lama tak pekena steamboat. adehhh terliur dah ni. acaner ni.. acaner? ekekkeeee ;p

    ReplyDelete
  10. Nice post wel wel wel Sucses for all bloger

    ReplyDelete

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..