Tips Kurangkan Pedas Dengan Minuman Ini.

by - December 19, 2015

*Sponsored Post

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Honestly,aku ni memang LANGSUNG TAK SUKA PEDAS! Kiranya kalau makan secalit pun mesti terus nak berhenti dari makan. Ingat lagi housemate aku masa belajar di Poli dulu,10 biji cili padi kau dia letak dalam mee segera, kau rasa aku nak sentuh mee segera dia? Memang tak la kan. Sahaja kau masukkan 10 biji cili padi kerana kau taknak bagi aku sentuh mee segera kau,eh fine la! Hahahahahahahahhaha...... Mentang-mentang aku tak boleh pedas macam ni kau kecam aku, takpe..aku redha,hahahahahahha....Tapi satu jelah,kalau rojak buah ke cicah dengan kuah rojak tu, wajib pedas! Haaaaa... lepas tu selamat datang penyakit diarrhea,wakakakakaka....


Haaaaa,sebelum aku nak cerita panjang lagi..sebenarnya ada something yang aku nak share disebalik tajuk aku atas ni. Jadinya, Sape eh kat sini memang alergi yang amat dengan pedas-pedas ni? Anyone? Biasanya korang nak hilangkan pedas tu macamana? makan gula-gula? ke pergi kumur-kumur air paip? Hahaha... Sebenarnya tu habit aku bila pedas yang amat. Tapi kalini aku nak share satu tips macamana nak kurangkan pedas dengan hanya minum minuman ini sahaja.  Minuman apa?Haaaaaa,janganlah scroll dulu,baca la mukadimah aku ni haaaa,hahahahaha


Okay, korang pernah dengar Mamee kan? Ala yang Mamee  Monster,Mamee Asam Laksa..haaaa..pernah dengarkan? Sebelum-sebelum ni Mamee keluarkan produk makanankan? Yanggggg aku nak share kalini, haaaa...ni lahhh dia produk terbaru dari Mamee iaitu Minuman Cool Tea ! Haaaaaaa, Panassssss? Pedasssssssss? Cool Tea ada dah haaaaa.. Kalau korang nak tahu, Cool Tea ni dapat sejukkan badan korang yang tengah panas dan mulut korang yang pedas tu. Tapi kalau pedas kot lain,tak sejuk jugak, mohon jangan salahkan aku,hahaha......




Haaaaaaaaaaaa, taraaaaaaaaaaaaaa.....Mek Onie kau bersama produk Cool Tea dari Mamee gaisssssss... Baru je dilancarkan dan aku rasa feeling lebih sikit bila dengan Cool Tea. Apa kaitan tajuk dengan air ni segala ni mekkkkkk? Haaaaaa,korang baca jela sampai habis, excited tak excited tak sebab apa aku tulis entri kalini 'Tips Kurangkan Pedas Dengan Minuman Ini' ? Kalau nak tahu excited ke tak mohonlah baca sampai habis sebabnya aku menaip dalam keadaan yang teramat excited dan aku teringat balik peristiwa tempoh hari,bhahahahhahahaha!!!!




Excited excited gak weh, korang nak tahu tak...minuman ni sebenarnya minuman yang terbaik untuk makanan pedas. Dahhhhhhhhhhh.... apa kaitannya lagi ni oiiiii?hahahahahahaha.. Sebelum aku menulis makin panjang dan melarat kot lain, korang kena tahu jugak bahawasanya minuman ini ada 8 jenis herba semulajadi dalam kandungan minuman ini dan kandungan tersebut sangat membantu bagi menyejukkan badan serta hilangkan rasa pedas ampa tu. Nampakkkkkkkk tak cili tuuuuuuu?hahahhahahahahaha... Nervous ke idokkkkkkkkkkk?




Antara 8 jenis herba semulajadi tu adalah liquorice root, lotus leaf, honeysuckle dan chrysanthemum flower, selfheal, grosvenor momordica fruit, mulberry leaf dan mesona chinensis. Kelapan-lapan bahan ini bertujuan untuk membantu menurunkan suhu badan dan mengurangkan rasa pedas korang tu. Haaaaa, nampak ke tak apa aku pegang tu? tu baru cili acah-acah je tu,bukan yang betul punya lagi...nak tengok yang betul punya sekejap lagi,hahahahahahaha..... Fyi, Cool Tea ni bukanlah Tea yang bebiasa macam kita ni minum pagi or petang tu okayyyyy...tapi Cool Tea ni minuman yang diperbuat dari 8 jebis herba semulajadi yang bertujuan seperti aku cakap atas tadi tu haaaaaaa......




