Perbaharui Lesen Memandu di JPJ - 2013

Setelah hari lahir berlalu dengan bersahaja sambil menunggang motor tanpa ada perasaan serba salah minggu lepas,aku dengan bersahaja juga telah pergi ke JPJ untuk perbaharui lesen memandu. Dalam perjalanan nak pergi ke JPJ, abah aku deret duk beleter dengan ayatnya berbunyi begini .. ' mu kaklong, buke lesen nok mati baru mu nok wak kaklong. Pahni,mu set dale talipong ...tak kiro la lesen mandu ko..roadtax ko...ni dop, roadtax hari tu sebule mati baru mu teringat nok hidup kae..." T_T
Well,aku bab ni memang failed!   Nasib la dalam tempoh roadtax dan lesen mati hari tu, takde roadblock. Kalau tak,free-free aku bayar saman. Penat! Nasib baiklah takdekan,hik..




12-12-13 first time la jejak kaki pegi JPJ Padang Jawa tu haaaa....Terima Kasih abah, tanpa abah sape lagi nak tolong buatkan. Rasa dah banyak sangattttttttttttttttttttttttttttt aku menyusahkan abah, abahhhh... terima kasih (macam abah aku baca,haha) . Aku gerak ke JPJ Padang Jawa ni pukul 8.15 pagi,sampai sana pun nak dekat pukul 9,tu pun abah aku selit-selit.. scary jugak naik kereta dengan abah aku ni. haha.. Harap-harap dapat diperturun ke anaknya,kbai :P






Itu gambar masa mula-mula aku pergi buat lesen motor kereta. Macam apa la pesennya,kelakar siot. Nak diceritakan, JPJ kat Padang Jawa ni parking dia amatlah payah,datang lambat sikit konfem susah nak cari parking. Tapi, tunggu punya tunggu,dapatlah parking bawah pokok... haaa kauuuuu,tu pun nak cerita,lol..


Sambung kisah buat lesen~



Di JPJ Padang Jawa tu, korang straight sampai nampak kaunter senarai semak nama blacklist dan korang haruslah ke lorong kiri . Kemudian straight sikit nampak tangga belah kanan. Naik tangga. Pastu toleh belah kanan,nampak la ruang renew license,haaa... Bagi aku, service kat sana cepat jugak..sebab banyak kaunter. So,takde la menunggu lama sangat. Nak cepat datanglah cepat. 


Masa nak perbaharu lesen ni, bawak la kad pengenalan, gambar passport dan lesen memandu. Duit RM30 untuk setahun. RM30 setahun je yoppppppp... bila nombor sudah dipanggil , aku hulur gambar passport dan lesen memandu untuk proses semakan dan kemaskini .. sediakan bayaran juga ye... blablablablablabla... Aku kena tunggu lagi dan nombor dipanggil kali ke-2 untuk ambil lesen yang telah siap. 



* Bukan pemilik lesen memandu boleh suruh orang lain buatkan kalau anda terlalu busy dan tak berkesempatan untuk perbaharui,dont worry~






Done! Aku renew 5 tahun terus,maka lesen aku mati pada tahun 2018 dan bayaran yang dikenakan adalah RM150 (5 tahun) . Malas aku nak pergi renew setiap tahun. Ada duit lebih sikit bolehlah renew lebih. hagituh~



Ciri-ciri keselamatan Lesen Memandu Baru:-
  • Pengaplikasian kad plastik pra-cetak bentuk dan lapisan hologram yang memiliki keselamatan tinggi.
  • Kad plastik pra-cetak itu akan mengandungi reka bentuk keselamatan tinggi dan canggih dalam imej garisan-garisan halus manakala lapisan hologram tersebut akan melindungi informasi serta gambar pemegang lesen memandu berkenaan.
  • Memastikan kepalsuan dan tindakan tidak bertanggungjawab berhubung kait dengan lesen lama itu boleh ditangani.


Anda dah perbaharui lesen?

p/s: lesen memandu yang baru ni cantik,tapi aku rasa macam cepat patah jerrr..apapun kita tengok jela, takut-takut lepas ni ada perubahan yang lain pulak? 

35 ulasan:

  1. baca entri ni terus cek lesen
    mak aih, lesen dah mati bulan 10 lagi,wakakaka
    Terima kasih polis sebab tak pernah buat road block
    sepesen jugak penyakit kita ni, LOL
    kena caj tak eh klu lambat renew?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kahkahkahkahkah! senasib kita ni.. Cepat buat ! Ikut google, kalau lesen mati sehari kena saman tapi saman dia kena renew lesen 2 tahun terus. So, tak rugi pun,hikkkk...