Ada 3 jenis perisa Cool Tea yang korang boleh pilih ikut kesukaan korang..... Ada Teh Herba+Kekwa, Teh Herba+Teh Hijau dan Teh Herba. So, pilihan aku? Semuanyaaaaaaaaaaa! Sebab sedapppppppppppppppp yang amat....





Tak tipuuuuuuu okayyyyy! Aku dah try sendiriiiiiii dan puas hati yang amat sangat rasa dia... memang rasa dia rasa yang segar !







Tiba-tibaaaaaaaaaaaaaaa, waiter restoran tu hantar air ..... Mula-mula excited la kauuuuuuuuuuu....lepas tahu kat minuman tu ada cili padi kau rasaaaaaaaaaaa....Nak excited ke macamana?hahahahhahaha.... Mula tu takut nak try, tapi aku gigihkan jugakla.... oiiiii,sedap pulak dahhhhhhhhhh! Lepas tu, kitaorang disuruh makan nasi lauk alaaa macam lauk nasi campur tu, jarang jugak pergi event macam ni makan nasi,biasanya paling paling biasa pun ada mee goreng atau western food. Jadiiiiii,okay laaaaaaa.....makan jela nasi sikit walaupun sebelum aku nak ke Chili Rush, Jaya One ni aku dah makan nasi kat kenduri,ghasak jelakan.... 


Rupa-rupanya la kannnnnnnnnnn...dia bagi kitaorang makan nasi ada sebab wehhhhhhh!!!!! Hahahahahhahahahaha.... Patutlah dorang sediakan nasi putih dan lauk-lauk. Rupanya ada udang disebalik batu,muhahahahahahahaha...bila semua dah chill-chill...dah habis makan nasi segala tu....Tiba-tibaaaaaaaa! Okayyyyyyy, 'saya nak satu kumpulan 5 orang dan tak boleh pilih sendiri kerana kami dah tentukan..' Kau rasaaaaaaaaaaaa.....kitaorang langsung tak dibagitahu ada cabaran ke apa ke,patutlah nama majlis ni 'Cool Tea Spicy Challenge Event' homaiiiiiiiii! Aku selalu loadinggggggg! Pfttttttt!!!!! hahahahahahahaha ......Cool Tea Spice Challenge Event weiiiii, ada challenge pekebenda pulak la kan....



End up...... Terimalah sekeping gambar dari kumpulan lain yang takde aku... Nampak tak muka masing-masing?hahahahhahahahahahahhaha....Tetengah meja tu adalah chicken wing yang disalut dengan sambal yang pedas sampai nak berdesinggggggggg telinga mengalir air mata dan hingusssss gaissssssss! Time ni aku dah cuak gila sebabnya aku ni mana la boleh makan pedassssssssss.... Serius aku nak menangis time ni,huwarrrrrrr!!!! Nak tarik diri rasa macam menyesal pulak kalau aku tak join nanti...tapi aku cuba! 





Nahhhhhhhhhhhhhhhhh! hambekkkkkk la korang...ni la chicken wing yang kita orang makan ritu...... gila betul tengok sambal dia...... Ni sambal bukan sekadar sambal nasi lomakkkkkkk kat luar sana okay.... ni cili memang pedas berasap gilehhhhhh! Nak menangis rasaaaaaaaaaaaa...




Tibalah kumpulan aku dan giliran aku untuk menikmati chicken wing yang pedas gilehhhhh ni.... Kau tahu,perasaan aku time ni.....jantung aku tu laaaa...degup kencang baq hianggggggggggg....nak menangis dalam duka pun ada! Ya Rabbi,pilu betul masa hari kejadian ni..... Hahahahahahhahahaahhaahaha..Tangan aku tu, Overrrrrrrrrr kau! hahahahahaha....Macam nak buat larian pecut 100km kauuuuu! Hahahahaha...Bunyi je loceng chicken wing sampai ! Cecepat aku bukak botol Cool Tea tu,muahahahahahhaha....Standby katakooooo.....




Taraaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Biar la gambar parkinson pun...... wakakakaaka...yang penting moment time ni memang aku rasa TAK BOLEH BLAHHHHHHHHHHHHH!!!!!!! Pedassssss azabanarrrrrrrrrrrrr woiiiiiiiiii....Dah la time ni ayam tengah panasssssssssssss,kau rasa? melecur sekejap jari aku yang lembut itu.... pastu aku ingat lagi first aku masuk mulut memang terus nak berdesing telinga. Mula tu aku nak gigit tanpa rasa kepedasan tu,tapi aku tak boleh nyahhhh oiiiiiiii....Pedas dia bukan pedas yang biasa oiiiii.... Pedas azabanar baq hianggggggggggggg .... bila habis masa terus aku capai Cool Tea !!!!! Haaaaaaaaa,lega sekejap weiiiii...hilang rasa pedasssssssssss....Padahal time tu,hingus meleleh-leleh,air mata keluar dahhhhhhhhhh...... Siot betul ! Wakakakakakakaka....Bercinta la dalam toilet sekejap. Pastu aku pergi genyeh hidung, jadiiii....bersin-bersin plus merah kepanasan la oiiiiiii hidunggggggg! Bhahahahahahahaha......Btw, ni baru level 1 wehhhhhhh.... baru level 1...  Semestinya la aku GAGAL untuk level 1 ni...... Rupanya ada levelllll wei, kau rasa? Memang tak la aku sampai ke level seterusnya....




Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa,jadinya...inilah level terakhirrrrrrrrr....5 orang terpilih dari 5 kumpulan...... Perghhhhhhhh! Salute dengan korang semua..... Korang punya lidah takde deria rasa ke apa? Pedas kot wehhhhhhhhhhhh! Masa ni dorang kena pakai glove wei...Sebabnya, level kalini....bukan macam tadi....tadi tu cili dia masih biasa-biasa walaupun sampai keluar air mata berhingus bagai...Sambal yang ni memang pedas dia biar dorang jelah tahu pedas macamana....hahahaha....masing-masing berair mata ! Hahahahahaha...Satu lagi dorang kena pakai glove sebab taknak bagi tangan panas kepedasan.




Wajah sebelum memulakan cabaran pedas !




Wajah selepas mahamahu.com menikmati,hambik ko madiiiiiiii....keluar air mata lelaki,wakakakakakkakakakaka....Sebab ayam pun nak nangis dah kenapa?haha! Salute madi dan peserta akhir ! Terbaikkkkk




Haaaaaaaaaaaaa,nak dibandingkan dengan chicken wing atas tadi, yang ni paling hangat,hangit,pedas,hitam ko cilinyaaaaaaa! hahahahhahahahahaha.... Fuh!




Rupanya cabaran ni, ada hadiah! Tahniah madi dan semua pemenang....korang memang havoc haaaaaaa.....Makan pepedas dapat hadiah! So,diarrhea ke idok?bhahahahhaha... Tapi event kalini memang buat aku punya jantung nak terjatuh rasa. Sebab cabaran yang sangat-sangat mencabar bila kena makan pedas ! Nasib baiklah ada Cool Tea. Haaaaaaa,tu jelah tips nak bagi kurangkan pedas pastu panas.... 




Btw,terima kasih banyak-banyak pada Nuffnang kerana masih sudi menjemput aku. Aku rasa event kalini memang event paling mencabar selama aku join event. Makan pedas koooooo....Tahniah juga buat Mamee kerana adanya Cool Tea ni,dapatlah kurangkan panas dan pedas aku tempoh hari. Bukan masa tu je, tapi kalau jumpa kat mana-mana memang aku akan beli sebab minuman ni memang sedap !!!!




Kat mana nak beli Mek Onie oiiiiiiiiii? Haaaa,korang boleh dapatkan Cool Tea ni di 7 Eleven, Aeon, Tesco, The Store, Giant, Aeon Big, Econsave, KK Mart, Shell dan Mydin. Korang kena try okay ! Lelagi yang suka buat aktiviti lasak/luar,makan makanan pedas,BBQ atau makanan goreng....Wajiblah korang try ye. Kalau aku tak join event ni,tak tahu la plak aku pasal minuman ni sedap ke tak,nasib baik join dan aku dapat rasa sendiri macamana sedapnya Cool Tea dari Mamee ni,hehe....Haaaaa,bolehlah aku beli 1 karton simpan dalam peti ais...Adik-adik aku pun suka gila dengan Cool Tea ni,Terbaikkkkkk! Untuk ketahui maklumat lanjut tentang Cool Tea korang boleh klik link bawah ni ye. Thanks korang sudi baca pengalaman aku ni haaaaaaaa.....hahahahahahhaa....Esokkan aku diarrhea.. Good job perut,hahahhahahahhahahaha.....



Salam Sayang,
Mek Onie
letopink@yahoo.com



You May Also Like

4 comments

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..