      Padam
  2. mak aiii..lima tahun terussssss

    BalasPadam
  3. haha...renew 5 tahun terus...takut terlupa setiap kali nak renew lesen...hee...

    haa, nanti takut lepas 5 tahun...lagi terlupa nak renew lesen...sebab 5 tahun tu...macam2 boleh jadi kalau tak selalu check lesen...haha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaaaa,ni kena tawakal jela,kahkahkahkah

      Padam
    2. nasib la kalau terserempak roadblock...pandai2 la jawab...tu pun kalau alasan TERLUPA RENEW tu boleh diterima pakai...haha

      Padam
  4. den punyo tamat tahun dopan..hehe boleh la renew amek yang baru nye macam onie

    BalasPadam
  5. haha tu lagi menyebabkan lupa tuk renew

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha...aq lebih rela setiap tahun ataupun 2 tahun sekali pergi renew lesen...5 tahun tu panjang sangat...takut leka...sampai lupa nak renew...HAHA

      Padam
  6. saya selalunya buat untuk 2 tahun je. tapi macam lagi senang buat untuk 5 tahun kan? hahaha

    BalasPadam
  7. Nina ritu bukan 9 g baru lesen. Dok leh lagi hok baru gini. Hehe. Comel la pulok hok baru nih

    BalasPadam
  8. lesen akk masa anak dara sampai da kawen mr hasben la yg tolong renew....kekeeee...

    BalasPadam
  9. tu la ramai yang kate lesen memandu skrg dah macam ic. hhihihi.. tunggu dah mati nnti baru akak nak renew laa. heeee

    BalasPadam
  10. cantik lesen baru tu mek..cik nor punya stail lama coz renew kat pejabat pos jer..:)

    BalasPadam
  11. akak punya lesen blum xpiired lagi.. kena tunggu laa bila xpired baru leh tukar baru.. :)

    BalasPadam
  12. lesen saye dah mati 4 bulan dah. x renew2 lg. kah kah kah

    BalasPadam
  13. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    BalasPadam
  14. Lesen baru nie lagik lawa kan tak sabar nak menunggu 2015 untuk renew lesen baru

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amoi. Kalau lesen belum mati pun boleh pegi renew untuk dapatkan kid jenis baru tu

      Padam
  15. oooo akunya lmabt lagi nak mati... nampak cun gak yg baru ni...

    BalasPadam
  16. bagus gak ni renew 5tahun..nak buat camni gak lah..bulan march 2014 baru expired.hehe..tq onie for the info :)

    BalasPadam
  17. nak buat jugak lah lesen baru ni...
    tapi takde masa lagi...hukhukhuk

    BalasPadam
  18. dapat lesen memandu 3 tahun lalu, tapi sampai masanie takut driving. The last time I drove was the time I passed my driving test. :( boleh masuk dalam frame dah lesen memandu cs ni hihi

    BalasPadam
  19. Huhu anis lagi sebulan nak habis lesen percubaan P motor kreta. .hihi lpas ni pkai lesen baru :)

    BalasPadam
  20. baru nk ambil lesen kereta :( padahal umur dah cecar 20++
    haha
    amal follow sini ye kak.... :D
    jemput singgah :)
    http://cikamal.com/contest-seo-eridy-5.html

    BalasPadam
  21. 5 thn terus nampak sgt ke lazy an nak pgi jpj tuh.
    Hmm macam mana klau lesen yg ada tempoh 5 thn tu hilang,klau bt baru dia ikut tempoh lesen yg hilang ke tarikh baru ek?
    Satu lg. Lesen diperbaharui ikut tarikh kita renew ke? Kalau renew awal,sebelum tarikh mati atau tarikh lahir,nnt kene charge penyelarasan eh? Ke masa first time je ek?

    BalasPadam
  22. Lesen I hbs tempoh ni hr.. tp pos office can't baca ic I... nak mcm mana?

    BalasPadam
  23. Mcm mn klu kesen I hbs tempoh ni hr.. tp I byr dkt posofice mereka tak blh baca chips ic I...

    BalasPadam
  24. mcm mna cara nk wakil kpd org lain perbaharui lesen

    BalasPadam
  25. dah renew ke tak ni? 2018 dah 🤣

    BalasPadam
  26. bole ke ahli keluarga wakilkn renew lesen

    BalasPadam

Terima kasih korang sudi komen. Nanti komen la lagi,hehe..